Hlavní obsah

Bude hůř. Kdo musí do roka refixovat hypotéku, zaplatí více, než čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Debata ČBA Focus tentokrát probírá téma hypoték.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhruba třetinu Čechů s hypotékou čeká v následujících dvou letech refixace. A podle průzkumu agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci se na tuto změnu dívají s obavami.

Článek

Tisíce Čechů čeká refixace jejich hypoték a vzhledem k vysoké inflaci, a tedy i vysoké úrokové sazbě bude jejich měsíční splátka vyšší než nyní. Lidé se tak bojí, že budou muset omezit základní výdaje, aby mohli nemovitost splácet, vyplývá z průzkumu agentury Ipsos.

„Ačkoliv sazby klesají již třetí měsíc v řadě, jde stále o mírný pokles a návrat na úroveň roku 2021, kdy se sazby hypoték pohybovaly kolem dvou procent ročně, lze v následujících měsících až letech jen stěží očekávat,“ říká Jakub Seidler, hlavní analytik České bankovní asociace.

Podle Michala Straky, specialisty na finanční trh z agentury Ipsos, většina majitelů hypotéky, které čeká refixace, očekává zhoršení a zvýšení jejich výdajů. Nejčastěji očekávají, že nová výše úroků bude čtyři nebo pět procent.

„My už nyní víme, že to bude určitě kolem šesti procent. Očekávají tedy zhoršení, ale ne takové, jaké doopravdy přijde,“ uvedl v debatě Michal Straka.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod přitom znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky zhruba o 1,5 tisíce korun. Podle Jakub Seidlera může být zásah do měsíčních výdajů domácnosti znamenat pro některé úvěráře značný problém. „Padesát procent majitelů hypotéky uvádí, že budou muset patrně omezit z důvodu refixace hypotéky základní výdaje jako například výdaje za potraviny,“ upozornil analytik ČBA.

Podle průzkumu v současné situaci majitelé hypoték příliš nespekulují nad krátkodobou refixací úvěrů. Zdá se tedy, že ani nepředpokládají, že by sazby v blízké době začaly klesat.

„Je ale na místě očekávat, že přijde mezi klienty bank velký boj o co nejnižší sazby. Více než kdykoliv v minulosti bude klientovi záležet na každé setině procenta úrokové sazby,“ doplnil Straka.

Pětina Čechů plánuje sjednání hypotéky

Pětina Čechů si chce v příštích letech i přes očekávaný nárůst nákladů vzít hypotéku. Nejčastěji do tří milionů korun. Každý druhý z nich přitom musel v poslední době své plány ohledně půjčky na nemovitost přehodnotit. Především kvůli rostoucím životním nákladům (54 %) nebo proto, že čekají na výhodnější ceny nemovitostí (35 %) či na výhodnější podmínky hypoték (31 %). Poslední čísla ČBA Hypomonitoru naznačují, že trh začíná ožívat.

„Mezi únorem a březnem aktivita poskytování hypoték každoročně roste dvojciferným tempem. Letošní růst je ale nad rámec. Část domácností usoudila, že současná výše úrokových sazeb tu zůstane delší dobu, a myslí si, že čekání se nevyplatí. Důvodem mohou být také klesající ceny nemovitostí. Stále jde ale o nejnižší březnový objem poskytnutých hypoték od roku 2014,“ komentoval v debatě na Seznam Zprávách Jakub Seidler, ekonom ČBA.

Tomu odpovídá i predikce bankovní asociace. Podle ní by se aktivita v oblasti poskytování hypotečních úvěrů měla zlepšovat, stále ale ve srovnání s minulými lety zůstane na nižší úrovni.

„Hypoteční sazby neumožní, aby se trh dostal tam, kde byl před covidovými roky,“ dodává Seidler.

Hypotéka představuje značnou zátěž rodinného rozpočtu. Ti, kteří hypotéku již splácí, na ni odvádí nejčastěji mezi 20–24 % z čistého měsíčního příjmu domácnosti. Pro každou třetí domácnost splátka představuje více než 30 % příjmů. Pro porovnání – ti, co hypotéku teprve plánují, očekávají, že na splátce vydají nejčastěji více než 40 % čistých příjmů domácnosti.

Ceny starších bytů i domů postupně klesají. Leckde až o více než pětinu ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku, ale zásadní roli zde hraje region, kde se nemovitost nachází. Český pesimismus ohledně cen bydlení trvá. Pětina Čechů se domnívá, že ceny nemovitostí v následujících letech ještě porostou. Pouze 13 % lidí je přesvědčeno, že budou naopak klesat.

„Tři pětiny Čechů souhlasí s tím, že kvůli zdražení cen nemovitostí si nemohou dovolit koupi vlastního bydlení. Ti, kteří hypotéku plánují, s tím souhlasí téměř ze tří čtvrtin. Podle poloviny Čechů pak mají na zdražení cen nemovitostí negativní vliv regulace Evropské unie,“ uzavřel Michal Straka, specialista na finanční trhy agentury Ipsos.

Reklama

Doporučované