Hlavní obsah

Loni se v Česku postavil rekordní počet solárních elektráren

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Solární panely se stavěly především na rodinných domech.

Reklama

Počet solárních elektráren v Česku loni opět rostl. Nejvíce fotovoltaik bylo postaveno na rodinných domech, meziročně se však zvýšil i počet nových firemních elektráren. Komunitní energetika přinese boom i pro bytové domy.

Článek

Už o roku 2022 se mluvilo ohledně počtu nainstalovaných solárních elektráren jako o rekordním. Rok 2023 jej však ještě překonal.

V roce 2021 bylo podle dat Solární asociace připojeno do distribuční soustavy 62 MWp výkonu fotovoltaických elektráren. V roce 2022 toto číslo vzrostlo na 289 MWp a loni Česko dosáhlo 970 MWp.

Loňský trh s fotovoltaikou táhly především domácí solární elektrárny, tyto instalace se na celku podílely z 96,7 procenta, což odpovídá 84,8 procenta výkonu.

V roce 2023 bylo připojeno 80 000 nových elektráren na střechách rodinných domů o výkonu 823 MWp. Průměrná velikost domácí elektrárny byla tedy 10,3 kWp. Celkem je tak v provozu 152 460 fotovoltaik s instalovaným výkonem 1123 MWp.

Renesanci však zažívaly také větší instalace pro firmy. „Po mnoha letech se loni výrazně rozběhl segment firemních elektráren. Celkový výkon nových FVE je 148 MWp. Toto číslo letos výrazně naroste, protože se chystají nové dotace,“ říká ředitel Solární asociace Jan Krčmář.

Česko tak naplnilo jeden ze svých slibů, který si vláda stanovila ve svém programovém prohlášení, a to dosáhnout počtu 100 000 solárních střech do roku 2025.

„Doháníme to, co minulé vlády v oblasti rozvoje levných obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny bohužel zanedbaly. Proto kladu velký důraz na zjednodušování povolování nových obnovitelných zdrojů, na zatraktivnění jejich využívání například prostřednictvím sdílení elektřiny, ale také na finanční podporu jejich rozvoje,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Nejvíce fotovoltaik bylo loni postaveno ve Středočeském kraji, nejméně v Karlovarském kraji a v hlavním městě.

„S rozvojem komunitní energetiky budou mít solární elektrárny velký potenciál i v Praze,“ říká Krčmář. Dodává však, že ne všechny aspekty komunitní energetiky, která umožňuje sdílení elektřiny, budou naplno fungovat hned od poloviny roku, kdy má být účinná novela energetického zákona Lex OZE II. Velký potenciál má podle něj sdílení elektřiny ze solárů v bytových domech.

S baterií bylo postaveno 90,2 procenta nových instalací. Loni u nás vznikla akumulační zařízení k ukládání elektřiny o velikosti 917 MWh, což je meziroční nárůst o 255 procent.

„Jsme rekordmanem v Evropě v ohledu stavby akumulací na rodinných domech, 92 procent FVE na rodinných domech se staví s baterií,“ říká ředitel Asociace pro akumulaci energie Jan Fousek.

Za loňský rok však u průmyslových instalací vznikla pouze jedna baterie.

Zájem o fotovoltaiku bude pokračovat

Zákazníci z řad domácností si fotovoltaiky pořizují zejména proto, aby snížili náklady na energie a posílili svou energetickou soběstačnost. Pro firmy je kromě finančních úspor motivací také snižování emisí. Instalační firmy předpokládají, že domácnosti a průmysl na fotovoltaiku nezanevřou ani v letošním roce.

„Očekáváme, že z pohledu instalací bude letošní rok podobný jako ten loňský. Je také možné, že zájem domácností o něco zchladí klesající ceny elektřiny. U firem neustále roste tlak na dekarbonizaci, takže očekáváme, že poptávka bude pokračovat,“ popisuje tisková mluvčí ČEZ Alice Horáková.

V roce 2023 společnosti ČEZ Prodej, která se zaměřuje na segment domácností, a ČEZ ESCO, jež se soustředí na firemní instalace, postavily střešní fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 52 MWp. Oproti roku 2022 šlo o nárůst výkonu o 75 procent.

Společnost Woltair v loňském roce dokončila instalace téměř 1500 fotovoltaických elektráren. „Co se týče poptávky, rekordním měsícem loňského roku byl červen, což úzce souviselo s ukončováním tehdejších dotačních podmínek. Téměř tříměsíční dotační prázdniny se pak negativně podepsaly na poptávce ve druhé polovině roku. Nyní sledujeme stoupající trend a výraznější zesílení poptávky očekáváme na přelomu zimy a jara 2024,“ říká Lukáš Papež, vedoucí fotovoltaických instalací ze společnosti Woltair.

Společnost Schlieger loni pozorovala výrazný nárůst počtu velkých komerčních fotovoltaických elektráren, v segmentu malých fotovoltaických elektráren však podle ní došlo ke stagnaci. „Minulý rok byl pro firmu Schlieger přelomový. Poprvé jsme překonali 16 000 instalací a obrat přes tři miliardy korun,“ říká marketingový ředitel Schliegeru Károly Attila Juhász.

Letošní rok bude podle Schliegeru ovlivňovat vývoj cen elektřiny, ale také podpora státu pro nové projekty. „Vývoj v naší zemi bude výrazně ovlivněn politikou a výší státních dotací pro uživatele a vývojem cen energií v průběhu roku,“ říká Juhász.

Reklama

Doporučované