Hlavní obsah

ČEZ a další čtyři velké firmy mají mít ve vedení aspoň třetinu žen, chce vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Návrh zákona přichází v návaznosti na loňskou směrnici EU o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností. Ilustrační foto.

Reklama

Česká republika dlouhodobě sklízí kritiku za nízký podíl žen ve vedení firem. Návrh zákona, který zveřejnila vláda, by měl zajistit vyváženější zastoupení žen a mužů ve vrcholových pozicích. Zákon by se v Česku dotkl pěti firem.

Článek

Velké obchodní společnosti v Česku by měly zajistit vyvážené zastoupení žen a mužů ve svém vedení. Ženy by v něm měly tvořit aspoň třetinu. Výběr členů představenstva a rad by musel být transparentní s jednoznačnými a jasnými kritérii. Počítá s tím návrh zákona na podporu vyváženého zastoupení, který zveřejnila na svém webu vláda.

Podle podkladů k zákonu by se změny v Česku dotkly pěti firem a bank. Mělo by jít o společnosti ČEZ, Komerční banka, Moneta Money Bank, Philip Morris ČR a Kofola Československo. Společnosti by měly vyváženého složení ve svém vedení podle podkladů dosáhnout do pololetí 2026. Za nedodržování postupu by hrozily pokuty. Stav by monitorovala Česká národní banka u těch, jimž udělila povolení k podnikání či licenci. Ostatní by kontroloval Úřad vlády.

Ve vedení společností připadá ženám v Evropské unii v průměru 32,2 procenta křesel. V České republice je to pak 21 procent. Česko je tak v sedmadvacítce dvacáté a dlouhodobě sklízí kritiku za nízký podíl žen na řízení a malé pokroky při jeho zvyšování.

„Současný právní stav nemá na vyrovnané zastoupení žen a mužů ve vedoucích orgánech obchodních společností pozitivní dopad. Nepovzbuzuje ženy a nepodporuje je v úsilí o členství ve vedoucích orgánech společností. Platný právní stav je z perspektivy dosahování vyrovnanějšího zastoupení žen a mužů překonaný. Přetrvávání tohoto stavu by nepřineslo zlepšení,“ uvedli autoři návrhu zákona.

V podkladech také připomněli, že podle studií zvýšení podílu žen vede k vyšší výkonnosti, úspěšnosti a konkurenceschopnosti firem. Autoři návrhu rovněž podotkli, že větší pokrok byl zaznamenaný ve státech, kde byla podobná opatření závazná.

Jak jsou na tom ženy na trhu práce?

Ženy dokážou být v řadě oborů stejně výkonné jako muži, ale ve výši výdělku či v zastoupení ve vedoucích rolích za nimi stále zaostávají. Rozdíly mezi pohlavími se podle zprávy Světového ekonomického fóra (WEF) v této oblasti sice dlouhodobě globálně snižují, ale pandemie toto narovnávání velmi zpomalila.

Pravidla upravuje loňská evropská směrnice o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností. Česko předpis musí převzít do 28. prosince. Podle podkladů ho přebírá v minimalistické podobě a český právní řád se nemění víc, než evropské právo vyžaduje.

Požadavky na vyvážené zastoupení se podle chystaného zákona mají týkat firem s víc než 250 zaměstnanci a ročním obratem přes 50 milionů eur, nebo aktivy přes 43 milionů eur. Měly by buď mít v dozorčích a správních radách nejméně 40 procent žen, nebo by jich v představenstvu i radách měly mít dohromady aspoň 33 procent. To platí i u mužů, pokud by se ve vedení ocitli v menšině.

Reklama

Doporučované