Hlavní obsah

Ceny solárů porostou. Roli hraje situace v Rudém moři i čínský nový rok

Foto: Shutterstock

Fotovoltaické elektrárny zažívaly v minulých letech renesanci. Nyní jde jejich cena nahoru.

Reklama

Čínské fabriky prodávaly fotovoltaiku pod cenou, ale trend nemohly udržet. Nyní cena solárů roste a pociťují to jak distributoři, tak instalační firmy. Jejich sklady už nepraskají pod náporem zásob jako loni.

Článek

Na loňský rok si velkoprodejci solární techniky nemohli stěžovat. „Výrobci šli na dno možného. Dokonce i řada evropských distributorů ve snaze bojovat s konkurencí skutečně podrazila své marže. Na trhu je totiž stále jen málo těch, kdo umí zákazníkům přinést jinou přidanou hodnotu, než je jejich sklad,“ říká Michal Petřek, odborník společnosti Raylyst, která je distributorem fotovoltaických produktů.

Ceny panelů totiž věrně kopírují nabídku a poptávku na trhu. Během pandemie zájem rostl, ale chyběly výrobní kapacity, a cena komponent tak vyletěla nahoru. Ruská invaze na Ukrajinu a energetická krize tento trend ještě umocnily. „Výrobní kapacity se navýšily a poptávková bublina po energetickém cenovém šoku v roce 2022 praskla, což vyústilo v přebytek panelů na trhu. Tím minulý rok ceny panelů raketově padaly dolů,“ popisuje situaci z minulých let Jonas Kasal, ředitel velkoobchodní společnosti s komponenty pro FVE Memodo.

Nejníže se ceny dostaly ve čtvrtém kvartálu 2023. „Je potřeba dodat, že tehdy byly daleko pod výrobní cenou panelů,“ říká Kasal. Důvodem byla vysoká výroba a plné sklady v evropských přístavech.

Nyní se trend otáčí. „V tuhle chvíli očekáváme lehký trend nárůstů cen. Sklady se vyčistily, jsou zde nové logistické komplikace v Rudém moři a v Číně teď kvůli novému roku měsíc bude stát výroba,“ popisuje Kasal.

Očekáváme další růst cen. Bude to rána především pro ty distributory, kteří šli i se svými maržemi na minimum a doufali, že se na dalším poklesu cen zahojí.
Michal Petřek, odborník společnosti Raylyst

Jelikož ceny už svého dna dosáhly, další pokles se konat nebude. „Naopak očekáváme další růst cen, do kterého se tentokrát už skutečně propíše tlak na ceny výrobců, drahé sklady, na kterých se jim zboží kupí, i cena dopravy,“ říká Petřek. „To vše dohromady bude rána především pro ty distributory, kteří šli i se svými maržemi na minimum a doufali, že se na dalším poklesu cen zahojí,“ dodává.

Cenový pohyb se již projevuje u instalačních firem, které elektrárny nakupují a montují je koncovému zákazníkovi. „U cen panelů postupné zdražování již nastalo. U některých nejrenomovanějších značek může dokonce cena růst výraznějším tempem a dostat se postupně na úroveň cen první poloviny roku 2023, a to klidně již kolem léta 2024,“ říká Lukáš Papež, vedoucí instalací ve společnosti Woltair.

V dobách rekordní poptávky se některé instalační firmy materiálem předzásobily. Nabídka a poptávka se ale vrací do rovnováhy a přeplněné sklady se stávají minulostí. „Dokud jsou staré skladové zásoby dodavatelů vysoké, neexistuje žádný objektivní důvod ke zvýšení cen fotovoltaických elektráren. Odhadujeme, že ceny panelů zůstanou přinejmenším v příštích šesti měsících na stejné úrovni,“ říká Pavel Matějovič, provozní ředitel Schlieger.

„Naším cílem je mít sklad v rovnováze a zbytečně se nepředzásobovat, ale ani naopak, což se nám pomalu daří a rozhodně můžeme říci, že nyní máme skladem méně zboží než loni touto dobou,“ popisuje Papež.

Cenu ovlivňuje Rudé moře

Cenu aktuálně tlačí nahoru také logistické problémy kvůli útokům v Rudém moři, které začaly už loni v prosinci. Rejdaři proto odklánějí námořní dopravu z Asie do Evropy a volí delší trasu kolem Afriky. S délkou trasy však rostou i náklady.

„Zejména v případě fotovoltaických panelů se náklady na dopravu výrazně promítnou do konečné ceny výrobku. Povede to k týdenním či měsíčním výpadkům dodávek některých výrobků,“ říká Adam Šoltés, vedoucí nákupu z firmy Memodo. Podle něj se však nedá očekávat, že by některé zboží bylo nedostatkové, jako tomu bylo například u některých střídačů či dalších komponent pro domácí FVE v roce 2022.

Chybět však podle Petřeka mohou některé specifické modely panelů, které se využívají například v agrovoltaice, nebo v pokročilých průmyslových instalacích.

Dopravní potíže se propíšou i do ceny, neboť nyní stojí lodní kontejner trojnásobek toho co loni. „Běžný zákazník si změny ani nemusí všimnout, u velkých developerů už ale jde o nemalé částky,“ vysvětluje Petřek. Cena dodávky do Česka podle něj vzrostla o sedm až 7,5 procenta. „Výraznější je nárůst v případě ceny panelů pro běžné rezidenční střešní instalace. Pokud se ale konflikt nerozšíří, měl by se u velkoobchodních cen držet těsně pod 10 procenty,“ říká Petřek.

Reklama

Doporučované