Hlavní obsah

Poslední jistota padla. V Česku zlevňují už i stavební parcely

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavební pozemky jako poslední odolávaly tlakům zamrzlé poptávky na trhu s nemovitostmi. Důsledky drahých hypoték a malé poptávky ale už dostihly i je. Začínají zlevňovat.

Článek

Ještě začátkem tohoto roku se mohlo zdát, že stavební parcely v Česku, na rozdíl od bytů a rodinných domů, odolají tlakům v podobě drahých hypoték a náročných podmínek pro získání úvěru. Byla to totiž výjimka, která měsíce odporovala trendu poklesu cen, který postihl byty i rodinné domy, a to prakticky ve všech regionech Česka.

Nyní se situace otáčí. Po ročním konstantním růstu cen začínají pozemky zlevňovat, ukazuje analýza, kterou zpracoval realitní makléř RE/MAX G8 Iztok Toplak.

Pozemek, který ještě loni v lednu stál 3,6 milionu korun, dnes potenciální zájemce pořídí o stovky tisíc levněji. Meziročně průměrná cena za metr čtvereční vztažená na celé Česko klesla o 7 procent.

Foto: Seznam Zprávy

Průměrná cena stavebních pozemků k bydlení v Česku.

„V České republice se průměrná cena stavebních parcel pohybuje okolo 2,8 milionu korun, což představuje 3300 korun za metr čtvereční. Ceny mimo Prahu, Brno a okolí jsou nižší, průměrná cena pozemku je zde aktuálně kolem 2,1 milionu korun. Metr čtvereční vychází na 2300 korun,“ vypočítává Iztok Toplak z RE/MAX G8.

Korekci cen stavebních pozemků sleduje také poradenská společnost Deloitte. „Trh s pozemky ochladl a nějakou dobu vyčkával. Prodávali je zejména ti, kteří z nějakého důvodu museli a nevadila jim mírná úprava ceny. Například ten, kdo koupil pozemek před delší dobou, mohl využít celkové zhodnocení pozemku a příliš neřešil aktuální slevu,“ uvedl pro Seznam Zprávy Petr Hána, ředitel oddělení zaměřeného na stavebnictví a nemovitosti ve společnosti Deloitte.

Podle jeho slov může jít z pohledu celého trhu o snížení v řádech jednotek procent.

Praha je výjimka

Výjimku z klesajícího trendu podle Toplaka, který ve své analýze vychází z realizovaných prodejů pozemků zprostředkovaných společností RE/MAX, představují pozemky v okolí hlavního města, kde cena za metr čtvereční ještě stále roste. Protože se ale začínají prodávat stále menší pozemky než v minulosti, průměrná cena za parcelu klesá i zde.

Foto: Seznam Zprávy

Průměrná cena stavebních pozemků k bydlení v Praze a okolí.

Podle Toplaka jsou hlavními důvody klesajících cen především vysoké úrokové sazby, drahá výstavba a fakt, že aktuálně může být výhodnější pořízení již postaveného domu za účelem následné rekonstrukce.

Jeho slova potvrzuje i investiční analytik Roman Smejkal z portálu Trhy.cz. „Pokles ceny pozemků, stejně jako dalších typů nemovitostí, je spojený s aktuální ekonomickou situací. Zásadní roli pak hrají vysoké hypotéční sazby. Připravit si 2 miliony na pozemek a dalších 5 až 7 milionů na výstavbu domu je pro většinu rodin absurdní. Získat hypotéku na 9 milionů korun při dnešním nastavení bankovních pravidel je téměř nemožné, stejně jako splácet téměř 50 000 korun každý měsíc,“ říká Smejkal.

Bohatá nabídka

Sledování dat komplikuje fakt, že je běžnou praxí, že finální prodejní ceny domů, bytů nebo pozemků jsou často o desítky, někdy i stovky tisíc korun nižší než ty, které se objevují v nabídkách. Důvodem tohoto rozdílu jsou zejména následná vyjednávání mezi zájemcem a prodávajícím. Přesto se pokles cen v některých regionech nevyhýbá ani cenám v inzerci. Ukazují to data společnosti Valuo.

Průměrná nabídková cena stavebních pozemků v krajích
KrajPrůměrná cena v Q1 2023 (Kč/m2)Meziroční změna
Jihočeský kraj280913,36 %
Jihomoravský kraj3298-8,34 %
Karlovarský kraj168716,34 %
Kraj Vysočina199916,42 %
Královéhradecký kraj18499,67 %
Liberecký kraj1817-2,10 %
Moravskoslezský kraj17358,91 %
Olomoucký kraj1652-8,53 %
Pardubický kraj2044-16,54 %
Plzeňský kraj22315,43 %
Středočeský kraj538515,93 %
Ústecký kraj1846-4,40 %
Zlínský kraj1918-11,08 %
Zdroj: Valuo.cz

Příkladem je meziroční pokles cen v Jihomoravském nebo Olomouckém kraji. Tam se průměrná nabídková cena snížila o zhruba osm procent. Ve Zlínském kraji dokonce o jedenáct.

Najdou se ale stále regiony, kde cena tak výrazně neklesala, a udržela tak svou meziroční změnu v plusových číslech. Největší nárůst si připsala Vysočina a Karlovarský kraj, kde meziroční změna přesáhla 16 procent.

Pro zpřesnění je z pohledu průměrných nabídkových cen vždy dobré brát v potaz dynamický vývoj inzerátů. Například jednorázové vložení několika stavebních pozemků za výrazně vyšší cenu, než je průměr, může cenu ve finále zkreslovat.

O třetinu níž

Ještě před samotným poklesem cen začala na drahé a nedostupné hypotéky reagovat poptávka. Počet prodaných pozemků se v loňském roce podle dat RE/MAX G8 oproti roku 2021 propadl o 30 procent. A touto optikou má být ještě hůř.

„Očekávám, že trend poklesu prodeje a cen stavebních pozemků bude pokračovat i v budoucnu, protože ceny jsou stále vysoké a pro koupi se rozhoduje méně lidí. Pokud ale budou ceny stavebních pozemků nadále klesat, může to následně stimulovat prodeje,“ popisuje Toplak z RE/MAX G8.

Na zpomalení trhu z pohledu prodeje stavebních pozemků upozorňuje také největší český realitní portál Sreality.cz. Podle jeho dat stavebních pozemků na prodej přibývá. „Nejmenší nabídka byla během léta roku 2021, od té doby se postupně rozšiřuje, což je ale částečné způsobené i aktuálně se prodlužující dobou inzerce,“ říká Hana Kontriš, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Nejvíce pozemků k prodeji je podle jejích slov ve Středočeském kraji, kde jich je aktuálně v nabídce přes tři a půl tisíce. Z toho parcel připravených ke stavbě je zhruba polovina.

Kolaps cen pozemky nečeká

Navzdory současnému zlevňování, které vzhledem k aktuální náladě nemovitostního trhu přetrvá ještě další měsíce, by v Česku pomyslný výprodej stavebních parcel nastat neměl.

„Stavební pozemky si svoji hodnotu dlouhodobě drží. Je to způsobené především jejich omezeným množstvím. Touha vlastní výstavby a bydlení v rodinných domech je v Česku vysoká. Atraktivní lokality budou čelit vysoké poptávce pořád, lidé ale častěji upřednostní parcely s menší rozlohou, které jsou cenově dostupnější,“ dodává Roman Smejkal z Trhy.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované