Hlavní obsah

Lukrativní pražský byznys ruského oligarchy

Foto: Daniel Novák

Část pozemků Vinohradské Properties v Praze na Hagiboru ještě slouží jako parkoviště. Na části prodané developerovi Crestyl se už staví.

Reklama

Na pomezí pražských Vinohrad a Strašnic vzniká velký developerský projekt. Pozemky prodává developerovi firma ruského byznysmena Michaila Arustamova. Ten má vazby do nejvyšších pater ruského byznysu a politiky.

Článek

Parkoviště na pomezí pražských Vinohrad a Strašnic v lokalitě Hagibor je zatím plné návěsů s logy  e-shopu Amazon. V budoucnu se ale pozemky změní na staveniště velkého kancelářského a bytového projektu. Jeho první fáze už ostatně v sousedství vznikají. Vlastníkem pozemků je firma Vinohradská Properties, jejím koncovým většinovým majitelem je Michail Arustamov, ruský oligarcha s vazbami na okolí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Developerem projektu je skupina Crestyl, která od Vinohradské Properties postupně pozemky nakupuje podle toho, jak postupuje příprava jednotlivých etap celého projektu. V současnosti již Crestyl převzal více než polovinu plochy.

Zatímco transakce mezi Crestylem a Vinohradskou Properties novinkou nejsou, o tom, že koncovým majitelem současného vlastníka pozemků je Arustamov se dosud nevědělo.

Angažmá bývalého viceprezidenta státního provozovatele ruských ropovodů Transněft ukázal až rejstřík skutečných majitelů.

„Při každém nákupu pozemku samozřejmě vše pečlivě prověřujeme. Mimo jiné i z pohledu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, tedy i z pohledu skutečnosti, zda žádný z akcionářů či konečných vlastníků smluvní strany není uveden v sankčních seznamech nebo zda není akcionářem nebo společníkem společnost, která je na těchto seznamech uvedena. A zatím se opravdu nic takového nestalo,“ uvedl mluvčí Crestylu Ondřej Micka.

Faktem je, že Arustamov podle dostupných informací na sankčních seznamech není. Podle rejstříku skutečných majitelů firem má navíc státní občanství Kypru, tedy členské země Evropské unie. Bydliště má Arustamov ve Švýcarsku.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma vazeb okolo pozemků v Praze na Hagiboru.

Stejně tak je však faktem, že Arustamov je člověk s vazbami na nejvyšší patra ruského byznysu a politiky. V roce 2007 se totiž Arustamov stal viceprezidentem ruského Transněftu. Za svou pravou ruku si ho zvolil tehdejší nový šéf podniku Nikolaj Tokarev.

Tokarev je bývalý důstojník sovětské tajné služby KGB. V 80. letech sloužil v Německé demokratické republice. Tam se také seznámil s jiným sovětským rozvědčíkem, Vladimirem Putinem. Jejich přátelství trvá dosud. Na začátku února dostal Tokarev od Putina státní vyznamenání za zásluhy o vlast. Hned po vypuknutí války na Ukrajině se Tokarev dostal na sankční seznamy EU, USA i Velké Británie.

Transněft

  • Transněft je ruská firma se sídlem v Moskvě, vlastněná ruskou vládou. Zabývá se především přepravou a exportem ropy. Má největší síť ropovodů na světě, jejichž délka dosahuje 50 tisíc km.

Slovanský dům

Jak už Seznam Zprávy napsaly v březnu, je Tokarev součástí vedení Mezinárodní asociace přepravců ropy sídlící v Praze ve Slovanském domě. A právě tam se opět sbíhají cesty Tokareva a Arustamova. Arustamov je totiž jedním z koncových vlastníků firmy Pražské komunikační a společenské centrum. Tato společnost si Slovanský dům dlouhodobě pronajímá od Prahy, upozornil v dubnu sever iRozhlas.cz.

Ve vedení nájemce Slovanského domu spoluvlastněného Arustamovem je také pražský byznysmen Daniel Farnbauer. Ten je rovněž v dozorčí radě Arustamovy Vinohradské Properties vlastnící pozemky na Hagiboru.

Za kolik Arustamova a Farnbauerova firma pozemky Crestylu prodává, žádná ze stran nesdělila. Peníze ale pravděpodobně od Vinohradské Properties putují dál. Parcely má totiž v zástavě několik offshorových firem, jak vyplývá ze zápisů v katastru nemovitostí. Mezi nimi je také Oskrot Holdings z Kypru. Podle údajů z kyperského obchodního rejstříku je majitelem Oskrot Holdings opět Arustamov.

Redakce SZ Byznys zaslala otázky ohledně transakcí s parcelami na Hagiboru také Farnbauerovi a do Arustamova virtuálního operátora 3ton, kterého v Česku ruský byznysmen většinově vlastní. Na dotazy ale nikdo nereagoval.

Stavba za miliardy

Stavba Crestylu na Hagiboru patří aktuálně mezi největší developerské projekty v Praze. První dva bytové domy již stojí a jsou zkolaudované. V současnosti se tam staví také první fáze kancelářské části projektu. Partnerem Crestylu v této etapě je EP Real Estate miliardáře Daniela Křetínského. Do tamních vznikajících kanceláří se totiž přestěhuje Křetínského mediální dům Czech News Center.

Dohromady vznikne na Hagiboru pět bytových domů a šest administrativních budov. Součástí projektu bude náměstí a centrální pěší bulvár s obchody a restauracemi vedoucí od stanice metra Želivského. Celková investice převýší devět miliard korun. Podoba veřejného prostoru v okolí projektu vzniká pod dozorem předního krajinářského architekta Michela Desvigne z Francie.

+4

Reklama

Související témata:
Michail Arustamov
Vinohradská Properties

Doporučované