Hlavní obsah

Přišla doba zvětšování. Češi se naučili počítat a vědí, že větší je lepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Toto video je dostupné jen přihlášeným uživatelům
Přihlásit se

Agenda SZ Byznys se Zdeňkem Řiháčkem, šéfem společnosti Procter & Gamble v Česku, na Slovensku i v Chorvatsku. Video: Zuzana Hodková, SZ

 

Litrový šampon a stejně velký sprchový gel. Češi šetří a pochopili, že jim velká balení přináší úsporu. Výrobci tak zvětšují podstatnou část sortimentu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Rostoucí ceny zboží změnily chování Čechů v obchodech. Konečně se naučili počítat – nebo spíš přepočítávat.

„Vidíme různé strategie šetření. Jednou z nich je nákup větších balení a šetření takzvaně přes jednotku,“ říká v pořadu Agenda SZ Byznys Zdeněk Řiháček, ředitel Procter & Gamble pro Česko, Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko a Baltské země.

Upozorňuje, že zatímco dříve byla velká balení doménou zejména pracích prášků, nově se přesouvají i do jiných kategorií.

„Určitě si na policích začnete nově všímat litrových šamponů nebo litrových sprchových gelů s pumpou, které dříve nebyly,“ vysvětluje. U takového zboží je sice celková cena větší, ale cena za jednotku praní, případně mililitr šamponu jde naopak níž než u balení klasického.

„Na cenovkách máte samozřejmě cenu i za jeden mililitr, což pomáhá. Zároveň však jde o položky, které nejsou v řádu tisíců korun, tím pádem tam není bariéra toho, že si větší balení nemůžu koupit, protože je to velmi drahé,“ dodává.

Češi perou na nižší teplotu, spotřebují méně energie

Není to však jediná šetřicí strategie českých zákazníků. Stále častěji volí také energeticky úsporné produkty – a to i v drogerii.

„Dám příklad, výrazně jsme inovovali prací gely a kapsle, aby byli lidé schopni prát na krátké cykly ve třiceti stupních a tím pádem ušetřili třeba na energiích,“ říká Řiháček a dodává, že právě o tyto produkty je nyní velký zájem.

Třetí způsob, jak Češi šetří, je pak podle něj posun do privátních a levnějších značek, které dnes mají v drogeriích celkově zhruba čtvrtinový podíl.

„Privátní značky začaly posilovat. Vidíme je v pracích prášcích, kategoriích plenek, ale když se naopak podíváte do kosmetiky, tak tam je trendem spíš spousta značek, které jsou malé, ale nejsou zas tak levné,“ vysvětluje.

Procter & Gamble privátní značky nevyrábí a ani o tom neuvažuje, i když jejich podíl roste právě na úkor tradičních značek. Podle Řiháčka udržení tržního podílu pomáhají právě investice do inovací.

Inovace prodražují výrobu

Právě inovace však zároveň mohou za to, že drogerie zdražuje. „Odlišil bych inflaci dvojího druhu. První inflace jsou náklady na výrobu výrobku, druhá inflace je pak daná inovacemi,“ vysvětluje s tím, že právě kvůli nákladům na inovace ceny porostou.

Řiháček se také vyjádřil k výši cen a k tomu, proč je zboží v tuzemských drogeriích často dražší než v německých. V nedávném rozhovoru pro SZ Byznys toto téma otevřel i jednatel drogistické sítě Rossmann Karol Jakubek, který rozdíly vysvětlil politikou jednotlivých značek.

To Řiháček odmítá a upozorňuje na jevy, které podle něj cenu ovlivňují daleko víc. „Jeden faktor je samozřejmě prostředí. Když se podíváte, je rozdíl v DPH, roli hrají také různá politická opatření a tržní prostředí. Německý trh je velmi dominován diskontery, je mnohem víc konsolidovaný a mnohem více konkurenční. Pak je tu také faktor prodejců – tedy našich partnerů a jejich očekávání na marži, na profit. Myslím, že ta cena je komplexní problém a není to jenom problém toho, že by někdo někde dal nějakou nákupní cenu,“ říká.

Prodeje v Rusku Čechy netrápí

Procter & Gamble čelí v zahraničí kritice za to, že stále působí na ruském trhu, i když ho už řada západních značek opustila. P&G v Rusku sice zastavil například nové inovace, ale své základní zboží tam dál dodává. Českým zákazníkům to však podle Řiháčka tolik nevadí.

„Nemyslím si, že by to bylo téma, ani si nemyslím, že by to byl ten hlavní aspekt, který by ovlivňoval naše prodeje. Pokud tam byl nějaký dopad, neřekl bych, že byl nějak dominantní,“ říká.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované