Hlavní obsah

Nájmy budou zdražovat, efekt covidu se vyčerpal

Foto: Shutterstock.com

ilustrační foto.

Reklama

Ceny za nájemné se po měsících koronavirového poklesu vrací k růstu. Kromě Prahy zdražují i ostatní regiony v Česku a odborníci tvrdí, že zdražování nájemního bydlení bude pokračovat.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Po 17 měsících poklesu už ceny nájemních bytů několik měsíců v řadě rostou – a to prakticky v celém Česku. Konkrétně v hlavním městě aktuální průměrná cena dohání dosud nejvyšší historické ceny pronájmů z přelomu roku 2019 a 2020, které přesahovaly tři sta korun za metr čtvereční za měsíc nájmu.

Podle dat největšího českého realitního portálu Sreality.cz se aktuální průměrná cena pohybuje kolem 310 korun za metr čtvereční.

„Pokud se podíváme na vývoj nájemních cen v Praze od roku 2019, tak právě na podzim tohoto roku byly ceny za pronájem nejvyšší a vyšplhaly se až k 340 Kč za metr čtvereční. Po zavedení prvních opatření proti covidu v dubnu 2020 jsme zaznamenali strmý propad cen,“ potvrdila pro SZ Byznys Hana Kontriš, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Pražské nájmy zlevnil byznys krátkodobých pronájmů

Aktuálně tak probíhá pomyslný návrat cen nájmů na předcovidovou úroveň.

„Růst na původní cenové hladiny za pronájmy pražských bytů evidujeme od června tohoto roku, ale aktuálně se přibližujeme cenám z dubna roku 2020, tedy začátku opatření proti covidu v Česku. Minima ceny dosahovaly letos před letními prázdninami,“ potvrdila manažerka z Sreality.cz.

Výrazně se podle analýzy portálu také zkracuje doba inzerce nemovitostí a zvyšuje se průměrný počet zobrazení inzerátů za den. Je tedy vidět, že podnájem v posledních měsících hledá stále více lidí.

Ceny rostou také v regionech

Zdražení nájemního bydlení je však patrné kromě Prahy také v ostatních regionech Česka. Ty se v době pandemie, na rozdíl od Prahy, větším výkyvům vyhnuly. Ceny tam však také stoupají a překonávají i hladiny z roku 2019.

„Situace s nájemním bydlením v Praze jednorázově ovlivnily prázdné Airbnb byty. Od začátku jsme predikovali, že po přechodném období dojde k návratu cen nájmů na původní úroveň. K tomu právě dochází. V dalším období bude Praha zdražovat rychlejším tempem a růstový náskok z regionů se bude snižovat. Kvůli vývoji cen nemovitostí začne poptávka po nájemním bydlení opět sílit,“ vysvětluje důvody vývoje na trhu s nájemními byty Tomáš Hejda, tiskový mluvčí realitních kanceláří Remax.

Vůbec největší nárůst cen nájmů zaznamenaly byty v kraji Vysočina a Olomouckém kraji, kde meziročně ceny vystoupaly o deset procent. Bydlení k pronájmu však výrazně zdražilo také v Libereckém a Zlínském kraji.

Podle Vladimíra Zuzáka, ředitele realitní kanceláře Maxima Reality, navíc aktuální růst cen nájemního bydlení není konečný.

„Ceny nájemních bytů rostou a porostou. Je třeba si uvědomit, že pro celou řadu domácností se nájem stane novou normou – na hypotéku ve velkých městech dosáhne kvůli rostoucím cenám méně lidí,“ okomentoval pro SZ Byznys šéf realitky.

Velkou roli v rámci nájemní cenotvorby podle jeho slov sehraje i fakt, že nájemní bydlení nebude nově jen doménou velkých měst, ale že poptávka zamíří ve větším i do regionů.

Drahá hypotéka odradí kupce

Stejný vývoj predikuje také šéf realitního portálu Bezrealitky Hendrik Meyer, podle kterého největší úlohu v očekávaném nárůstu poptávky po nájemním bydlení sehrají vysoké úrokové sazby na hypotéky.

„Rekordní množství lidí zamíří do nájmů bez vyhlídky na nákup vlastního bydlení v lokalitě, kterou preferují. To vytvoří tlak na zcela nová pravidla i cenové hladiny na nájemním trhu. Další desítky tisíc domácností pak odejdou z velkých měst do vzdálenějších regionů s vyhlídkou, že pracovat budou především z domova,“ řekl Meyer pro SZ Byznys.

Vyšší úrokové sazby se začaly projevovat už v závěru loňského roku. Podle odborníků ale pravý útlum hypotečního trhu přijde až letos.

Například v prosinci 2021 zájem o hypotéky mírně poklesl, když banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky za 44,3 miliardy korun, což je o zhruba dvě miliardy korun méně než v listopadu.

Průměrná úroková sazba u hypoték ve stejném měsíci stoupla na tři procenta z listopadových 2,7 procent. Podle České bankovní asociace však prosincová průměrná úroková sazba ještě zachytila uzavřené smlouvy, které byly rozjednány s klienty v dřívějších měsících.

Nabídkové sazby hypoték se v prosinci již pohybovaly v průměru kolem čtyř procent a letos dále porostou.

Dostupnost vlastnického bydlení klesá

Právě s ohledem na rostoucí úrokové sazby, ale také stále zvyšující se ceny rezidenčních nemovitostí a pomalou výstavbu v Česku dostupnost vlastnického bydlení klesá. Podle Indexu dostupnosti bydlení, který připravují SZ Byznys ve spolupráci se společností EMA data, od loňského března dostupnost v celé zemi poklesla o více než sedmdesát procent.

Index kombinuje průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokové sazby hypotečních úvěrů. Při výpočtu je kalkulována splátka 80procentní hypotéky pro byt o velikosti 65 m2, což je dle Českého statistického úřadu průměrná velikost bytu v Česku. Index počítá s průměrnou cenou za metr bytu v osobním vlastnictví, bez rozdílu stavu či materiálu, rozhodné období je měsíční klouzavý průměr. Dále index tvoří průměrná úroková sazba hypoték se splatností 30 let.

Výsledný výpočet je poměřován k úvodní hodnotě ze začátku března 2020, kdy byl index stanoven na úrovni 1. Čím je hodnota vyšší, tím hůře jsou byty dostupné a naopak, pokud je hodnota pod úrovní 1, jejich dostupnost roste.

Reklama

Doporučované