Hlavní obsah

Stavebnictví se propadá do krize. Prodejce materiálů prudce šlape na brzdu

Vít Kutnar je spolumajitel DEK. Časopis Forbes ho řadí mezi stovku nejbohatších lidí v zemi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ve stavebnictví začíná poměrně veliká krize. Možná největší v tomhle tisíciletí,“ říká Vít Kutnar, majitel stavebnin DEK. Zcela podle něj propadlo zakládání nových staveb, ale i nákupy cihel a betonu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

V loňském roce si výrobce stavebnin DEK připsal tržby 36 miliard korun a zisk čtyři miliardy korun. Letos už ale tak úspěšná čísla nevykáže. „Loňský rok byl z našeho pohledu rekordní. Skládal se ale ze dvou částí – v prvním pololetí byla obrovská poptávka a nervozita na trhu, jestli bude dost materiálu, protože nebyly kapacity. V druhém pololetí už začala poptávka poměrně oslabovat a cítili jsme pokles. Ke konci roku se nám už dokonce obrat propadal a tohle přešlo do roku letošního,“ vysvětluje majitel firmy Vít Kutnar.

Dodává, že je vidět obrovský propad zejména u zakládání staveb. To už koncem roku spadlo o 50 procent. „Letos se k tomu přidaly zdicí materiály, zejména cihly, kde ten propad může být podobný, a takto to postupuje celou stavbou dál,“ říká.

V tuto chvíli tržby firmy padají o 16–17 procent. „Díky obrovské setrvačnosti víte ve stavebnictví zhruba rok dopředu, co se stane. Nachystali jsme se na to,“ dodává s tím, že teď se prodávají zejména materiály pro dokončovací práce, jako je elektroinstalace či voda a topení.

Oprav dům po babičce to nezvrátí

Podle majitele DEK vyhlídky na letošní rok příliš pozitivní nejsou. „Je tu sice řada faktorů, které by mohly být pozitivní, jako je třeba program Oprav dům po babičce a podobně. K zásadnímu obratu ale dojde až ve chvíli, kdy se sníží úrokové sazby,“ říká Kutnar. A vysvětluje, že právě zvýšení sazeb v polovině loňského roku zapůsobilo na stavebnictví jako ledová sprcha.

Současná situace je podle něj ještě vážnější než krize v roce 2008. „Tehdy si myslím, že to bylo mnohem pozvolnější. Nikdo na začátku takové propady nehlásil,“ dodává.

Stavebniny DEK

  • DEK založil Vít Kutnar v březnu 1993
  • V roce 2022 činil obrat společnost 36,5 miliardy Kč. DEk zaměstnával téměř 4500 lidí.
  • Mezi další hráče na poli prodeje stavebnin patří například Pro-doma, Stavmat či Izomat.

Kvůli propadu trhu je teď nižší výroba i ve společnosti Best, kterou skupina DEK koupila před dvěma lety. Výrobce betonových dlažeb snížil počet směn a výrobu o 20 až 30 procent.

Pro nákupy do Polska

Dalším problémem jsou přeshraniční nákupy. I to málo, co se v zemi postaví, totiž rozhodně není jen z materiálů nakupených v Česku. „Zejména se jedná o Polsko, trochu o Slovensko či Rakousko. Něco málo se dováží i z Německa. Hranice tady vlastně vytváří bariéru mezi dvěma ekonomickými systémy, které si žijí svým životem. Každý má své parametry, jiné zákony, případně vyšší investice do výrobních kapacit,“ dodává Kutnar. Ale říká, že materiálová turistika v poslední době poklesla.

„Jednak tuzemští výrobce zlevnili a také se v Polsku zdražilo. Jestli se na začátku roku vyplatilo dovézt materiál třeba 100 kilometrů od hranic, teď už se to týká příhraničních měst,“ dodává. Nejvíce ceny padaly tam, kde byl v minulém období růst nejvyšší – tedy u dřeva, výrobků ze dřeva, tepelné izolace či polystyrenu.

Výstavba prodejen stojí

Společnost DEK patří mezi největší prodejce stavebnin a donedávna otevírala deset nových prodejen ročně. To se ale v současné situaci změnilo.

„Letos vykážeme slušné výsledky i díky tomu, že jsme se na tento rok připravovali – přestali jsme investovat, snižovali jsme náklady a do roku jsme vstoupili velice úsporně. V polovině loňského roku jsme zastavili výstavbu prodejen. Loni jsme také zahájili výstavbu šesti prodejen a další jsme nedělali, letos jsme zahájili jednu prodejnu a další nezahájíme. Těšíme se, až klesnou úrokové sazby a bude jasné, že se trh nastartuje. V tu chvíli to rozjedeme,“ dodává Kutnar. Pozemků, na kterých mají vyrůst prodejny, má společnost nakoupených zhruba čtyři desítky.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované