Hlavní obsah

„Vaší přítelkyni se něco stane.“ Podvodníci zkoušejí nový trik

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační vizualizace.

Reklama

Mladý pár naletěl podvodníkům ve vidině výhodného zhodnocení úspor. Když si svoji chybu uvědomil a nechtěl poslat další peníze, došlo na vydírání. Pražská burza, za kterou se podvodníci vydávali, před podobnými případy varuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražská burza před časem upozornila na rostoucí počet případů, kdy podvodníci jejím jménem lákali peníze od lidí na internetu. Instituce to v oficiálním stanovisku označila za jasný podvod.

„Forma podvodů je znepokojující, neboť podvodníci zneužívají důvěryhodnosti a reputace pražské burzy. Prostřednictvím sociálních sítí, e-mailů, SMS či WhatsApp lákají potenciální investory k převodu finančních prostředků a slibují zisky a vysoké výnosy. Představují vážné finanční riziko,“ uvedla pražská burza v prohlášení.

Redakce SZ Byznys nyní popisuje příběh mladého páru a jedné ženy. Lidé se stali cílem podvodníků, v obou případech své peníze nejspíš už nikdy neuvidí.

Vidina vysokých zisků

Pohádce o bezpečném zhodnocení peněz před několika dny uvěřil mladý pár z Královéhradeckého kraje, který nakonec přišel o několik tisíc korun. Na sociální síti Facebook si dvojice přečetla inzerát s nabídkou investic do akcií, na který reagovala.

„Přítelkyni přišla na Messenger zpráva od osoby, která údajně úzce spolupracuje s pražskou burzou. Nabídla nám vysoké zisky, když s ní budeme investovat do akcií. Přítelkyně se bohužel unáhlila a poslala dané osobě několik tisíc,“ říká Pavel (příjmení redakce zná, ale na přání podvedeného ho nebude zveřejňovat) s tím, že peníze putovaly na účet u české banky.

Redakce SZ Byznys má k dispozici výpisy komunikace Pavla a jeho přítelkyně s údajným zástupcem pražské burzy. Ta byla v některých momentech vyostřená za použití vulgarismů, proto ji nebudeme celou zveřejňovat.

Z komunikace je patrné, že je oslovila osoba pravděpodobně pod falešným jménem Karolína Petr Sobíño s údajným bydlištěm ve Španělsku. Daná osoba navíc jako svou profilovou fotografii používá fotku brněnské primátorky Markéty Vaňkové.

Foto: Seznam Zprávy

Falešný zástupce pražské burzy se představil pod tímto profilem na sociální síti Facebook. Používá přitom fotografii brněnské primátorky Markéty Vaňkové.

„Poté, co přítelkyně částku poslala, osoba potvrdila, že platba v pořádku dorazila. Později přišla další zpráva, že už jsme nějaké peníze vydělali, a chtěla po nás další vklad. Přišlo mi to ale nějaké divné, tak jsem řekl, že ani náhodou nic posílat nebudeme.“

Když podvodník vycítil oprávněnou nedůvěru ze strany mladého páru, zaslal Pavlově přítelkyni zprávou i jakýsi certifikát jménem české exportní agentury CzechTrade, který měl zřejmě důvěru navodit. Tento falešný certifikát má potvrzovat, že Burza cenných papírů Praha je oprávněna podnikat na území Česka i mimo něj. Oslovený CzechTrade to ale podle očekávání jasně dementuje.

„Agentura s touto aktivitou nemá vůbec nic společného. CzechTrade nevydává žádné osvědčení ani certifikát. Pokud se kdokoliv s něčím takovým setká, doporučujeme okamžitě kontaktovat Policii České republiky,“ potvrzuje tisková mluvčí CzechTrade Jitka Nováčková.

Foto: Seznam Zprávy

Falešný certifikát, kterým se podvodník pokouší prokázat legitimnost své činnosti. CzechTrade jej jasně označil za neplatný a podvodný.

Pavel následně kontaktoval pražskou burzu, která ho obratem důrazně varovala, že se jedná o podvod. Burza je totiž pouze organizátorem trhu, obchody konečným klientům přímo nezprostředkovává a nikdy nikoho s nabídkou investic neoslovuje. Obchodování na pražské burze probíhá pouze prostřednictvím tzv. členů burzy, jimiž jsou zejména velké banky a obchodníci s cennými papíry.

Následovaly výhrůžky

Mladý pár z Královéhradecka si uvědomil, že se stal obětí podvodu, takže s dotyčnou osobou přestal na nějakou dobu komunikovat a její pobídky k dalším investicím ignoroval. „Přítelkyně ale byla doslova bombardována dalšími zprávami. Osoba jí dokola opakovala, že pokud nepošle další peníze, obrátí se na policii. Došlo to ale ještě dál,“ popisuje Pavel.

„Chvíli byl klid, ale zhruba před týdnem kontaktovala daná osoba tentokrát přímo mě. Byl to ten stejný člověk a zřejmě si na facebooku dohledal, s kým jsem v partnerském vztahu. Chtěl další peníze, samozřejmě jsem odmítl s tím, že naopak chceme své peníze my zpět,“ říká Pavel. Následná konverzace pak eskalovala.

„Ten člověk mi vyhrožoval, že pokud nepošleme peníze do dvou dnů, přítelkyni se něco stane. Po pár dnech přišla další zpráva: ‚Jak to vypadá s těma penězma?‘ A chtěli po mně moje telefonní číslo. Jen jsem znovu odpověděl, že nic posílat nebudu, ani číslo, ani žádné další peníze,“ popisuje rozhořčeně Pavel.

Foto: Seznam Zprávy

Část písemné komunikace mezi falešným zástupcem burzy a Pavlem (jeho zprávy jsou v modrém poli).

Mladý pár se situaci snaží vyřešit tím, že celou událost nahlásil policii. Pavel je však smířen s tím, že „investované“ peníze už nejspíš nikdy neuvidí. Jde mu ale především o bezpečí jeho přítelkyně.

„Policie nám na rovinu řekla, že se jedná o přestupek, nikoliv o trestný čin. A že trestní oznámení nemá cenu podávat, protože vyšetřování by trvalo dlouhou dobu. Poradila nám, ať si kontakt zablokujeme a nikdy s ním už nevedeme žádnou konverzaci.“

Nátlak a pak ticho

Podobný případ ale není ojedinělý. Redakce SZ Byznys získala výpověď další oběti podvodu. V následujícím popisu ji označujeme za paní Janu, abychom respektovali její přání zůstat v anonymitě. Redakce totožnost zná. Jana redakci příběh vyprávěla s nadějí, že tím pomůže alespoň ostatním.

Jana podle svých slov nemá peněz nazbyt, a tak koncem letošního července hledala způsob, jak si přivydělat. Brzy se jí ozvala údajná zástupkyně Burzy cenných papírů Praha – ve skutečnosti podvodník. Jana předtím na internetu reagovala na inzerát s nabídkou práce. Odpověď přišla z e-mailové adresy byfange633@gmail.com.

„Ozvala se mi nějaká dáma a nabízela mi možnost přivýdělku investicemi do akcií. Když prý pošlu čtyři tisíce korun, budu moct vydělat mnohonásobně víc. V e-mailu rovnou uvedla číslo bankovního účtu, kam mám peníze poslat,“ popisuje. Kontakt podle ní nejdříve působil celkem důvěryhodně, protože Janě chodily e-mailem dokonce i zprávy z pražské burzy – podvodník ji zřejmě přihlásil k odběru burzovních novinek.

„Po čase se mi ta dáma znovu ozvala, abych vložila další peníze, aby investice byly výnosnější. Říkala mi také, že ke vkladu dostanu i peněžitý bonus. Bohužel jsem to udělala,“ lituje zpětně Jana. Podvodník po ní opakovaně chtěl další a další vklady, čemuž Jana v jednom případě pod nátlakem podlehla, když na účet vložila další nižší jednotky tisíc korun.

Že se stala obětí podvodu, si uvědomila ve chvíli, kdy si chtěla své peníze vybrat. Falešná spolupracovnice burzy s ní přestala komunikovat. Jana chtěla situaci vyřešit po telefonu, žádné číslo ovšem v e-mailové komunikaci ani nikde jinde nenašla.

„Občas mi přišel nějaký e-mail, že se vyskytl určitý problém a že investované prostředky momentálně nelze vybrat,“ vypráví Jana. Přišla o částku, která jí způsobila značnou trhlinu v osobním rozpočtu. Událost nahlásila policii, která se případem nyní zabývá.

Doporučení Burzy cenných papírů Praha

  • Důkladně prověřujte společnosti: Ověřte si, zda jde o licencovaného obchodníka s cennými papíry. Ujistěte se, že společnost disponuje potřebnými oprávněními a licencemi k provozování investičních služeb. Komunikujte pouze se subjekty, které jsou regulovány a registrovány u České národní banky. Jejich seznam naleznete na stránkách ČNB.
  • Ostražitost při komunikaci: Podvodníci často využívají nevyžádaných e-mailů, telefonních hovorů nebo sociálních médií ke kontaktování potenciálních obětí.
  • Finanční rady od profesionálů: Pokud se rozhodnete investovat, vyhledejte kvalifikovaného finančního poradce, který vám poskytne odbornou a nezávislou radu.
  • Nahlášení podezřelých aktivit: Pokud narazíte na podezřelou činnost, podejte oznámení na regulátora kapitálového trhu (Česká národní banka), abyste pomohli předcházet podvodům a chránili ostatní investory.

Zdroj: webové stránky pražské burzy

Reklama

Doporučované