Hlavní obsah

Cena brambor vzrostla o čtyři koruny. I kvůli hranolkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žebříček potravin, které nejrychleji zdražují, táhnou brambory. Jejich cena od května narostla o čtyři koruny na 24,50 Kč. Může za to souběh několika nepříjemností.

Článek

Český statistický úřad zveřejnil nová data k inflaci za červen. Ve zdražení potravin jasně vyčnívají brambory, jejichž cena se zvedla o 22,1 procenta. Jsou nejdražší od roku 2019. Proč?

Může za to několik věcí, částečně sezónního charakteru. Brambory z loňské sklizně začaly docházet, ale nová sklizeň raných brambor nabrala zpoždění. Ceny vyšponovala vysoká poptávka, ale mizivá nabídka v obchodech.

„Poptávka po nové sklizni byla výrazně vyšší. V jarních měsících na rozdíl od minulých let nebyly k dispozici žádné brambory z loňské sklizně,“ vysvětlil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Vyšší cenu ovlivnil už vývoj v loňském roce, kdy řada evropských pěstitelských zemí jako Německo a Francie trpěla suchem, a to se podepsalo na nižší úrodě. Nabídku ještě snížil obrovský zájem průmyslu o konzumní brambory na hranolky.

„Po pandemii nastal velký obrat ve zpracování brambor na hranolky v Evropě. Zájem o ně se výrazně zvýšil. Západní firmy vyváží mimo Evropu do USA, na Střední východ a jinam. Na trhu proto v podstatě nebyl žádný přebytek konzumních brambor,“ říká Králíček.

Předseda Zelinářské unie se domnívá, že ceny brambor dál porostou. Kromě loňské horší úrody, pozdní výsadby a sucha vidí ještě jeden důvod, proč základní potravina citelně zdražila. „Přidala se do toho horší kvalita sadby, která se připíše do nižších výnosů v letošním roce a dá se očekávat vyšší cenová hladina do příští sklizně,“ myslí si.

Pohled do statistik ukazuje, že ani v minulosti nebyl podobný cenový skok výjimkou. V roce 2018 taktéž na přelomu jara a léta cena brambor z května na červen vystřelila o čtyři koruny na 18 korun a o rok později během dvou měsíců stoupla podobně na 27 korun. Pokaždé ale v dalších měsících stejně prudce klesla.

Do obchodníků se kvůli rostoucí ceně brambor na začátku července opřel odcházející ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Vyčetl jim, že slibovali zlevnění lokální sezónní zeleniny, ale opak je pravdou. Uvedl, že loni měli u brambor marži 264 procent. Farmáři prodávali za 4,90 Kč, obchod za 17,90 Kč.

Zelenina letos nezdražuje tak prudce jako brambory. Ceny se v průměru zvýšily o 5,1 procenta. Jsou však položky, které zdražily poměrně výrazně. Bílé víno zdražilo o 17 procent, salátové okurky o 13 procent a hrozny o deset procent.

Některé potraviny naopak zlevnily. Brokolice zlevnila o 22 procent, hermelín zlevnil o 12 procent, vepřová kýta o 13 procent a krůtí prsní řízky o 14 procent. Delší dobu na trzích padají ceny vstupních surovin, jako je mléko a pšenice. Ceny potravin však v důsledku pohybů na mezinárodních trzích zlevní nejspíš až ve druhé polovině roku.

Zlevnění některých potravin však mohou zbrzdit sucha, která ohrožují úrodu. „Vedra mohou zdecimovat úrodu ve Španělsku a Itálii. Pokud nezaprší, bude méně zboží,“ říká Aleš Schneiberg, obchodní ředitel Družstva Bramko CZ, které je největším pěstitelem zeleniny a brambor, ale zároveň částečně dováží ze zahraničí.

Na jaře při zakládání úrody bylo nadprůměrné množství srážek, ale poslední zhruba tři týdny jsou v Evropě velká sucha.

Reklama

Související témata:

Doporučované