Hlavní obsah

Senát kývl, že razítka a stavební povolení budou nadále rozdávat obce

Foto: Daniel Novák

Ilustrační foto.

Reklama

Další kolo jednání o dlouho debatované novele stavebního zákona je u konce. Senát jednal o zrušení Nejvyššího stavebního úřadu a rozhodl. Stavební povolení budou, stejně jako dosud, vydávat obce.

Článek

Návrh na zrušení Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízených krajských stavebních úřadů prošel dalším důležitým krokem, tentokrát v Senátu. Zákon tak již čeká poslední krok, podpis prezidenta.

Novela v současném a odklepnutém znění zachová téměř sedm set nynějších stavebních úřadů v obcích, ale s možností tento počet snížit podle stavební aktivity v té které lokalitě.

Úřady v obcích zůstanou

Kolik stavebních úřadů nakonec zůstane opravdu zachováno, to bude podle slov Lukáše Blažeje, poradce pro stavební zákon, v rukou samospráv.

„Jedním ze základních cílů novelizace stavebního zákona je komplexní a funkční digitalizace, která však představuje zvýšené nároky na vysokorychlostní a spolehlivé internetové připojení, odpovídající technické vybavení stavebních úřadů a důkladné zaškolení úředníků,“ uvedl.

V souvislosti s těmito případnými změnami už Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo požadavky některých obcí na zrušení stavebního úřadu nebo na sloučení pracoviště se stavebním úřadem v jiné obci.

„Těmto žádostem jsme připraveni vyhovět. Kromě toho jsme již v loňském roce na žádost konkrétních obcí převedli agendu několika stavebních úřadů na jiné (většinou krajské) stavební úřady, a to z důvodu nemožnosti zajistit agendu stavebního úřadu v obci,“ dodává Blažej.

V plánu byl opak

Stavební zákon z roku 2021, který prosadila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), naopak počítal se vznikem ucelené státní stavební správy, která by zahrnovala přechod stavebních úřadů pod stát a zřízení Nejvyššího stavebního úřadu.

Proti tomu ale stály tehdejší opoziční strany, které nyní tvoří vládní koalici. Během svého volebního období proto pracovaly na tom, aby žádná centrální správa nad procesem stavebního řízení nevznikla. Původní plán by podle nich mohl ochromit stavební řízení.

Bývalá vláda ale zdůrazňovala přínosy jejich plánu, jako například zastupitelnost úředníků a důraz na dodržování lhůt. Nemělo se tak stát třeba to, že by úřad kvůli onemocnění jednoho úředníka nefungoval.

Novela stavebního zákona má vstoupit v účinnost 1. července 2024 a pro vyhrazené stavby, třeba dálnice nebo elektrárny, má platit od 1. ledna 2024. 

Reklama

Doporučované