Hlavní obsah

Drahé navždy. Prosinec napověděl, že ceny potravin a energií neklesnou

Foto: AI vizualizace

Ilustrační snímek.

Reklama

Prosincová inflace poklesla nejníže za poslední dva roky, přesto ale domácnosti nemají důvod slavit. Ceny zboží, které lidé potřebují k běžnému životu, se drží už půl roku na stejné úrovni.

Článek

Česko se stalo koncem roku jedinou zemí Evropy, kde se meziroční inflace u potravin propadla do záporných čísel. Meziročně poklesl inflační index také u plynu, uhlí a pohonných hmot. Cena elektřiny sice podle Českého statistického úřadu vyrostla o 142 procent, jediným důvodem však je okolnost, že koncem roku 2022 snížil cenu elektřiny vládní „úsporný tarif“ a právě s touto sníženou hodnotou se ceny srovnávaly.

Přesto zůstaly prosincové ceny na úrovni předchozích měsíců, ať už se jednalo o ceny potravin, energií nebo dalších nákladů na provoz domácnosti. Ukazuje to srovnání s obdobím, kde vysoká inflace ani nehrozila. Plyn byl v prosinci 2023 dvakrát dražší než v prosinci 2020, elektřina o dvě třetiny, stočné o 40 procent a potraviny s pohonnými hmotami nebo vodným o třetinu. To je stejný výsledek jako například loni v červenci.

Jinými slovy cenový šok, ke kterému došlo během energetické krize, se nedaří vyrovnat. To platí i u celkové inflace. Podle evropské metodiky HICP (Harmonizovaný index spotřebitelských cen, který je sestavován podle metodiky harmonizované napříč zeměmi EU) se prosincové ceny meziročně zvýšily o 7,6 procenta a rostly tedy nápadně pomaleji než v létě. Ovšem letní zdražení o 32-33 procent ve srovnání s rokem 2020 se udrželo až do prosince.

Není velká naděje, že se v lednu 2024 ceny sníží tak, aby stav domácích rozpočtů vylepšily. Zákazníci se mohli přesvědčit, že po snížení DPH o tři procentní body sice obchody s potravinami zlevnily značnou část sortimentu o 2-6 procent. Přesto experti očekávají, že v průměru ceny dál vyrostou. „Hlavním determinantem bude lednový výsledek, kde bude hrát významnou roli síla lednového přecenění. Očekáváme, že se meziroční lednová inflace bude pohybovat okolo čtyř procent,“ předpověděl analytik Raiffeisen Bank Martin Kron. To by mimo jiné znamenalo, že proti prosinci vyrostou lednové ceny nejméně o tři procenta.

Důvodem této skepse může být vyhlídka, že i přes pokles cen na světových trzích energie pro domácnosti nezlevní, mimo jiné i z toho důvodu, že byl vysazen vládní cenový strop. Vodárenské společnosti už ohlásily, že zvýší ceny vodného a stočného, po navýšení DPH zdraží v restauracích pivo, stejně jako koncem minulého roku mohou i nadále růst ceny služeb. Hrozí to tím spíše, že OSVČ přenesou na zákazníky vyšší odvody sociálního pojištění a daně z nemovitostí.

Reklama

Doporučované