Hlavní obsah

Drahého kakaa se chopili afričtí pašeráci. Mizí ho plné kamiony

Foto: Clark Ahlstrom, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Vláda Pobřeží slonoviny bojuje s pašeráky. Ti nelegálně přepravují domácí kakao za regulovanou cenu do sousedních zemí, kde ceny za surovinu rapidně rostou kvůli nedostatku bobů. To znepokojuje mezinárodní obchodníky.

Článek

Cena kakaa na světovém trhu se od roku 2023 téměř ztrojnásobila. V prosinci dosáhla zhruba 13 tisíc dolarů za tunu, nyní kakao vyjde na 10 tisíc dolarů za tunu. Může za to slabá úroda kvůli nepříznivému počasí a epidemiím napadajícím kakaovníky a také dlouhodobé podceňování investic ze strany pěstitelů.

Producenti kakaa například z Pobřeží slonoviny, které je největším vývozcem této suroviny, přesto mají problémy z těchto vysokých cen na světových trzích těžit, píše agentura Bloomberg.

Obchod s kakaem v zemi totiž kontroluje vládní regulační orgán Conseil du Café-Cacao (CCC), který stanovuje ceny. Současná cena v zemi je jen asi třetinová oproti ceně na světovém trhu. A to motivuje pašeráky, aby kakao převezli do sousedních zemí, kde za něj dostanou mnohem více.

Pašování kakaa ovšem oslabuje příjmy tamní vlády, což omezuje její schopnost investovat do kakaového průmyslu. CCC navíc kakao prodává měsíce před sklizní, což mu sice umožňuje garantovat určitou cenu pro farmáře už na začátku sezóny, když ale loni ceny prudce vzrostly, CCC už měl většinu kakaa prodanou za výrazně nižší cenu.

Nárůst nelegálního vývozu také ztěžuje mezinárodním odběratelům nákup kakaových bobů, protože dodavatelé z Pobřeží slonoviny mají potíže plnit své smlouvy s mezinárodními obchodníky. Znesnadňuje i dohledatelnost původu suroviny, což je problematické pro firmy, jež bojují s odlesňováním nebo chtějí mít kontrolu nad tím, zda nebyla při sklizni jimi nakoupených bobů využita dětská práce.

Rozsah pašování například do sousední Guineje lze podle Bloombergu odhadnout z rostoucího rozdílu mezi produkcí a vývozem. Země v sezóně na přelomu let 2023 a 2024 sice výrazně neinvestovala do produkce kakaa, vývoz z Guineje na světové trhy se ovšem meziročně zvýšil o 15 procent.

A růst pokračuje i nadále. Během prvních třech měsíců aktuální sezóny, která začala v říjnu, se vývoz kakaa z Guineje více než zdvojnásobil. Většina guinejského kakaa směřuje do Evropy, zejména do Nizozemska.

„Můžete předpokládat, že Guineji se daří dobře díky cenám a zvyšuje svou produkci, takže 10procentní nárůst by byl rozumný úspěch – ale určitě ne z 25 tisíc na 95 tisíc tun,“ okomentoval to zakladatel výzkumné firmy Forestero Fabrice Laurent.

Úředníci přimhouří oko

Částečně se na pašování podílejí místní, kteří nakládají pytle s kakaem na motorky a po setmění se s nimi po vedlejších cestách vydávají z Pobřeží slonoviny do sousedních zemí. Značná část nezákonného obchodu je ale dobře organizovaná, síť pašeráku přesouvá zboží pomocí kamionů, na které zvládají najednou naložit až 30 tun kakaa. Na nákup kakaových bobů od farmářů, zaplacení logistiky a úplatky přitom musejí mít dostatek kapitálu. Úplatky se pohybují mezi osmi až 21 tisíci dolarů za kamion, vrchní hranice odpovídá sumě zhruba 450 tisíc korun.

„Jsou to vlivní podnikatelé, kteří ovládají umění pašování těchto výrobků a spolupracují s úředníky, kteří jsou rádi, že z toho mají svůj podíl, takže jde o řetězec,“ řekl Ndubuisi Christian Ani, nigerijský analytik působící v think-tanku Institute for Security Studies

„Je to dobře organizovaná síť, ale CCC spolupracuje s místním systémem boje proti pašování, aby zvýšila dohled,“ řekl ředitel pro domácí marketing v CCC Arsène Dadié.

V této sezóně byla na hranice Pobřeží slonoviny vyslána armáda a ministerstvo vnitra zřídilo regionální výbory pro boj proti pašování ve spolupráci s regulačním orgánem. Jejich úkolem je informovat veřejnost o nelegálním prodeji kakaa a bojovat proti němu, dodal Dadié.

Podle předsedy Rady národní bezpečnosti Pobřeží slonoviny Fidèle Sarassora operace proti pašování od října zatím vyústily v zabavení téměř 600 tun kakaa a zatčení 34 osob.

Vyšší ceny pociťují i Češi

Nedostatek kakaových bobů dopadl i na české čokoládovny. Vyšší cenu kakaa tak pociťují i tuzemští zákazníci.

„Tři základní suroviny, kakaové máslo, hmota a sušina z bobů momentálně nejdou nakoupit. Kakaový prášek nebude na trhu minimálně půl roku,“ uvedl pro SZ Byznys vedoucí prodeje čokoládovny Carla ze Dvora Králové nad Labem Martin Tomáš. I Carla kupuje kakaové boby od producentů z Pobřeží slonoviny.

„Zdražit museli všichni výrobci v celé Evropě. Není úniku a zdrojů, kde můžete nakoupit, moc není,“ dodal.

Mléčná čokoláda v květnu podle Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30 procent z 28,48 korun za sto gramů v roce 2024 na 37,12 korun.

Doporučované