Hlavní obsah

Tak letos vypadají nejdražší prodané byty v Česku. Stály desítky milionů

Foto: Svoboda & Williams

Ilustrační fotografie bytu v Hradešínské rezidenci, kde byl prodán v roce 2021 jeden z nejdražších bytů v Česku.

Reklama

aktualizováno •

Za kolik se prodávají v Česku ty nejluxusnější byty? Jak vypadají? Podívejte se na přehled těch nejdražších prodaných bytů v Česku v roce 2021.

Článek

Bydlení v luxusu nemá jasnou definici. Někdo v představě nejprémiovější rezidenční nemovitosti vidí velký byt s terasou s krásným výhledem, parkovacím stáním v podzemním podlaží, výtahem až do bytu, vybavený nejmodernějšími spotřebiči, technologiemi a pokojem pro služebnou.

Jinému zase představu naplní menší byt v nejužším centru, například na Starém Městě, s výhledem na orloj, který je prodchnut geniem loci.

SZ Byznys na základě analýzy portálu Valuo.cz, který se zaměřuje na zpracování dat prodaných rezidenčních nemovitostí v Česku a čerpá informace z katastru nemovitostí, zpracovaly žebříček nejdražších prodaných bytů v Česku za období od ledna 2021 do konce listopadu 2021.

Stejně tak jako naznačují úvodní odstavce článku, i v žebříčku se prolínají dva aspekty, které kupce k investici lákají. Jsou to buď moderní novostavby, nebo naopak původní stavby v historickém centru hlavního města. Jedno mají ale všechny uvedené byty společné – tu nejvyšší cenu.

Ačkoliv se analýza zaměřovala na celou Českou republiku, na deset nejvyšších příček se dostaly pouze prodeje v Praze.

Na vrcholu letošních prodejů v rámci rezidenčních nemovitostí stojí obchod v hodnotě 104 milionů korun. Jde o nemovitost, který svými okny míří přímo směrem na Pražský hrad a nachází se jen pár kroků od Karlova mostu. Za finální cenovku investor získal prostor k bydlení o přibližně 230 metrech čtverečních a dalších 40 metrů čtverečních nebytových prostor.

„Dle očekávání se nejdražší byty roku 2021 prodaly v Praze. Zajímavé však je, že ani ne polovina byla v historickém centru, kde jsou dlouhodobě ceny za metr čtvereční nejvyšší. Do první desítky se dostaly hned čtyři byty v domě V Tower na Pankráci. Opravdu luxusní byty je tedy možné prodat za desítky milionů, i když se nenachází v samotném srdci metropole,“ okomentoval prodeje Radek Šitera, zakladatel služby Valuo.

Prodaly se i další starší byty na zlaté adrese. Například čtvrtý nejdražší prodej jednotlivých bytů proběhl v ulici Široká na pražském Josefově. Byt za 70,4 milionu korun se nachází jen pár kroků od Staroměstského náměstí nebo Pařížské ulice, kde se nacházejí obchody s nejluxusnějšími značkami jako Cartier, Christian Dior nebo Burberry.

Třetí nejvyšší budova v Praze ovládla žebříček

Cenu dalších bytů na prvních příčkách pak tvoří luxusní a moderní vybavení v novostavbách. Doslova nejoblíbenější prémiovou rezidenční nemovitostí, kde lidé v roce 2021 byty nakupovali, se stal V Tower na Pankráci, třicetipatrová, 104 metrů vysoká budova zahrnující 130 bytů.

Jejich plocha se pohybuje v rozmezí 50 až 400 metrů čtverečních a jejich cena při prodeji stoupá přímo úměrně s výškou. Nejluxusnější jsou střešní byty zvané penthousy, které mají vlastní bazény a terasy, zároveň z nich jsou výhledy na celé hlavní město i mimo něj. V dohledu je například České středohoří, Krušné hory, Krkonoše nebo Ještěd.

Pro obyvatele bytů je k dispozici například privátní fitness a bazén, služby hotelového typu včetně například čistírny a úklidu zajišťuje nonstop fungující recepce. 24 hodin denně zde funguje také vlastní ochranka. Parkování je zajištěno ve třech podzemních podlažích, kde se nachází 254 parkovacích míst.

V roce 2021 se v nejdražší desítce prodaných bytů v Česku V Tower objevil hned čtyřikrát a ceny se pohybovaly v rozmezí mezi přibližně 40 až 70 miliony korun, v závislosti na zakoupené podlažní ploše, patru, ve kterém se bydlení nachází, a také vybavení.

Foto: Profimedia.cz

V Tower, třetí nejvyšší budova v Praze, nabízí bydlení za desítky milionů korun.

Za zmínku ale stojí i v loňském roce šestá nejdražší prodaná rezidenční nemovitost - byt v Hradešínské rezidenci. Bydlení na ploše 230 metrů čtverečních za 57 milionů postavila v rámci developerského projektu v lokalitě Královských Vinohrad společnost A.K.F. Projekt, člen skupiny RP Invest. Nemovitost se skládá celkově z 13 bytů a 50 parkovacích míst.

+4

22 bytů na jedné adrese

V roce 2021 probíhaly kromě nákupů jednotlivých bytů i další investice rezidenčních nemovitostí. Ty podle dat katastru nemovitostí zahrnovaly hromadný prodej bytů najednou, často na stejné adrese.

Příkladem je dubnový prodej dvaadvaceti bytových jednotek v pražském Karlíně na ulici Křižíkova. Celá investice zahrnovala kromě bytů ještě čtyři další nebytové prostory a celková cena se vyšplhala na 185 milionů korun. Šlo zároveň v této oblasti rezidenčních prodejů o vůbec nejdražší zápis do katastru nemovitostí v období ledna až listopadu 2021.

Ještě dražší byt? Není to vyloučeno

Není však vyloučeno, že se v Česku prodaly i byty s ještě vyšší cenovkou. Uvedené adresy a jejich pořizovací ceny vycházejí z dat katastru nemovitostí, který je možné určitým způsobem legálně obejít.

Pokud je konkrétní byt nebo i několik bytů součástí majetku akciové společnosti, která jde sama o sobě do prodeje, byty jsou prodány s ní a do oficiálního seznamu se nepropíší.

V praxi tedy pokud si potenciální kupec založí akciovou společnost, koupí byt za 80 milionů a následně prodá společnost za 80 milionů, prodá s ní zároveň i byt. A to tak, že transakce zůstane nepovšimnuta.

Ceny rostou i u luxusního segmentu bydlení

Ceny na celém rezidenčním trhu v Česku jsou dnes na historických rekordech a dál stoupají. Tento trend se nevyhýbá ani bytům na zlatých adresách. Pro SZ Byznys to potvrdil majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams Prokop Svoboda.

„V roce 2021 ceny prémiových nemovitostí i nadále rostly. Podle vzorku sledovaného Svoboda & Williams průměrná dosažená cena za metr čtvereční pražského prémiového bytu v prvním pololetí roku meziročně vzrostla o 8,8 procenta. Trh nemovitostí bude v nadcházejícím období definovat míra inflace a úrokových sazeb, stejně tak i krize ve stavebnictví. Neměli bychom přehlížet ani realitní dění ve světě, například bublinu v Číně – pád Evergrande, Kaisa a dalších čínských realitních gigantů,“ řekl majitel realitní kanceláře.

Reklama

Doporučované