Hlavní obsah

Energetické trhy větří pokles. Odborník radí, jak toho využít a ušetřit

Foto: Olaf Ludwig, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny energií zřejmě budou klesat i v roce 2024. Dodavatelé jsou připraveni na vývoj situace reagovat. Tisícům zákazníků letos skončí fixace cen a podle odborníka se aktuálně vyplatí fixovat na kratší dobu, nebo vůbec.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rok 2023 byl pro energetické trhy uklidněním. Ceny elektřiny a plynu po předloňských turbulentních růstech klesaly a dodavatelé energií mohli po roce zdražování zlevňovat.

Podle ředitele strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno Michala Macenauera trhy signalizují postupný pokles ceny i pro rok 2024.

„V EGÚ Brno očekáváme pokles přinejmenším pro roky 2024 a 2025, a to u obou komodit. Klesat by měly i celkové náklady na pořízení zemního plynu, ale i elektřiny. Pokles ceny komodity převáží potřeby navyšovat ceny regulovaných složek nákladů,“ vysvětluje Macenauer.

Příznivý vývoj cen predikují i dodavatelé energií. „Jsme optimističtí a počítáme s tím, že ceny komodity budou pro domácnosti dále postupně mírně klesat,“ říká mluvčí innogy Martin Chalupský.

Stejně jako v předchozích letech se dodavatelé brání konkrétnějším predikcím cen pro zákazníky, neboť rozkolísanost na burze byla zejména v roce 2022 těžko předvídatelná. „Na velkoobchodním trhu je v poslední době patrný spíše pokles cen. Je však potřeba počkat na další vývoj,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Většina zákazníků bude letos platit za energie méně než v lednu minulého roku, kdy byly účinné cenové stropy. „Tyto pozitivní efekty však bude v roce 2024 překrývat nárůst regulovaných poplatků,“ dodává Chalupský.

Regulované poplatky, mezi které spadá cena distribuce elektřiny, cena za systémové služby, příspěvek na obnovitelné zdroje, platba za jistič a poplatek operátorovi trhu s energiemi, nestanovují dodavatelé, ale Energetický regulační úřad. Oproti loňskému roku tato složka, která tvoří cca 40 procent konečné ceny elektřiny, domácnostem vzroste v průměru o 65,7 procenta.

Nákupy komodit pro zákazníky však probíhají průběžně a na rok 2024 mají obchodníci už teď většinu elektřiny a plynu zajištěnou, stejně tak část objemu na rok 2025. „Ceny na rok 2025 jsou nyní na stejné úrovni jako ty na rok 2024,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Alice Horáková.

Většinu zákazníků ČEZ čekalo na přelomu roku zlevnění, 1,6 milionu domácností se tak po roce dostalo na ceny pod úrovní vládního stropu platného v loňském roce. „ČEZ Prodej zákazníkům s elektřinou na dobu neurčitou nabídl od Nového roku vysoce konkurenční cenu 3960 Kč za MWh bez DPH, která patří k nejnižším dostupným na českém trhu,“ popisuje Horáková.

Někteří dodavatelé se ke snížení cen dostali už v průběhu loňského roku, a tak na startu roku 2024 změny v cenících zatím nechystají. „Ceny elektřiny jsme výrazně snižovali v minulém roce dvakrát, ale pokud bude pozitivní vývoj na trzích pokračovat, což můžeme v tuto chvíli jen odhadovat, a podmínky nám to dovolí, budeme se ho snažit do cen pro zákazníky promítnout,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

Cenu neplánuje v blízké době měnit ani PRE. „Pražská energetika od Nového roku nemění cenu silové elektřiny. Snížili jsme ji od září 2023 o 20 procent a s těmito cenami vstupujeme i do nového roku,“ říká Hanzelka.

Stejně je na tom i Pražská plynárenská. „Neplánujeme zvyšovat prodejní ceny plynu a během prvního čtvrtletí nevylučujeme jejich další snížení,“ uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Každý odběratel by si měl v závislosti na výši svého účtu přibližně jednou za půl roku až za rok srovnat nabídky různých dodavatelů. Udělat by to měli především odběratelé s vysokou spotřebou.
Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno

Obchodníci ceníky průběžně upravují v závislosti na situaci na trzích. „O každém snížení cen budeme zákazníky samozřejmě dopředu informovat. V minulém roce jsme snížili ceny třikrát a vývoj na trhu je pozitivní, tak věříme, že v příštím roce budeme moci nabídnout podmínky ještě výhodnější než nyní,“ říká Dana Dvořáková, mluvčí skupiny KKCG, pod kterou spadá dodavatel MND.

Jelikož dodavatelé větří příležitosti k dalšímu poklesu cen, nejspíš se teprve ukáže, zda a kdy se vyplatí změnit obchodníka. „Každý odběratel by si měl v závislosti na výši svého účtu přibližně jednou za půl roku až za rok srovnat nabídky různých dodavatelů. Udělat by to měli především odběratelé s vysokou spotřebou,“ radí Macenauer.

Srovnání však zabere nějakou dobu, podle Macenauera i desítky minut až několik hodin. „Důležité je srovnat si celkové náklady za rok, nikoliv jen výši záloh. Rozhodnutí, od jaké výše rozdílu, snížení, je to pro zákazníka zajímavé, je zcela individuální,“ dodává Macenauer.

Výraznému počtu zákazníků budou také letos končit fixace cen z minulých let, ať už nižších, než je současná úroveň, ale i vyšších.

U ČEZ bude v následujícím roce končit fixace cen elektřiny polovině zákazníkům, u PRE jde o 5000 odběratelů, dalších několik tisíc u MND a deseti procentům zákaznického portfolia E.ON. Tito zákazníci si fixaci mohou buď prodloužit, nebo si sjednat nový produkt.

„Tito zákazníci musí počítat s tím, že aktuální nabídka bude o něco vyšší, než byla ta, kterou měli předtím, ale zároveň je potřeba si uvědomit, že během posledních let čerpali z výhod nižších fixovaných cen a turbulentní situace na trhu se jich nijak nedotkla,“ upozorňuje Zápotočný.

V době poklesu cen se podle Macenauera vyplatí uvažovat spíš o kratších fixacích nebo nefixovat ceny vůbec. Fixovat na delší dobu doporučuje jen v případě, že se zákazníkovi naskytne výrazně výhodná nabídka. „Obchodníci mají ale situaci velmi dobře zmapovanou, jde jim o rentabilitu a zisk a být chytřejší než oni je spíše otázkou náhody,“ říká Macenauer.

Velkoobchodní cenu elektřiny bude v letošním roce ovlivňovat cena emisní povolenky, která je aktuálně nízko, provoz obnovitelných zdrojů energie a cena zemního plynu, která je stále určující a nejdražší výrobnou elektřiny.

„Pro zemní plyn je nejdůležitějším vlivem jeho disponibilita pro potřeby EU. Na tu má vliv světová poptávka a počasí, které může především v zimních měsících výrazně navýšit spotřebu nejen přímo, ale také skrze vyšší potřebu výroby elektřiny při nedodávce z obnovitelných zdrojů,“ říká Macenauer.

Reklama

Doporučované