Hlavní obsah

Hypotéky začínají pomalu zlevňovat. Bankám se do prudkých změn nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zlevňování úvěrů na bydlení začalo. Banky ohlašují pokles úrokových sazeb, ale vyhýbají se skokovému zlevnění. Stálo by je peníze navíc.

Článek

Tuzemské banky od začátku letošního roku ohlašují pokles úrokových sazeb. Novým impulzem pro snížení bylo rozhodnutí bankovní rady České národní banky, která minulý týden snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 6,25 procenta.

Ve čtvrtek zlevnění hypotečních úvěrů oznámila Hypoteční banka ze skupiny ČSOB, která od 19. února sníží úrok o 0,3 procentního bodu u fixací na jeden a tři roky a o 0,1 procentního bodu u fixace na pět let, přičemž nová nejnižší úroková sazba bude činit 5,39 % a bude platit u fixace na jeden rok.

„Zvýhodňujeme nabídku pro klienty snížením úrokových sazeb u nejvyhledávanějších fixací účelových hypoték,“ uvedl Martin Vašek, generální ředitel a předseda představenstva ČSOB Hypoteční banky.

Od 16. února zlevní úvěry také Air Bank. U hypoték s fixacemi na dva a tři roky klesne úroková sazba o 0,5 procentního bodu.

„Poptávka našich klientů po krátkých fixacích stále roste se sílícím očekáváním v pokračování postupného snižování úrokových sazeb. Po aktuálním snížení sazeb naše nabídka hypoték začíná od 4,69 %,“ říká Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb Air Bank.

Od 8. února platí nové úrokové sazby hypoték také v České spořitelně, kde nejnižší úroková sazba začíná na 5,39 % u fixací na čtyři a pět let.

„Snížení se týká všech fixací úrokových sazeb, a to v rozmezí o 0,2 až 0,4 procentního bodu,“ uvedla banka ve svém vyjádření.

Z největších bank už o zlevnění hypotečních úvěrů v podobných relacích v minulých týdnech informovala také Moneta, Komerční banka a Raiffeisenbank.

Snížení úrokové sazby hypotečních úvěrů o několik desetin procentního bodu může v měsíčních splátkách znamenat úsporu v řádech tisíců korun. V konkrétním příkladu úvěru na 3,5 milionu korun s úrokovou sazbou 5,5 procenta a splatností 20 let vychází splátka na 24 tisíc korun. Pokud by úroková sazba klesla o 0,5 procentního bodu, měsíční splátka se sníží zhruba o tisíc korun.

Banky se netěší

Snižování úrokových sazeb po období drahého financování není podle hypotečního experta Davida Eima ze společnosti Gepard Finance pro banky příliš dobrou zprávou. Čím více budou totiž úrokové sazby skokově klesat, tím více klientů začne zvažovat refinancování stávajících úvěrů.

„Celý trh na tento bod zlomu čeká a banky se na to logicky netěší, tyto změny banku logicky stojí peníze navíc. Čím pozvolněji se bude pokles sazeb na trhu projevovat, tím méně klientů bude refinancování hypotéky zvažovat. Proto si myslím, že banky budou ke snižování sazeb přistupovat poměrně konzervativně,“ uvedl pro SZ Byznys David Eim.

Druhou otázkou je podle jeho slov ale také konkurenční boj, který potáhne úrokové sazby dolů. „Banky se nabídkou budou chtít na trhu vyrovnat,“ upřesnil.

Na změnu čeká padesát tisíc klientů

Celkově by podle Eimových odhadů v příštích měsících sazby hypotečních úvěrů mohly klesat o desetiny procentního bodu. „Refinancování svého úvěru by ale v tomto kontextu mohlo zvažovat přibližně padesát tisíc klientů bank. Přechod k jiné bance je totiž za současných podmínek na trhu prakticky zdarma,“ uvedl hypoteční expert ze společnosti Gepard Finance.

Kroky jednotlivých bank v oblasti snižování úrokových sazeb se už začínají propisovat i na trh jako celek. Podle Hypomonitoru České bankovní asociace se průměrná výše sazby pohybuje na úrovni 5,54 procenta a jde o nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022.

Reklama

Doporučované