Hlavní obsah

ABRA získala silného investora a chystá další expanzi

Foto: Abra Software

Elvaston Capital kupuje podíl v české technologické firmě ABRA Software.

Reklama

Německá investiční společnost Elvaston Capital kupuje 80procentní podíl v české technologické společnosti ABRA Software. Společně tak plánují vybudovat IT skupinu zaměřenou na podnikové informační systémy.

Článek

Elvaston Capital, německá investiční společnost zaměřující se na technologický sektor, kupuje 80procentní podíl české firmy ABRA Software. Seznam Zprávám to řekla členka úzkého vedení Monika Vondráková.

Akvizicí chce český lídr v oblasti informačních systémů docílit dlouhodobé spolupráce a především expanzi na západní trh. „Strategie je dlouhodobá, společně chceme vytvořit jeden z nejlepších ERP systémů, který budeme dodávat pro střední a západní Evropu,“ říká Vondráková.

ERP systémy, česky podnikové informační systémy, jsou nástroje, kterými firmy spravují svá podniková data. Skrze ně tak například mohou firmy zaznamenávat objednávky zboží, plánování nejrůznějších operací nebo třeba finanční data.

ABRA Software vyvíjí tyto systémy pro zákazníky všech velikostí a mezi jejich přední klienty patří firmy jako Prusa Research, ESET, Hama, Liftago nebo Twisto.

Německá investiční společnost Elvaston Capital, která kupuje ve firmě 80procentní podíl, se zaměřuje především na investice do softwarových firem v Evropě. Cílem investiční společnosti je koupit ve firmě podíl a pak se společně podílet na růstu koupené společnosti a s tím spojeným výdělkem.

Mezi jejich poslední akvizice jsou například německá firma Nexis zaměřující se správu identity a přihlašování nebo společnost iS Software, která vyvíjí software pro firmy v energetickém průmyslu.

Kapitál jako cesta na západ

„Firma rostla, nabídky na odkup přicházely. My jsme nehledali penzi, tak jsme je s díky odmítali. Zvažovali jsme i vstup na burzu, ten nám nakonec nepřišel vhodný,“ říká zakladatel společnosti ABRA Software Jaroslav Řasa.

Podle Vondrákové byla až investice od Elvaston Capital tím správným krokem. „Uvědomili jsme si, že pokud chceme jít do světa, do západní Evropy, potřebuje větší kapitál. Vstup na burzu nebylo to co potřebujeme, potřebujeme silného partnera, který se v západní Evropě již pohybuje,“ vysvětluje Vondráková.

A proto se i rozhodli právě pro Elvaston.

„Začleněním společnosti ABRA Software do naší skupiny jsme získali velmi úspěšný a dynamický technologický dům se sídlem v Praze,“ říká k akvizici Oliver Thum, Managing Partner společnosti Elvaston.

Společně s Elvaston Capital plánuje ABRA expanzi i díky dalším akvizicím. „Nedávno jsme získali nějaké české firmy, výhledově máme v hledáčku ještě pár dalších a pak už se chceme zaměřit na Švýcarsko a německý trh,“ říká Vondráková.

Podle tiskové zprávy se obě strany se dohodly, že přesná výše transakce nebude zveřejněna.

Reklama

Doporučované