Hlavní obsah

20 nejdražších bytů v Česku. Jak vypadá luxusní bydlení?

Foto: Svoboda & Williams

Ilustrační fotografie bytu v rezidenčním domě Celínka, kde byl prodán v letošním roce zatím nejdražší byt.

Reklama

Za kolik se prodávají v Česku ty nejluxusnější byty? Jak vypadají? Podívejte se na přehled těch nejdražších prodaných bytů v Česku za posledních sedm měsíců.

Článek

Tichá ulice, doslova pár kroků od Staroměstského náměstí. Na rohu francouzská pekárna, opodál světlý dům s velkými okny a mohutnými vstupními dveřmi s pozlacenou klikou. To je ulice Elišky Krásnohorské na pražském Josefově spolu s aktuálním klenotem pražského realitního trhu – rezidencí Celínka. V domě sice právě probíhá rekonstrukce, to ale kupce o nejexkluzivnější bydlení v centru neodrazuje.

Prestižní lokalita, špičkové vybavení, moderní design a vysoká cena. To vše spojuje dvacet aktuálně nejdražších prodaných bytů na českém trhu. Které to jsou? Žebříček Seznam Zprávám poskytla společnost Reas.cz, která se na prodej nemovitostí zaměřuje.

Rezidence Celínka

Prodeje ovládla právě ulice Elišky Krásnohorské, jež vede starou Prahou, spolu s rezidenčním domem Celínka. Jeho adresa se na seznamu objevila hned třikrát. Tento aktuálně rekonstruovaný dům tvoří osm bytových jednotek s nadstandardně vysokými stropy, balkony vedoucími do tichého dvora a skvělými dispozicemi. A jedna z nich dokonce žebříčku kraluje. Nový majitel musel investovat 49 milionů korun za byt o velikosti 240 metrů čtverečních.

Právě 240 metrů čtverečních je pro tuto rezidenční stavbu typická velikost bydlení. Byt pak v Celínce pokrývá celé jedno patro, což vedle obývacího prostoru nabízí vytvořit dvě až pět ložnic podle přání majitele. Tvarové a materiálové řešení interiéru domu přitom evokuje původní atmosféru 30. let 20. století.

Prémiová ale není jen budova a její vybavení. Vysoká cena se platí také za lokalitu. A stará městská čtvrť Josefov je toho příkladem. Galerie, divadlo, koncertní síně, butiky slavných módních značek nebo stylové kavárny a bary – to vše v jednom balení historické čtvrti hlavního města.

Je logické, že právě Praha nabízí nejlepší příležitosti investovat do exkluzivních realit, o čemž svědčí i fakt, že v žebříčku nejdražších bytů nefiguruje žádné jiné město. Při detailnějším pohledu vyjde najevo, že jde většinou o oblasti v Praze 1 a Praze 6, které jsou „zlatou adresou“ vyhlášené.

„Lokalita je klíčová. Pokud se podíváme na byty nad 20 milionů, vidíme dva trendy – starší zrenovované byty v úplném či širším centru Prahy, hlavně Staré Město a Vinohrady, a luxusní novostavby v okolí Vltavy, tedy Praha 8 Karlín a Libeň,“ říká šéf a spoluzakladatel Reas.cz Michal Makoš.

Ještě dražší byt? Není to vyloučeno

Není však úplně vyloučeno, že se v Česku prodaly i byty s ještě vyšší cenovkou. Uvedené adresy a jejich pořizovací ceny vycházejí z dat katastru nemovitostí, který je možné určitým způsobem legálně obejít. „Je možné prodat byt, aby se v katastru neukázal. Pokud je konkrétní byt – nebo klidně i několik bytů – součástí majetku akciové společnosti, která jde sama o sobě do prodeje. Byty jsou tak prodány s ní a v oficiálním seznamu se neukážou,“ vysvětluje Michal Makoš.

A jak je to v praxi? Pokud si potenciální kupec založí akciovou společnost, koupí byt za 80 milionů a následně prodá společnost za 80 milionů, prodá s ní zároveň i byt. A to tak, že transakce zůstane nepovšimnuta.

+3

Reklama

Doporučované