Hlavní obsah

Luxusní bydlení kupovali hlavně Češi. Změní to návrat cizinců?

Foto: Svoboda & Williams

Ilustrační fotografie bytu v Hradešínské rezidenci, kde byl prodán v roce 2021 jeden z nejdražších bytů v Česku.

Reklama

Vedle běžných nemovitostí zdražovaly loni i ty luxusnější, byť pomaleji. Kupující k obchodům přiměla snaha ochránit úspory před inflací. Rostou v nich i nájmy, pod což se podepisuje návrat cizinců do Česka.

Článek

Celý loňský rok se na poli rezidenčních nemovitostí nesl ve znamení rekordně silné poptávky a růstu cen nemovitostí. Rostoucí zájem o nákupy, ale i zvyšující se ceny nezaznamenaly jen běžné nemovitosti na českém trhu, ve znamení růstu probíhal loňský rok i v segmentu těch nejdražších nemovitostí.

Podle dat průzkumu Market Report realitní kanceláře Svoboda & Williams, která se specializuje na pražské prémiové nemovitosti, v loňském roce lidé za metr čtvereční novostavby v průměru zaplatili 152 043 Kč, v porovnání s rokem 2020 tedy o 12,1 % více. Na 132 062 Kč se dostala cena za metr čtvereční přeprodejových nemovitostí, která se zvýšila o 10,6 %.

Foto: Seznam Zprávy

Průměrné ceny v segmentu prémiových nemovitostí

Je patrné, že průměrné ceny prémiových nemovitostí, které společnost Svoboda & Williams sleduje, nekopírují v období ekonomického oživení trhu stejné tempo růstu cen jako v segmentu běžných nemovitostí.

Rostou naopak o něco pomaleji. Průměrná realizovaná cena za m² nemovitostí v prémiovém segmentu tak celkově vystoupala na 142 900 korun.

Pro srovnání průměrná cena metru čtverečního bytu v Praze v posledním čtvrtletí loňského roku vystoupala na 120 877 korun, ukazují data společnosti Valuo. Ve stejném čtvrtletí v roce 2020 stála průměrná cena na 104 240 korunách za metr čtvereční. Meziroční nárůst tak u běžných bytů v Praze vystoupal o 16 procent.

Podle Prokopa Svobody, šéfa realitní kanceláře Svoboda & Williams je pomalejší růst u prémiových nemovitostí zapříčiněn tím, že se jich v takové míře nedotkla inflace.

„​​Prémiové nemovitosti jsou dražší, tudíž méně dostupné. Proto se jich inflace nedotkla tolik jako realitního mainstreamu (tj. běžných nemovitostí, pozn. red.),“ řekl.

Podle informací realitní kanceláře ale ani zdražení motivaci kupujících nezmírnilo. Poptávku hnala hlavně snaha ochránit vlastní úspory před inflací. Roli sehrála i nejistota z vývoje na realitním trhu. „Nelze totiž s jistotou říct, kdy nemovitosti narazí na cenový strop,“ vysvětluje dodal Svoboda.

A zdražovat se bude podle Svobody i nadále. „Češi se rozhodli svoje úspory chránit nákupem nemovitostí, což je jev, který se hned tak nezmění. Předpokládáme tedy, že růst cen bude pokračovat. Vše však bude záležet na vnějších okolnostech – inflaci, stavebních nákladech, ceně kapitálu, počtu zahájených novostaveb, české legislativě, růstu HDP, geopolitické situaci a dalších faktorech,“ popsal šéf realitní kanceláře.

Zdražilo i nájemné v luxusních nemovitostech

Z analýzy dále vyplývá, že výrazněji začalo růst také průměrné měsíční nájemné. Jelikož se do Prahy po zmírnění protipandemických opatření vrátili zahraniční pracovníci ze západních zemí (tzv. expati) a zahraniční studenti, došlo k výraznému oživení poptávky po prémiovějších nemovitostech k pronájmu. S tím začala opět výrazněji stoupat i cena průměrného nájemného za byty. Podle Indexu cen nájmů S&W+VŠE stouplo o 5,7 procenta na 30 900 Kč za měsíc.

V porovnání s rokem 2020 jde o průměrný nárůst o 1 500 korun za měsíc. V tom roce ale segment zároveň evidoval meziroční propad o jedenáct procent, který byl zaviněný dopady pandemie koronaviru. Velké množství nemovitostí se uvolnilo z trhu krátkodobých pronájmů a přesunulo se k těm dlouhodobým. V souvislosti s poklesem poptávky po pronájmech tak průměrná cena za nájem prémiových nemovitostí klesala. V loňském roce ale již znovu tento pokles překonala.

Metodika sběru dat analýzy

Market Report

Data Market Reportu vycházejí z informací o prodejních a nájemních transakcích generovaných aktivitami kanceláře Svoboda & Williams. Jsou doplněna o údaje o prodeji nemovitostí získané z katastru nemovitostí, které svými parametry odpovídají sledovanému vzorku. Market Report pracuje výhradně s daty, která vycházejí z realizovaných cen, při jejichž výpočtu je navíc zohledněna cena za parkování a poměrná část exteriéru.

Index cen nájmů S&W+VŠE

Index cen nájmů sleduje změnu průměrné dosažené ceny nájmu za byt v Praze z nabídky Svoboda & Williams oproti stejnému období předchozího roku (červenec–prosinec 2020). Jedná se o souhrnný cenový index, který je počítán jako vážený průměr změn výše nájemného.

Češi v nákupech převládají

Zajímavý je také pohled na složení klientů, kteří se o nejvyšší segment nemovitostního trhu zajímají. V rámci prodejů nemovitostí se na nich ze 79 procent podílí Češi a zbylých 21 procent jsou cizinci. Způsob financování se pak dělí zhruba napůl. 53 procent klientů nakupuje nemovitosti čistě z vlastních zdrojů, zbylá část pak využívá hypoteční úvěr.

Poměr by se ale v letošním roce mohl podle Prokopa Svobody změnit. Zásadní roli totiž mohou sehrát zahraniční realitní fondy financované v eurech, které mají momentálně výrazně lepší úvěrové podmínky v porovnání s lokálními investory.

Podobné poměry eviduje realitní kancelář také optikou pronájmů. Z celkového počtu klientů, kteří poptávají nájemní bydlení v nejvyšším segmentu trhu tvoří 66 procent Češi. K finálnímu podpisu smlouvy se jich ale dostane už o poznání méně a z celkového počtu tvoří jen necelou polovinu, konkrétně 48 procent.

Reklama

Doporučované