Hlavní obsah

Hra o sídlo unijní „NASA“ je ve finále, horkým kandidátem je Palmovka

Foto: ČTK

Z tohoto betonového torza v Praze 8 by se mohlo stát prestižní sídlo Evropské agentury pro vesmírný program.

Reklama

Po deseti letech od přestěhování sídla Evropské agentury pro vesmírný program do Prahy se rozhoduje o nové centrále této významné unijní instituce. Horkým kandidátem je rozestavěné centrum Nová Palmovka v Praze 8.

Článek

Z osiřelého torza rozestavěného centra Nová Palmovka v Praze-Libni by se mohlo stát nové sídlo Evropské agentury pro vesmírný program (EUSPA). Pro pražský magistrát je to v otázce využití zakonzervované stavby varianta číslo jedna. Unijní agentura v současnosti sídlí v Holešovicích, nedaleko stanice metra Vltavská. Tamní prostory už ale prestižní evropské instituci po jejím rozšíření nestačí.

„V tuto chvíli jsou již dokončené technické a bezpečnostní požadavky pro novou budovu a ministerstvo financí tak v zásadě disponuje finálním zadáním hledaného objektu. Nyní společně s Magistrátem hlavního města Prahy jednáme o tom, zda by pro tyto účely bylo vhodné využít Centrum Palmovka,“ sdělila Anna Vasko z tiskového oddělení Ministerstva financí. Právě úřad v čele se Zbyňkem Stanjurou (ODS) má zajištění nového sídla primárně na starosti.

Pro vedení Prahy je přestěhování unijní agentury na Palmovku nejlepším řešením. „V tuto chvíli je to pro Prahu preferovaná varianta. Nyní ověřujeme, jestli se tam agentura vejde. Vědět to budeme velmi brzy,“ řekl pro SZ Byznys náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

Kolem zakázky na novou centrálu „evropské NASA“ je rušno už od minulého roku. Jak Seznam Zprávy informovaly již loni v červnu, své prostory nabízeli agentuře například developeři Penta Real Estate nebo Sekyra Group. Samotná agentura ale své požadavky vyladila teprve na podzim 2021. Mimo jiné zahrnují přísná bezpečnostní kritéria a zároveň vhodné pracovní zázemí pro 550 lidí.

Jsme přesvědčeni, že vláda nám bude schopna poskytnout potřebné zázemí včas.
mluvčí evropské kosmické agentury Marie Menardová

„Klíčová pro další postup byla dohoda mezi ČR a EUSPA z konce listopadu 2021 o tom, že v rámci hledané budovy nebude původně požadované velké datové centrum a že toto datové centrum bude zabezpečeno externě prostřednictvím podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb pod ministerstvem financí. Díky tomu mohly být dokončeny specifikace EUSPA stran nové budovy,“ sdělil Martin Brychta, mluvčí Ministerstva dopravy, které na obstarávání nové centrály spolupracuje.

Agentura nyní čeká, až dostane definitivní nabídku. „Česká republika je pro naše sídlo hostitelskou zemí a výběr zařízení dělá česká vláda v souladu s potřebami EUSPA. Jsme přesvědčeni, že vláda nám bude schopna poskytnout potřebné zázemí včas. Oficiální návrh tedy očekáváme ještě na začátku roku 2022,“ uvedla mluvčí evropské kosmické agentury Marie Menardová.

Zájem má i Průša

Centrum Nová Palmovka se původně mělo stát novou radnicí Prahy 8. Po propuknutí složitých majetkoprávních sporů a vypovězení stavebního kontraktu ovšem na rohu ulic Sokolovská a Zenklova stojí už roky jen opuštěné betonové torzo. Složitou situaci se podařilo vyřešit až loni, kdy objekt převzala do vlastnictví Praha.

Kosmická agentura EUSPA není jediná, koho Nová Palmovka zajímá. Na sklonku minulého roku dal nabídku na odkup rozestavěné budovy 3D tiskař Josef Průša. Jeho firma Prusa Research raketově roste a hledá nové prostory pro své sídlo a další aktivity.

„V případě, že by jednání s unijní agenturou EUSPA z jakýchkoliv důvodů skončilo, bude politické jednání a připraví se koncesní řízení, do něhož se bezesporu může přihlásit i pan Průša. Nebo dojde k rozhodnutí, že se objekt přestaví pro městské firmy. Tomu všemu by určitě předcházela analýza, co je pro město výhodnější,“ dodal náměstek Hlaváček.

Agentura EUSPA spravuje kosmické programy Evropské unie včetně například evropského navigačního systému Galileo. Do Prahy se tato významná instituce, tehdy známá ještě pod zkratkou GSA, přestěhovala v roce 2012.

Reklama

Doporučované