Hlavní obsah

Video: Nejdražší Ferrari v historii. V aukci za rekordní sumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Nejdrazší Ferrari v historii. Vydražilo se v aukci za rekordní sumu.Video: Jan Marek

 

Reklama

Speciálně přestavěných vozů Ferrari 250 GTO se vyrobilo necelých čtyřicet a jedno jediné závodilo. Poslední majitel tohoto výjimečného kousku se ho zbavil po 40 letech, a vydělal na něm přes miliardu.

Článek

V úvodním videu tohoto článku se můžete podívat na Ferrari, které je oficiálně vůbec nejdražší na světě i v historii. Původně se jednalo o model 330 LM, který v 60. letech přestavěli na civilní 250 GTO. Takových vzniklo jen 36 kusů a právě tento, s číslem 7, je ze všech nejunikátnější.

Aukční dům RM Sotheby’s v New Yorku tento vůz od slavné italské značky prodal v pondělí 13. listopadu za 51,7 milionu dolarů, tedy za necelých 1,2 miliardy korun. Od druhého nejdražšího auta ze stáje vzpínajícího se hřebce jej dělí přesně 3,3 milionu dolarů, čili 74,6 milionu korun.

Výjimečnost auta

Ferrari 250 GTO, číslo 7 je unikátní tím, že bylo jediné z této modelové série, které používal tovární závodní tým Scuderia Ferrari. Ostatní speciály z této soutěžní edice totiž mířily hned do soukromých rukou. Tento ale jako jediný v roce 1962 závodil ve 24 hodin Le Mans, ačkoli nedojel. Stejný rok ovšem v závodu na 1000 kilometrů v Nürburgringu ukořistil celkově druhé, a ve své kategorii dokonce první místo.

Závodní kariéra tak z vozu udělala fenomén. Přestože ale jeho konečná aukční cena byla rekordní, odborníky mohla zklamat. I dražební společnost RM Sotheby’s sama dříve odhadovala, že by mohla prolomit hranici až 60 milionů dolarů, tedy skoro 1,4 miliardy korun.

Hodnotu vozu zvyšovalo i to, že původně byl v autě čtyřlitrový dvanáctiválec o síle přes 300 koní (HP). Žádné jiné GTO tento motor nedostalo. Ostatní kusy měly „jen“ třílitrový dvanáctiválec. Dnes má ale číslo 7 kvůli bezpečnosti pohonnou jednotku stejnou jako zbytek série.

Původní hodnota se zvýšila několikatisícinásobně

I tak ale cena vozu zůstává rekordní - mezi vozy italské značky nejvyšší a ze všech aut na světě druhá nejvyšší. Z původní hodnoty šesti tisíc dolarů, za které se v 60.  letech prodával, vzrostla o více než 8600 procent.

Z modelové řady 250 GTO pochází celá první trojice nejdražších Ferrari v historii. Druhé místo drží číslo 23 z roku 2018 za 48,4 milionu dolarů a třetí s cenou 38,1 milionu dolarů z roku 2014 obsadil kus neznámého čísla - RM Sotheby’s tehdy na veřejnost pustilo pouze číslování jeho podvozku - 3851GT.

Na vůbec nejdražší auto na světě má 330 LM / 250 GTO pořád co dohánět. Aukční síň v New Yorku jej prodala loni v květnu za 135 milionů eur, tedy asi 3,3 miliardy korun. Šlo o Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut.

Nový majitel rekordního Ferrari zůstává v anonymitě. O vůz se ale přehazovali dva zájemci a výherce byl osobně v sále.

Klíčové je dodat, že v roce 2018 se prodal jeden model 250 GTO ještě dráž, a to za 70 milionů dolarů, tedy zhruba 1,6 miliardy korun. Šlo nicméně o soukromý prodej, tedy neoficiální, bez dohledu aukce a úřadů.

Reklama

Doporučované