Hlavní obsah

Vlastní bydlení je přelud, který řadí Česko do světové ligy

Agenda SZ Byznys s Tomášem Jurdákem, šéfem MiddleCap. V Londýně postavil nejchytřejší budovu světa jménem Seal House.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zdražování nemovitostí není jen česká specialita - podle šéfa realitní divize MiddleCap Tomáše Jurdáka se byty stávají nedostupné i v Německu, Velké Británii či na Slovensku.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Realitní výstavba nezdražuje jen v Česku. Společnosti MiddleCap a PPF za svůj projekt Seal House v centru Londýna zaplatí o 17 procent víc, než předpokládaly. Teď se cena vyšplhala na 170 milionů eur, tedy asi čtyři miliardy korun.

„V tuto chvíli dokončujeme demolici a začínáme stavět,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf realitní divize MiddleCap Tomáš Jurdák s tím, že dokončení stavby přímo v srdci londýnského City je plánováno na rok 2026.

„Oficiálně ještě nejsme na trhu, ale samozřejmě komunikujeme s místními agenturami, které zastupují velké firmy. Předpokládáme, že nájemcem této budovy bude velká organizace, která si vezme celou budovu a bude ji používat jako svou britskou nebo evropskou centrálu,“ dodává Jurdák.

Výstavba zdražuje, nájmy růst nekopírují

MiddleCap a PPF se na projektu podílejí půl na půl - náklady na výstavbu už kvůli aktuální situaci na trhu vyskočily o 17 procent a z původně plánovaných nákladů 140 milionů eur je 170 milionů eur. A zatímco výstavba zdražuje, nájmy v Evropě podle Jurdáka tento trend nekopírují.

„Ještě před čtyřmi lety stála výstavba ve Velké Británii 300 liber na stopu čtvereční, dnes jsou náklady mezi 450 až 480 liber na stopu čtvereční. Přitom nájmy šly nahoru možná o pět procent. To znamená, že příjmy nezrcadlí náklady výstavby,“ říká Jurdák.

„Kdybychom situaci zafixovali na dnešních cenách, nebude výstavba v Londýně výhodná. Tím, že stavbu dokončujeme v roce 2026, budeme čekat, že inflace doběhne cenotvorbu. Případně, že s potenciálním nájemcem najdeme takovou úroveň nájmu, aby to navýšení reflektovala,“ dodává.

Nepoměr mezi cenou bytů a příjmem lidí

V celé Evropě podle Jurdáka teď realitní sektor prochází velkými proměnami. Kromě vyšších nákladů jde také o změnu požadavků na výstavbu.

„Například obchodní centra jsou poté, co se velká část prodejů přesunula na internet, už víc centra zábavy než prodejní místa. Značky je dnes využívají spíš jako showroomy než pro samotný prodej. Změny jsou i v kancelářích, s nástupem home office se do nich dostává i element hotelového typu. Vytvářejí se prostory pro hru a odpočinek,“ dodává Jurdák.

A kvůli zdražení se pak v Německu, v Británii i na Slovensku stávají byty nedostupné pro většinu populace – stejně jako v Česku.

„V důsledku inflace a rostoucích úrokových mír a narušených dodavatelských řetězců dramaticky stouply ceny. Příjmová struktura obyvatel se však ještě nezvýšila, to znamená, že je tam velký disbalanc,“ dodává Jurdák.

Rostou hotely a sklady

Zatímco kanceláře a byty teď úplně výhodně nevycházejí, zcela opačná situace je v sektoru hotelů a restaurací a logistice. Do této oblasti se však MiddleCap nepustil.

„Dlouhodobě s těmito sektory nemáme zkušenosti a kvůli aktuálnímu výkyvu nezměníme zaměření firmy. Věřím, že se ty naše standardní sektory, tedy komerční nemovitosti a rezidenční nemovitosti, vrátí,“ dodává Jurdák.

MiddleCap

  • Mezinárodní investiční skupina
  • MiddleCap v roce 2018 zformoval slovenský miliardář Miroslav Výboh. Ten byl na Slovensku obviněn kvůli údajnému uplácení bývalého premiéra Petra Pellegriniho v době, kdy byl státním tajemníkem ministerstva financí. Poté, co Výboh s firmy odešel, převedl svůj podíl na syna Matúše.

I přes aktuální růst cen a ochlazující poptávku MiddleCap žádný ze svých projektů nezastavil. „Některé už byly dokončené a jiné v takové fázi, že je budeme dokončovat kolem roku 2026, 2027,“ dodává.

Radovan Vítek? Problémy nevnímáme

Kromě Londýna MiddleCap působí i v Německu, kde má v Berlíně tři projekty společně s CPI Property Group Radovana Vítka. Skupina CPI se přitom nedávno dostala do problémů a aby snížila své zadlužení, musela nabídnout velké množství svých nemovitostí k prodeji.

Podle Jurdáka se však tyto problémy společného německého projektu nijak nedotýkají.

„Ze strany partnera necítíme žádné problémy. Co se týká financování, peníze přicházejí na čas, ani na projektové úrovni necítíme žádné problémy. Teď jsme ve fázi povolování,“ dodává s tím, že i v případě, že by jeden z partnerů přestal financovat, mají obě strany právně definovaný proces, kde se jeden z partnerů nahradí jinými zdroji.

Reklama

Doporučované