Hlavní obsah

Bartoš: Stát vám jako „realitka“ začne pronajímat váš byt

Jaký je plán Ivana Bartoše v boji proti vysokým cenám bydlení? Rozhovor s Ivanem Bartošem (Piráti)Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pirátský místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš přišel s plánem, jak dostat do oběhu víc bytů. Podle návrhu svěříte svůj neobydlený byt obci a ona ho pronajme za vás.

Článek

Vláda se uprostřed krize bydlení bude snažit majitele namotivovat, aby nevyužité domy a byty pronajali. Nájemní byty k dispozici totiž docházejí a rychle zdražují a až si začnou hledat stabilní bydlení i uprchlíci z Ukrajiny, bude situace ještě palčivější.

Jednou z cest, jak prázdné byty dostat do oběhu, je zjednodušit majitelům proces pronajímání tím, že by si to vzalo na starosti město.

„Toto řešení pro prázdné nemovitosti se už pilotuje v Praze,“ uvedl pro SZ Byznys ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Pirátská strana). V celém Česku je podle agentury PAQ Research mezi 45 000 a 90 000 volných bytů.

„Je spousta lidí, kteří zdědili druhý byt a v podmínkách vysokých energií a administrativy, je pro ně problém ho pronajmout. Ty byty jsou spící, nejsou to klasické investiční byty,“ vysvětluje Bartoš.

Cestou zvláštního zdanění prázdných nemovitostí ale už Bartoš jít nechce: „Nic takového na stole není.“

Svěřte byt obci, najde nájemníka

Veškerou administrativu by podle návrhu zákona, na kterém resort pro místní rozvoj spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí, převezme město či obec: „Vy byt svěříte obci, ona vám platí jako nájemník nájem a o ten byt se stará, vy s tím nemáte žádnou starost,“ popsal ministr. Byt pak bude součástí bytového fondu obce.

Další rezervoár bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny představují byty ve špatném stavu. Ty chce Bartošovo ministerstvo vtáhnout do oběhu skrze dotační program pro obce a kraje. Příspěvek na opravy či výstavbu bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny vyhlásilo před třemi týdny. Vyčlenilo na něj téměř miliardu korun.

O příspěvek 120 000 na osobu a rekonstruovaný byt či 40 000 na jedno místo v ubytovně podle ministra žádají už stovky obcí: „Jsou tam stovky žádostí. Za první miliardu alokací může být zrekonstruováno až 1500 bytových jednotek,“ uvedl ministr.

Došly peníze, ale to nevadí, říká Bartoš

Další program, Vlastní bydlení od Státního fondu podpory investic (SFPI), který mladým párům a rodinám poskytoval výhodnější půjčky na bydlení, je čerstvě vyčerpaný. Prostředky na celý rok padly už v dubnu.

„Program suploval o něco lepší úroky na bydlení, než jsou na komerčním trhu, využilo ho asi 300 lidí v celé republice. To je pod 1 % hypoték nebo úvěrů, které byly poskytnuty,“ říká Bartoš.

Podle ministra ale stát nemá na hypotečním trhu suplovat roli bank: „Program neřešil ten strukturální problém. Ministerstvo pro místní rozvoj ani státní fond rozvoje infrastruktury nejsou hypoteční instituce nebo banka.“

Lepší úrok tak stát už lidem nezajistí, ale pomoci by mohl s garancemi za hypotéky. „Když vyrostou hypoteční sazby výše, tak může státní rozvojový fond nebo rozvojová banka poskytovat garanci nad rámec úrokové sazby. To projednáváme,“ potvrdil předseda Pirátské strany.

Reklama

Doporučované