Hlavní obsah

Doma je draho, tak Češi kupují domy jinde. Nejvíc láká Španělsko

Foto: Pexels.com

K nejoblíbenějším zemím pro investice do nemovitostí patří Španělsko, Chorvatsko a Itálie. Ilustrační foto.

Reklama

Inflace žene české nemovitostní investory přes hranice. Nákup zahraniční nemovitosti zvažuje až 30 % Čechů s nadprůměrnými příjmy, ukázal průzkum Asociace českých stavebních spořitelen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U Čechů roste zájem o zahraniční nemovitosti. Napomáhá mu dramatický růst cen nemovitostí v tuzemsku a stále větší riziko znehodnocení peněz vinou inflace. Ta v lednu vystoupala na téměř deset procent a aktuálně roste třetím nejrychlejším tempem v Evropské unii. Jen za celý letošek má podle odhadů ČNB dosáhnout průměrné hodnoty 8,5 procenta a vyšší byla naposledy před téměř čtvrt stoletím.

Sílící zájem Čechů potvrdil realitní portál Sreality.cz, podle kterého v roce 2021 v rámci jejich dat o vyhledávání se v porovnání s rokem 2020 počet dotazů na nemovitosti v zahraničí téměř zdvojnásobil.

Nejvíce vyhledávanou kategorií jsou domy na prodej.
Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz

„Rostoucí zájem vidíme nejen na absolutních číslech, ale i relativní zastoupení dotazů směřujících na zahraničí mírně roste vzhledem k celkovému počtu dotazů na našem portále. Stále platí, že nejvíce vyhledávanou kategorií jsou domy na prodej,“ říká datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

3 z 10 uvažují o nemovitosti v zahraničí

Podle aktuálního výzkumu Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) mezi lidmi ve věku 18–65 let s čistým příjmem domácnosti vyšším než 60 tisíc korun hledají Češi zahraniční nemovitost jako alternativu k „české chalupě“. Pro srovnání: Podle přepočtených údajů ČSÚ průměrná česká domácnost měla v roce 2020 čistý příjem zhruba 42 tisíc, jde tak o respondenty s nadprůměrnými příjmy.

Rekreační nemovitosti v období pandemie koronaviru zažily jeden z největších růstů hodnoty za poslední roky. Jejich ceny vystřelily o desítky procent a v důsledku zájmu se jejich nabídka snížila na minimum.

„Souvislost s přehřátým realitním trhem v Česku je jednoznačná, stejně tak nedostatek kvalitních rekreačních objektů za rozumnou cenu jistě nabízí zvolit alternativu koupi nemovitosti za cenu průměrného pražského či brněnského bytu v zahraničí,“ okomentovala realitní makléřka Lucie Pilipová Gaffi ze společnosti Mediterranea.

Celkově v současné době o nákupu nemovitosti v zahraničí uvažuje až třicet procent oslovených respondentů, vyplynulo z průzkumu AČSS.

Vede Španělsko, Chorvatsko a Itálie

Růst cen českých nemovitostí nabral na rychlosti – podle dat Eurostatu byl ke konci třetího čtvrtletí zaznamenán největší meziroční nárůst cen nemovitostí v Evropské unii právě v Česku (+22,0 %), které následuje Litva (+18,9 %), Estonsko (+17,3 %) a Nizozemsko (+16,8 %). Naopak nejpomaleji rostly ceny nemovitostí na Kypru (+2,2 %), v Itálii a Španělsku (po 4,2 %).

Nepřekvapí, že právě země slibující relax v teple a u moře se současně relativně nízkými cenami nemovitostí lákají k nákupům nejvíce. Podle průzkumu AČSS respondenti nejčastěji uvažují o koupi ve Španělsku (42 %), Chorvatsku (36 %) a Itálii (33 %).

Zájem Čechů potvrzují také data realitního portálu Sreality. „Mezi nejžádanějšími zeměmi na prodej domů je stále na prvním místě Chorvatsko, následuje Španělsko, Itálie a Řecko. Na dalších pozicích se v proměnlivém pořadí objevuje Rakousko, Slovensko nebo Bulharsko,“ řekla Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Cena za pořízení? Stovky tisíc i miliony eur

V rámci těchto zemí je podle makléřky Lucie Pilipové Gaffi zájem o různé typy nemovitostí. Ve Španělsku se podle informací společnosti Mediterranea nakupují hlavně řadové domy od 300 do 500 tisíc eur, dále pak vily do 1 milionu eur.

„Klienti dále hledají čisté investiční příležitosti od 200 do 300 tisíc eur, kde počítají, že koupenou nemovitost budou po většinu roku pronajímat a užívat jen okrajově,“ vysvětlila Pilipová Gaffi.

V Chorvatsku jsou v současné době nejoblíbenější hlavně rodinné nebo apartmánové domy s cenovkou mezi 400 tisíci až jedním milionem eur.

Je ale namístě připomenout, že ceny za nákup nemovitostí se i v zahraničí, stejně jako v tuzemsku, zásadním způsobem liší v závislosti na konkrétní lokalitě. Podle dat Sreality.cz jsou aktuálně nabídky z různých koutů světa velmi odlišné.

„Z našich dat aktuálně vyplývá, že ceny domů na metr čtvereční užitné plochy se pohybují ve většině zemí stále výš, než je celorepublikový průměr v Česku. Často jsou však levnější než ceny domů například v Praze,“ okomentovala Šarlota Smutná, datová analytička. Výjimku dnes tvoří snad jen nabídky v Bulharsku, které mají ceny o něco nižší než v Česku. Opět ale velmi záleží na konkrétní nabídce.

Pokud člověk zvažuje nákup nemovitosti v zahraničí, ať už pro vlastní potřebu, čistě z investičních důvodů, z vlastních prostředků, nebo s pomocí hypotečního úvěru, je při svých výpočtech finální návratnosti a výnosu namístě připočítat ještě jednu položku navíc.

„U zahraničních nemovitostí se vám o ní musí na místě někdo starat. To vlastníkovi najednou zvýší náklady na správu, na druhou stranu je to ale méně pracné,“ upozornila Hana Čmakalová, jednatelka realitní kanceláře.

Realitní kanceláře posilují

Rostoucí zájem o investice do zahraničních nemovitostí je už vidět také na konkrétních výsledcích realitních kanceláří, které obchody z Česka zprostředkovávají. Například společnost Domus Global v loňském roce rostla hlavně z pohledu objemu uskutečněných transakcí, portfolia nemovitostí i tržeb.

Realitní kancelář Mediterranea zase musela vzhledem k růstu počtu klientů posílit vlastní řady makléřů. „Vzhledem k významnému zvýšení zájmu klientů o koupi nemovitosti jsme náš tým posílili a koncentrujeme se de facto na 3 země, které Češi nejvíce vyhledávají pro investici u moře: Chorvatsko, Španělsko a Itálii,“ říká makléřka Lucie Pilipová Gaffi.

Reklama

Doporučované