Hlavní obsah

Bývalý muž č. 2 USA chce připravit centrální banku o jeden z úkolů

Foto: Gino Santa Maria, Shutterstock.com

Bývalý americký viceprezident Mike Pence

Reklama

Bývalý viceprezident USA Mike Pence chce upravit Fedu jeho pravomoce. Místo hlídání inflace a zaměstnanosti by mu nechal jen starost o cenovou stabilitu.

Článek

Bývalý americký viceprezident a možný uchazeč o post prezidenta USA Mike Pence dlouhodobě kritizuje americkou centrální banku, Federální rezervní systém (Fed). Pencovi se nelíbí její dvojitý mandát – řeší jak inflaci, tak i nezaměstnanost.

Mike Pence chce Fed o starost ohledně zaměstnanosti připravit a přenechat ji Kongresu a prezidentovi. Uvedl to při rozhovoru pro Bloomberg News.

„Udělali bychom dobře, kdybychom jako národ vrátili Federální rezervní systém k jeho historickému poslání zajišťovat zdravou měnovou politiku a starat se o sílu naší měny a nechat zvolené úředníky, aby se starali o plnou zaměstnanost,“ řekl Pence v rozhovoru pro Bloomberg News.

Pence proti dvojímu mandátu bojuje už roky. V roce 2010, kdy byl členem Kongresu, předložil návrh na úpravu legislativy, který by odstranil mandát Fedu v oblasti zaměstnanosti. Kongres však tento návrh smetl ze stolu.

Zatímco před angažmá v Bílém domě Pence proti dvojitému úkolu Fedu aktivně brojil, s nástupem Donalda Trumpa do nejvyššího úřadu obsadil Pence post č. 2 a jeho nelibost to otupilo. V té době totiž Trump verbálně tlačil na předsedu Fedu Jeremyho Powella, aby stimuloval ekonomiku udržováním nižších sazeb.

Bývalý viceprezident již delší dobu zvažuje kandidaturu na prezidenta v roce 2024. To by pro něj znamenalo, že se bude muset v republikánských primárkách utkat se svým bývalým šéfem, prezidentem Donaldem Trumpem, který je považován za jednoho z favoritů voleb.

Pencovy názory jsou však v rámci americké debaty spíše v menšině, nicméně jeho současné výzvy mohou být dělostřeleckou přípravou před ostrým startem kampaně – vysoká inflace (poslední údaj z USA 4,9 %) a odpověď Fedu a Bílého domu na ni budou nepochybně jedním z velkých témat.

Zda se Pence bude ucházet o republikánskou vstupenku do boje o nejvyšší úřad, se dozvíme do konce června. Průzkumy mu však příliš velké šance nedávají, zatím se pohybuje v jednociferných číslech.

Reklama

Doporučované