Hlavní obsah

Velká dluhopisová letadla ještě stále letí, říká šéf poradců Partners

Šéf finančně-poradenské skupiny Partners Petr Borkovec poskytl rozhovor pro Agendu Seznam Zpráv. Video: Daniel Novák

 

Reklama

Na tuzemském investičním trhu doutná řada velkých průšvihů a největší krachy teprve přijdou. Předpovídá to šéf finančně-poradenské skupiny Partners Petr Borkovec. Stát by měl podle něj viníky trestat.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Krachů firem s vydanými dluhopisy a dalšími investičními produkty bude přibývat. Na největší případy ještě zdaleka nedošlo. Stát to přitom nijak zvlášť neřeší. V rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys to uvedl Petr Borkovec.

„Spousta případů ještě přijde a budou velké,“ řekl šéf Partners. „Dluhopisová letadla stále ještě letí. Zároveň je ale pravda, že spousta těchto letadel dosedne relativně měkce. Někteří emitenti již našli způsob, jak největší podnikatelské blbosti, které udělali, přeprodat do jiné firmy či fondu,“ doplnil Borkovec.

Dluhopis je cenný papír, který zavazuje jeho vydavatele k zaplacení určeného výnosu v pevně daných termínech. V daném termínu musí emitent samozřejmě splatit také jistinu.

„Dluhopis je relevantní nástroj na financování společností a je zcela v pořádku. Ale zlaté české ručičky to přeměnily na něco jiného. Základní nešvar, který v dluhopisech vidíme, je zneužívání neznalosti retailového klienta. Často to nejsou podvodné projekty, ale přenášejí obrovské podnikatelské riziko na někoho, kdo to vůbec neumí vyhodnotit,“ popsal generální ředitel Partners.

Ošidné „minifondy“

Redakce SZ Byznys informuje dlouhodobě například o problémech skupiny Premiot Group. Její firmy rozšířily dluhopisy zhruba mezi 3300 lidí. Premiotu ale nyní chybějí peníze na výplatu věřitelů.

Kromě dluhopisů se ale na investičním trhu objevují také produkty, které nespadají pod žádnou regulaci. Týká se to například investičních firem, kterým se též občas říká alternativní fondy nebo „minifondy“. Podobně jsou na tom i digitální investiční produkty typu kryptoměn nebo tokenů.

„Často upozorňuji, že tu vzniká obrovská šedá zóna produktů, které jsou často nabízené mimo regulatorní rámec,“ řekl Borkovec.

Problémem je podle byznysmena fakt, že tváří v tvář lákadlu vysokých úroků ztratí řada lidí obezřetnost.

Investiční zprostředkovatelé

Česká národní banka evidovala k 6. červnu 2023 celkem 127 investičních zprostředkovatelů. To jsou firmy nabízející klientům různé finanční produkty jiných osob, a to nejčastěji prostřednictvím vázaných zástupců. Těch evidovala ČNB ke stejnému datu 15 575. 

Mezi nejvýznamnější hráče na trhu patří například Partners, Broker Consulting , Broker Trust nebo Swiss Life.

„Čím vyšší úrok, tím víc chce investor věřit, že je to správné. Při vysokém úroku však také přestane fungovat záklopka. Stačí dobrý příběh, kterému chci věřit,“ podotkl podnikatel.

Podle Borkovce by bylo na místě, aby do podobných investičních kauz aktivněji vstupoval stát. A to včetně trestního postihu klíčových aktérů, kterým zatím podobné případy procházejí.

Celý rozhovor je k dispozici v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované