Hlavní obsah

Dvě miliardy korun na sociální byty. Stát chce, aby obce začaly stavět

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stát zaplatí dvě miliardy korun na výstavbu a rekonstrukci bytů k sociálnímu bydlení. Pro investory zmírní požadavky pro získání podpory.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří výstavbu sociálního bydlení dvěma miliardami korun. Finanční dotace mají čerpat obce, kraje, neziskové organizace a církve, kterým se v minulosti do projektů výstavby nebo rekonstrukce starších bytů, bytových domů i nebytových prostor k sociálnímu bydlení příliš nechtělo.

„Pro obce nebo neziskové organizace představovaly hlavně neúnosnou finanční zátěž,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Počet podpočených bytů pro sociální bydlení v IROP
20162017201820192020202120222023
65540630230161726388
Zdroj: MMR

Důvodem nízkého zájmu obcí byly z pohledu obcí nevstřícně nastavené podmínky výzvy, uvedl ve svém stanovisku Svaz měst a obcí ČR (SMO ČR).

„Šlo například o maximální limit na metr čtvereční na pořízení sociálního bydlení a způsob jeho valorizace, který neodpovídal dynamice růstu cen,“ uvedla pro SZ Byznys Alexandra Kocková, tisková mluvčí SMO ČR.

Problémem byl v předchozích výzvách také příliš nízký limit nájemného, který byl podle Svazu pro žadatele ekonomicky neudržitelný a neumožňoval obcím a městům byty udržovat.

Resort láká investory na lepší podmínky

V nově zveřejněné výzvě se už na jednotlivé bariéry snaží resort reagovat a upravil některé parametry pro čerpání finanční podpory.

Jde například o zvýšení limitu přímých nákladů na metr čtvereční, který vzrostl na 68 tisíc korun za metr čtvereční. S tímto zvýšením by podle tiskového mluvčího MMR Petra Waleczka mohli investoři projektu sociálního bydlení pokrýt až osmdesát pět procent celkových nákladů.

Další úpravou prošel také parametr na uzavírání nájemních smluv. Ty bude nově možné uzavírat na jeden až pět let. Součástí změn je také méně časté opakování příjmových testů nebo rozšíření území, kde je možné sociální bydlení pořizovat.

Adeptů na sociální bydlení bude více

Na sociální bydlení by nově měla navíc dosáhnout širší skupina obyvatel. Jako nový příjmový limit při vstupu do sociálního bydlení se navrhuje 6. příjmový decil. Za rok 2021 by šlo podle údajů ČSÚ o hrubý příjem 263 120 Kč na osobu v domácnosti a rok. Příjem však není jediná podmínka.

„Celkem je v cílové skupině podpory sociálního bydlení asi 130 000 osob,“ upřesnil mluvčí MMR Petr Waleczko.

V podpořených bytech budou mít možnost bydlet lidé, kteří nevlastní nemovitost a splňují některá kritéria bytové nouze – například žijí v přeplněné domácnosti, nebo jim hrozí ztráta bydlení. Zároveň jejich příjmy nesmí přesáhnout částku, která u jednočlenných domácností zhruba odpovídá běžnému důchodu.

Změny, které s sebou nese dvoumiliardová finanční podpora sociálního bydlení, by podle SMO ČR mohly na obce, kraje i další subjekty, které mohou o finanční dotaci žádat, působit motivačně, zásadní změnu plánů jejich investování však nepřinesou.

„Z pohledu obcí je mnohem větší zájem o budování takzvaného dostupného nájemního bydlení, u něhož bude širší vymezení cílových skupin obyvatel a využití jako startovací byty, bydlení pro seniory nebo pro profese ve veřejných službách a které bude založeno na ekonomické udržitelnosti investice,“ dodává za svaz měst a obcí Kocková.

Podpora ve všech regionech

Finanční podpora státu cílí na celé Česko, nejvíce prostředků budou moci čerpat investoři v méně rozvinutých regionech.

Rozdělení státní podpory v regionech:

  • 777,4 mil. Kč - projekty na území méně rozvinutých regionů.
  • 346 mil. Kč - projekty na území přechodových regionů.
  • 650 mil. Kč - projekty v obcích se sociálně vyloučenou lokalitou na území méně rozvinutých regionů.
  • 200 mil. Kč - projekty v obcích se sociálně vyloučenou lokalitou na území přechodových regionů.

Méně rozvinutý region - Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Pardubický kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj

Přechodový region - Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Vysočina

Zdroj: MMR

Reklama

Doporučované