Hlavní obsah

Česko musí vrátit EU některé evropské dotace, které dostali velcí farmáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle Evropské komise není investiční podpora poskytnutá Českou republikou v letech 2017 a 2018 některým velkým českým zemědělským podnikům v souladu s pravidly EU.

Článek

Česko podle Evropské komise musí zajistit vrácení podpory, kterou v letech 2017 a 2018 získaly některé velké zemědělské podniky. Komise o tom informovala v dnešní tiskové zprávě. Jména firem ani informace o rozsahu podpory sdělení EK neobsahuje. Ministr zemědělství Marek Výborný ČTK řekl, že ČR bude muset vrátit 24,5 milionů ale část z těchto peněz už ministerstvo vymohlo zpět.

Podpora byla poskytnuta na investice do zavlažování a restrukturalizace sadů. Komise zahájila její hloubkové šetření v roce 2021. Zjistila, že někteří příjemci byli českými úřady chybně identifikováni jako malé a střední podniky, ačkoli byli ve skutečnosti velkými firmami. Podpora přitom byla určena pouze malým a středním podnikům.

„Komise na základě svého hloubkového šetření zjistila, že dotčené velké zemědělské podniky ve skutečnosti obdržely podporu na základě českých režimů, na které se podle nařízení o blokových výjimkách v zemědělství vztahuje bloková výjimka. Tyto režimy byly přístupné pouze malým a středním podnikům, ale někteří příjemci, kteří obdrželi podporu v letech 2017 a 2018, byli českými orgány chybně kvalifikováni jako malé a střední podniky, zatímco ve skutečnosti se jednalo o velké podniky. Podpora, kterou dotčené velké podniky obdržely, tudíž nemohla být slučitelná na základě režimů, na něž se vztahuje bloková výjimka,“ uvedla Komise na svých stránkách.

Česká republika má nyní zajistit navrácení podpory porušující pravidla spolu s úroky. Měla by identifikovat všechny velké společnosti, které podporu obdržely v rozporu s pravidly, a stanovit částku, která má být vrácena.

Pravidla EU pro státní podporu totiž v zásadě vyžadují bezodkladné navrácení neslučitelné státní podpory, „aby se odstranilo narušení hospodářské soutěže způsobené touto podporou“.

„Pro nás to není nová informace, už jsme jako ministerstvo byli kontaktováni Evropskou komisí. Jedná se, tuším, o sedm vlastníků. Jedná se o to, že tito příjemci se prokázali jako malé nebo střední podniky, ale reálně nesplnili podmínky dotací, protože byli velkými podniky. Tam pak vzniká povinnost vrátit dotaci. My jako ministerstvo ty peníze vymáháme a asi 12 milionů je už vráceno a na dalších pracujeme. My jsme v zásadě čekali na potvrzení Evropské komise, co nám k tomu řekne. Počkáme teď na vyhotovení, protože to ještě nemáme. Za mě platí, padni, komu padni a kdo je majitelem, 12 milionů už bylo vráceno a my to vrátíme zpátky do evropského rozpočtu,“ řekl dnes ČTK Výborný. Jména konkrétních firem ale neuvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované