Hlavní obsah

Číňané pomohli luxusním kubánským doutníkům Habanos k rekordu v tržbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Piqsels

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší kubánský výrobce doutníků, firma Habanos, loni zvýšil tržby o 31 procent na rekordních 721 milionů dolarů (16,8 miliardy korun).

Článek

„Tento rok je rokem rekordů,“ řekl jeden z prezidentů společnosti Habanos Luis Sánchez-Harguindey novinářům u příležitosti začátku festivalu doutníků Habanos. Oznámil tak úspěšný loňský rok, kdy společnost zvýšila tržby o 31 procent na rekordních 721 milionů dolarů (16,8 miliardy korun). Přispěla k tomu hlavně rostoucí poptávka po nejluxusnějších doutnících na řadě trhů, včetně Číny.

Mezi značky firmy patří doutníky Trinidad a Cohiba.

Tržby vzrostly v době, kdy se kubánští zemědělci snažili vzpamatovat z hurikánu Ian, který v roce 2022 srovnal se zemí infrastrukturu a zpustošil v zemi pěstitelské oblasti. Kubu také nyní trápí nejhorší hospodářská krize za několik desetiletí.

V pěstitelské sezoně 2023–2024, která nyní vstupuje do závěrečné fáze, bylo osazeno o třetinu méně plochy než před hurikánem, uvedla kubánská státní média. Situace se patrně nevrátí k normálu ani v pěstitelské sezoně 2024–2025, uvedlo místní sdružení pěstitelů. Sánchez-Harguindey dodal, že pokles objemu produkce se daří kompenzovat cenou a zaměřením na luxusní produkty.

Kubánský luxusní tabák je dlouho na vrcholu doutníkového průmyslu. Milovníci doutníků vyzdvihují jedinečnou odrůdu tabáku, bohatou půdu a ideální klima na ostrově. Habanos také trvá na ručním rolování svých doutníků.

Největší tržby firma zaznamenala v Číně, kde kuřáci stále více touží po nejkvalitnějších kubánských doutnících. Dalšími největšími trhy podle tržeb jsou Španělsko, Švýcarsko, Německo a Británie, uvedlo vedení firmy Habanos.

Ve firmě Habanos vlastní 50procentní podíl kubánská vláda, zbývajících 50 procent drží konsorcium asijských investorů sdružených ve skupině Tabacalera, uvedla agentura Reuters.

Sánchez-Harguindey dodal, že Habanos plánuje zachovat celý výrobní proces na Kubě, jak to vyžadují pravidla chráněného označení původu.

Reklama

Doporučované