Hlavní obsah

Banky se vydaly na lov mladých. Zlevňují jim hypotéky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

ČNB banky omezila v poskytování hypoték, finanční domy tak přicházejí s nabídkami, které by hypotéky opět zatraktivnily. Cílí na mladší lidi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hypoteční kohoutky přestávají téct a začínají kapat. Kombinací rostoucích sazeb a od dubna centrálně nastavených hypotečních limitů se vlastní bydlení stává nedostupným pro další lidi. Analýza společnosti Chytrý Honza například tvrdí, že na finance letos nedosáhne třetina žadatelů o hypotéku.

Některé banky se tak snaží hypotéky znovu zatraktivnit – aspoň pro někoho. Dvě ze tří největších se zaměřily na „mladé“, tedy lidi do 36 let, kteří už teď mají stran hypotečních limitů mírnější podmínky.

Mladí přitom tvoří plus minus polovinu hypotečních dlužníků. „U nových hypoték je většina žadatelů mladších než 36 let, u refinancovaných hypoték je pak věk žadatelů vyšší,“ uvedla za Moneta Money Bank její mluvčí Zuzana Filipová. V České spořitelně pak podíl žadatelů ve věku do 36 let dosahuje 45 procent.

O něco méně, 40 procent, je to v ČSOB. Ta přidává další statistiky: průměrný příjem na jeden obchodní případ spadající do této věkové skupiny je 59 tisíc korun. Ve dvou třetinách případů ovšem žádají dva lidé. Jen třetina z nich je sezdána, je jim v průměru 30 let a 30 je také průměrná délka splatnosti hypotéky. Ta dosahuje průměrné výše 3,6 milionu korun a žadatelé s ní financují v průměru 69 procent hodnoty nemovitosti.

Průzkum NMS Market Research pro skupinu ČSOB ukázal, že koupi nebo stavbu nemovitosti plánuje v horizontu 12 měsíců každý desátý mladý Čech od 26 do 36 let, tedy přibližně 150 tisíc lidí. Dalších 15 % mladých se chystá v dalším roce své bydlení rekonstruovat. Do dalších pěti let chystá své bydlení změnit celá polovina mladých.

Kdo dostane lepší úrok

Komerční banka (KB) od dubna trvale přizná slevu na úrokové sazbě mladým do 36 let, kteří si budou brát hypotéku mezi 80 a 90 procenty hodnoty nemovitosti (LTV). Dostanou stejnou sazbu, jako kdyby čerpali úvěr do 80 procent LTV.

„Oproti stávající nabídce se tedy de facto jedná o slevu 0,4 procentního bodu pro mladé klienty, kteří nemají dostatek vlastních zdrojů nebo dostatečné zajištění,“ popisuje manažer hypoték KB Ondřej Šuchman.

Benefit pro mladší žadatele o hypotéku představila také ČSOB. Žadatelům o hypotéku do 36 let nabídne slevu až 0,5 % na úrokové sazbě po dobu první fixace.

Dvě desetiny procenta ze sazby dolů mají garantované všichni žadatelé do 36 let. Další sleva 0,2 procentního bodu je za účet (kam musí chodit aspoň 1,5násobek splátky hypotéky) a životní pojištění u ČSOB. Desetinu procentního bodu na úrokové sazbě pak banka klientovi odpustí, když si vezme hypotéku na energeticky úspornou nemovitost (třída A nebo B podle Průkazu energetické náročnosti budov) určenou pro vlastní bydlení.

„U průměrné hypotéky dosáhne celková sleva i 12 000 Kč za rok. Program bude platný pro všechny výše LTV,“ uvedl mluvčí banky Patrik Madle.

Od prvního dubna (fakticky už ale o několik týdnů dříve) musejí banky při posuzování finanční situace žadatele o hypotéku vzít v úvahu, zda má našetřenou minimálně pětinu ceny nemovitosti (lidé do 36 let desetinu).

Jeho celkové zadlužení také nesmí přesáhnout 8,5násobek jeho čistého ročního příjmu (u člověka do 36 let je to 9,5násobek) – to je ukazatel DTI. A měsíční splátky úvěrů nesmí činit víc než 45 procent čistého měsíčního příjmu dlužníka (u žadatele do 36 let to nesmí být víc než polovina), to stanovuje limit DSTI.

Úvěrové ukazatele ČNB pro hypotéky

Ukazatel LTV (Loan to Value) představuje procentní poměr mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Od 1. dubna 2022 banky nesmějí poskytovat úvěry s LTV vyšším než 80 %, tedy nad 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (90 % pro žadatele mladší 36 let). Hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

Ukazatel DTI (Debt to Income) je poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu. ČNB nastavila tento ukazatel od dubna 2022 na 8,5 (u mladých do 36 let maximálně na 9,5). S účinností od 1. ledna 2024 ČNB toto pravidlo zrušila.

Ukazatel DSTI (Debt Service to Income) je procentním vyjádřením podílu ročních průměrných výdajů žadatele o úvěr vyplývajících z jeho celkového zadlužení (tzv. dluhová služba) na jeho ročním čistém příjmu. Zjednodušeně řečeno jde o procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. ČNB stanovila od dubna 2022 tento ukazatel na 45 % (50 % pro mladé do 36 let). Od 1. července 2023 ČNB tento úvěrový ukazatel zrušila.

Úvěrové ukazatele banky zohledňují u nových úvěrů. V případě refinancovaných úvěrů (nebo pokračujících hypoték po konci fixace) jen v případě, že se původní úvěr navýší.

Banky mohou u žadatelů, u nichž jsou přesvědčeny, že úvěr v budoucnu bez problémů splatí, udělat výjimku a limity nepoužít – každé čtvrtletí na pět procent celkového objemu hypotečních úvěrů, které poskytly v předcházejícím kalendářním čtvrtletí.

Zdroj: ČNB

Reklama

Doporučované