Hlavní obsah

V africkém dole našli pátý největší čirý diamant světa. Má přes 1000 karátů

Foto: Lucara Diamond Corp.

Pátý největší čirý a celkově sedmý největší diamant světa. Má přes 1000 karátů.

Reklama

Botswana, kterou diamantová horečka jednou posadila na světový trůn v tempu růstu HDP, si připsala na svůj účet další gigant mezi drahokamy. Našli ho Kanaďané, kteří do těžby investují, aby drahé kameny nerozdrtili.

Článek

Kanadská těžařská firma Lucara Diamond minulý týden oznámila, že ve svém dole v Botswaně vykopala sedmý největší diamant kdy nalezený na světě.

Nově objevený obr mezi surovými klenoty přírody měří 8,22 × 4,28 × 3,42 centimetru, takže by se tak tak vešel do klasické krabičky na zápalky, nebo úplně jednoduše prostě akorát do dlaně, jak lze vidět i na úvodní fotografii tohoto článku.

Vzácný nejen velikostí, ale i čistotou

Hmotnost diamantu přesahuje tisíc karátů (jeden karát je 0,2 gramu a je to jednotka, ve které se váží drahé kameny, pozn. red.). Takových kusů se v dějinách našlo pouze sedm – včetně tohoto objevili šest rovněž v Botswaně a pět z toho dokonce přímo i ve stejném dole.

Nejnovější člen elitního klubu nalezený v Karowe Diamond Mine váží přesně 1080,1 karátu a experti ho zařadili do kategorie Type IIA, což jsou bílé, často až čiré drahokamy. Není v nich ani stopové množství dusíku nebo boru. Takových je pouze jedno až dvě procenta a jsou jedny z nejvyhledávanějších na trhu.

Rekordmanů mohlo být víc, ale…

Odborníci věří, že takových diamantů existovalo a existuje mnohem víc, ale tvrdým procesem těžby se při extrakci rozbíjejí na menší kusy. Tento firma Lucara Diamond objevila pomocí metody XRT, při které využívá technologie podobné rentgenu a snímá atomovou hustotu. Tímto moderním způsobem dokáže větší kameny o váze přes 100 karátů lokalizovat v zemině dřív, než projde drcením.

Vůbec největší tradiční diamant, který byl objevený, vážil 3106 karátů (621 gramů). Takzvaný Cullinan Diamond objevili v Jižní Africe v roce 1905. Vyrobili z něj dva menší o hmotnosti 530,2 a 317,4 karátu a sedm malých od 4,39 do 94,4 karátu.

Velké diamanty se nachází až teď

Světovým těžařským společnostem od nálezu zmíněného vůbec největšího gigantu trvalo 110 let, než objevili další kus vážící alespoň tisíc karátů. První takový se našel v roce 2015 a od té doby jich až do srpnového nálezu vytěžili pět.

Diamanty v Botswaně poprvé objevili v 50. letech 20. století. Od 60. let do 80. let se africká země stala nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě – primárně právě díky jejich těžbě. A dosud má nejvyšší hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele z celého kontinentu. Diamantový průmysl se na HDP podílí ze 40 procent a tvoří také 90 procent exportu. Každé dítě z vnitrozemského státu na jihu Afriky tak má garantované základní i střední vzdělání.

Reklama

Doporučované