Hlavní obsah

Podvodů s byty přibývá. Na co si dát pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podvodníci se snaží přes inzerát na pronájem bytu vylákat z potenciálních nájemníků peníze. Lákají cenou, lidským příběhem a jménem velké společnosti. Ta s nimi ale nemá nic společného.

Článek

Internetové inzeráty na pronájem jsou pro velkou část lidí stále běžnějším způsobem, jak hledat nové bydlení. Lákavý inzerát v moři předražených nabídek ale nemusí vždy znamenat výhru. V realitních nabídkách totiž přibývá podvodů, kterými se nenechavci snaží vylákat z nicnetušícího zájemce co nejvíce peněz.

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil jeden ze zájemců o nový pronájem bytu v Praze, který se pod podmínkou anonymity rozhodl příběh zveřejnit. Podle jeho slov šlo na první pohled o zajímavý inzerát - dvoupokojový byt, nové vybavení, příhodná lokalita a velmi nízká cena.

Domnělá majitelka bytu totiž nabízela bydlení včetně veškerých poplatků celkem za dvanáct tisíc korun. Podobné nabídky ve stejné lokalitě a stejných dispozicích ale ukazují cenu výrazně vyšší, zhruba dvacet tisíc korun. Inzerátu nechyběla ani řada fotografií, které bydlení detailně vykreslily.

Kromě podezřele nízké ceny nenasvědčovalo podvodu prakticky nic. Vše začalo až v okamžiku, kdy zájemce poslal první zprávu s dotazem na dostupnost pronájmu.

Na ni už reagovala údajná majitelka bytu v lámané češtině, ale se silným příběhem.

Vyprávěla zájemci o tom, jak pracovala roky na polském velvyslanectví a byt v té době pořídila výhodně v aukci. Momentálně žije v Polsku, kde si plní sen a otevírá vlastní restauraci a byt chce jen dlouhodobě pronajímat.

Na celou reálnou komunikaci mezi zájemcem o pronájem bytu a falešným majitelem se můžete podívat níže v grafickém zpracování. Vybrali jsme pouze nejdůležitější pasáže, po kliknutí na jednotlivé zprávy ale můžete číst plné znění jejich online konverzace.

Komunikace probíhala úspěšně a údajný majitel bytu v dalších e-mailech ochotně odpovídal na dotazy zájemce o nový lákavý pronájem. Pak ale nastává kritický bod. Sjednání prohlídky, výměna klíčů a podpis nájemní smlouvy.

Velká firmy, značka důvěry

Klíčovým prvkem podvodu se v tomto příběhu stává tvrzení, že prohlídka bytu bude zajištěna firmou Airbnb, která se věnuje krátkodobým pronájmům. Majitel sám se totiž nemůže kvůli svým povinnostem v zahraničí dostavit.

Zároveň zdůrazňoval, že potřebuje závazek od zájemce, že zaplatí polovinu vratné kauce předem na účet Airbnb. Také ho ujišťoval, že pokud byt po prohlídce nesplní očekávání klienta, Airbnb mu údajně peníze neprodleně vrátí.

A právě uvedený způsob prohlídky a výměny klíčů, které měla za několikatisícový poplatek zprostředkovat společnost Airbnb, byl okamžik, kdy si zájemce uvědomil, že jde o podvod, a komunikaci s údajnou majitelkou bytu okamžitě ukončil.

Společnost Airbnb, jakožto platforma, která poskytuje krátkodobé pronájmy, totiž takové služby samozřejmě neposkytuje a název společnosti podvodník využívá hlavně proto, aby v zájemci vzbudil ještě větší důvěru. „Podvody třetích stran nemají s Airbnb nic společného,“ stojí ve vyjádření českého zastoupení společnosti.

Ta zároveň upozornila, že podvodníci mohou často klamat potenciální oběti také falešnými webovými stránkami, které zdánlivě vypadají jako oficiální webové stránky společnosti.

Hlavně neplatit předem

Se stejným scénářem se ale v Česku setkalo i mnoho dalších lidí. Případy, kdy peníze opravdu podvodníkovi odešly a zmizely v nenávratnu, mapuje článek na serveru VPN wiki.

V těchto případech se potenciálnímu nájemníkovi ve chvíli, kdy už měl podezření a ukončil komunikaci, ozvali také falešní zástupci Airbnb, kteří s ním řešili převod peněz, často na zahraniční bankovní účty. E-mail ale opět posílal podvodník, což lze nejsnadněji poznat z adresy odesílatele.

V případě odeslání peněz už nezbývá příliš variant, jak situaci řešit, a naděje na získání poplatku zpět je mizivá. Variantou může ale být zablokování platby u banky odesílatele a následné nahlášení podvodu policii.

V posledních letech jsou podvodné inzeráty na poli nemovitostí stále častější. To potvrzují i data největšího realitního portálu Sreality.cz.

Stále více případů

„Měsíčně je sice podvodných inzerátů ani ne jedno procento, nicméně ve srovnání s loňským rokem registrujeme letos na serveru Sreality.cz těchto případů více. A to zejména v souvislosti s boomem zájmu o pronájmy, který je v poslední době patrný,“ uvedla Lenka Zichová, produktová manažerka Sreality.cz.

Nejčastěji podle ní k podvodu dojde tak, že si podvodník sám zaplatí inzerci na Srealitách, na kterou uživatele láká.

Podle zkušeností realitního portálu podvodná inzerce vždy vykazuje obdobné znaky.

„Na pozoru by se lidé měli mít, pokud je inzerát psaný lámanou češtinou, prodejce či pronajímatel nechce umožnit fyzickou prohlídku bytu, vyhýbá se osobnímu kontaktu a požaduje platbu předem před uzavřením smlouvy/prohlídkou,“ potvrzuje Lenka Zichová, produktová manažerka Sreality.cz.

Problematické a podezřelé často bývají, stejně jako v popsaném příběhu výše, dlouhé příběhy vyprávěné prodejci nebo pronajímateli, které mají nějakým způsobem zdůvodnit nemožnost prohlídky nebo nutnost zaslání finančních prostředků za rezervaci předem.

„V některých příkladech v nich mohou figurovat majitelé/pronajímatelé či zprostředkovatelé žijící v zahraničí, kteří se nemohou dostavit na prohlídku, případně nemají možnost z různých důvodů nemovitost zpřístupnit,“ uzavírá Lenka Zichová.

Reklama

Doporučované