Hlavní obsah

Dvě třetiny českých zaměstnanců počítají letos se zvýšením mzdy

Foto: Profimedia.cz

Česko v očekávání růstu mezd kopíruje zbytek světa.

Reklama

Dvě třetiny českých zaměstnanců počítají v letošním roce se zvýšením mzdy. Vyplývá to z dubnového průzkumu personální agentury Hays, kterého se zúčastnilo zhruba 400 respondentů.

Článek

Inflace nyní v ČR přesahuje 14 procent, takže reálné mzdy výrazně klesají.

Z průzkumu vyplývá, že 16 procent respondentů se už vyšší mzdy v letošním roce dočkalo, zatímco 27 procent očekává, že jim současný zaměstnavatel ještě během roku 2022 na mzdě přidá. Na 26 procent dotázaných práci aktuálně mění a očekává, že na nové místo nastoupí za lepších finančních podmínek. S navýšením mzdy letos vůbec nepočítá 31 procent odpovídajících.

Průměrná mzda v Česku vzrostla podle údajů Českého statistického úřadu v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o čtyři procenta na 40 135 korun. Reálně po zohlednění růstu spotřebitelských cen ale měsíční výdělek o dvě procenta klesl. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, stoupl meziročně o 4,9 procenta na 34 360 korun.

„Český průzkum zcela kopíruje světový trend. Stejné procento lidí, tedy 31 procent, letos vyšší mzdu nečeká. Na 57 procent navýšení již zaznamenalo, popřípadě k němu ještě letos dojde. Na 12 procent odpovědí z globálního průzkumu je neutrálních. Lidé zatím nevědí, jakou strategii oni sami nebo jejich zaměstnavatel zaujme,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel Hays pro ČR a Rumunsko Sándor Bodnár.

Vzhledem k tomu, že růst inflace je globálním problémem, lze podle něj ze strany uchazečů během letošního roku očekávat další tlak na zrychlení růstu mezd. „Navzdory složité situaci na pracovním trhu mnoho zaměstnavatelů volí opatrnější přístup a na místo plošného zvýšení mezd upřednostňují individuální navyšování, obvykle v případě potřeby náboru kandidáta na roli, která je pro fungování společnosti kritická,“ dodal Bodnár.

Reklama

Doporučované