Hlavní obsah

Do Česka vstoupil americký realitní obr, kupuje haly na Ostravsku

Foto: Concens Investments

Takto bude vypadat logistický komplex Ostrava Airport Multimodial Park u letitě v Mošnově, který postupně převezme americký Exeter.

Reklama

Projekty výrobních a skladových hal v Nošovicích a Ostravě-Mošnově spoluvlastněné fondem ze skupiny J&T postupně koupí americký investiční gigant Exeter Property Group. Pro americkou firmu je to vůbec první investice v Česku.

Článek

Americká realitní firma Exeter Property Group spravující aktiva v hodnotě deset miliard dolarů udělala první akvizice v České republice. S developerem Concens Investments se domluvila na postupném převzetí budovaných logistických komplexů u letiště v Ostravě-Mošnově a v Nošovicích poblíž automobilky Hyundai. Projekty dosud spoluvlastnil fond ze skupiny J&T.

Na realitním trhu se o transakci s halami mezi společnostmi Concens a Exeter mluvilo již v první polovině letošního roku. Oficiálně se však k obchodu nikdo nevyjadřoval. V září ale rozběhnutou transakci popsala samotná skupina J&T.

„Společnost Colorizo Investment z portfolia fondu J&T Property Opportunities zahájila proces prodeje logistických areálů v Ostravě-Mošnově a Nošovicích. V průběhu druhého kvartálu došlo k podpisu smlouvy o společném záměru s jedním z investorů. Prodej jednotlivých hal by se měl realizovat postupně v několika fázích během následujících dvanácti měsíců v návaznosti na jejich postupnou dostavbu a obsazení nájemci,“ zveřejnila na svém webu J&T Banka.

J&T sice jméno kupce neuvedla, v říjnu však tento chybějící detail o transakci zveřejnila v případě Nošovic konzultantská firma BNP Paribas Real Estate v rámci přehledu dění na nemovitostním trhu. Z předcházejícího sdělení na webu J&T Banky vyplývá, že Exeter koupí i haly u mošnovského letiště. Redakci SZ Byznys to potvrdily i zdroje obeznámené s průběhem transakce.

Ze silnic na koleje

Jedinou neznámou tak zůstává už jen cena. Z hlediska velikosti obou areálů je však zřejmé, že se hodnota transakce pohybovala nejméně v řádu miliard korun. Žádná ze stran obchodu na zaslané otázky k obchodu nereagovala.

První hala v ostravském komplexu Ostrava Airport Multimodial Park v těsné blízkosti mošnovského letiště vznikla v roce 2019. Letos v září tam developer začal výstavbu terminálu, který má pomoci přesunout nákladní dopravu ze silnic na koleje.

„Tak jako na trhy vstupují noví developeři, tak sem vstupují noví investoři, které láká stabilita českého průmyslového trhu. Kromě stability je zde i likvidita, která je pro investory vždy důležitá. Tím, že je trh likvidní a stabilní, jsou investoři ochotní platit vyšší ceny. Prodlužuje se tak doba návratnosti investice, kde se dnes počítá s dobou i přes 20 let,“ komentoval Jakub Holec, šéf poradenské společnosti 108 Agency.

Americký Exeter je na evropském trhu velmi aktivní investor. Letos firma mimo jiné koupila osm logistických center v Polsku. Exeter je součástí ještě většího investičního uskupení EQT. Ve švédském Stockholmu sídlící koncern spravuje aktiva v hodnotě přes 82 miliard dolarů.

Tak jako na trhy vstupují noví developeři, tak sem vstupují noví investoři, které láká stabilita českého průmyslového trhu.
Jakub Holec, 108 Agency

Trh průmyslových nemovitostí zažívá bouřlivý rozmach a silnou poptávku investorů. Zájem o sklady a výrobní prostory je natolik velký, že volné haly z trhu prakticky zmizely. Například okolo Prahy kvůli tomu nájmy za sklady rostou meziročně až o 17 procent.

„Tlak na růst nájmů bude pokračovat i přesto, že aktuálně je ve výstavbě přes 900 000 metrů čtverečních moderních skladových ploch. Důvodem je nedostatek stávajících skladových ploch v hlavních centrech a také zpomalení výstavby v důsledku váznoucích dodávek ve stavebnictví,“ uvedl Dušan Drábek, specialista na průmyslové reality z BNP Paribas Real Estate.

Reklama

Související témata:
Exeter Property Group
Concens Investments

Doporučované