Hlavní obsah

Klíčový kov pro baterie zlevňuje, cenou může navíc zamíchat čínská karta

Foto: TripodStories- AB/Wikipedia

Ilustrační foto.

Reklama

Klíčový kov pro výrobu baterií, kobalt, měl dlouho vizitku nedostatkového zboží. Minulý rok se ale jeho produkce zvýšila a dokonce převyšuje poptávku. Nicméně s trhem kobaltu může zamávat ještě divoká karta z Číny.

Článek

Na trhu s kobaltem loni nabídka převýšila poptávku. Britská společnost Darton Commodities uvádí, že to bylo hlavně díky prudkému nárůstu produkce v Demokratické republice Kongo, kde v posledních dvou letech uvedli do provozu několik nových dolů. Nabídka vytěženého kobaltu tak v roce 2022 vzrostla o 23 % na 187 060 tun, píše agentura Bloomberg. A odborníci odhadují, že se těžba do dvou let zvýší přibližně o další třetinu.

Kobalt je klíčový kov pro výrobu baterií a tedy sektor elektroautomobility, ale i ve všech elektronických zařízeních. Obrovský nedostatek kovu tak byl patrný během pandemie covid-19. Právě v té době totiž raketově vzrostl zájem o elektronická zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony a tablety.

Nyní ale s rostoucí těžbou a menší poptávkou je kobaltu naopak nadbytek, píše agentura Bloomberg.

Kobalt

  • Kobalt (chemická značka Co, latinsky Cobaltum) je namodralý, feromagnetický, tvrdý kov. Používá se v metalurgii pro zlepšování vlastností slitin, při barvení skla a keramiky a je důležitý i biologicky.
  • Cena kobaltu je díky jeho poměrně nízkému výskytu i obtížnosti výroby dosti vysoká a v některých obdobích dosahuje burzovní cena kobaltu úrovně stříbra.
  • Značná část kobaltu je spotřebovávána na výrobu lithium-iontových akumulátorů (Li-Ion).

S nárůstem zásob kobaltu zároveň klesá jeho cena. Ačkoliv byl řadu let považován za nedostatkové a drahé zboží, v historii to tak vždy nebylo. Jeho cena klesala už v minulosti a výkyvy nahoru i dolů většinou odvisely od momentální situace v Kongu, které je pověstné svou nestabilní politickou situací.

Důvodem nedávných vysokých cen byl také nárůst prodejů elektrovozidel na začátku loňského roku. Mezi létem 2021 a jarem 2022 se proto cena kovu více než zdvojnásobila na 82 000 dolarů za tunu. Od svého červnového vrcholu ale ceny klesly o více 60 procent.

V loňském roce byla zdaleka největším světovým těžařem tohoto minerálu společnost Glencore, a to hlavně díky dvěma dolům v Kongu. Za touto švýcarskou společností následovaly firmy Eurasian Resources a čínská CMOC Group, které taktéž těží v Africe. Podle odhadů společnosti Darton bylo v loňském roce skoro polovina dolů vlastněných nebo kontrolovaných čínskými společnostmi, uvádí Bloomberg.

Trh s kobaltem se ale v současné době připravuje na další možný krátkodobý šok. Právě čínská firma CMOC se totiž snaží vyřešit spor se svým konžským státním partnerem, což by jí umožnilo vyvážet obrovské zásoby polorafinovaného kobaltu z dolu Tenke Fungurume.

Vývoz byl v polovině července zablokován, CMOC ale udržuje důl v provozu na téměř plnou kapacitu a jednoduše hromadí další zásoby, dokud nebude moci dodávky obnovit, píše agentura. „Spor o licenční poplatky zůstává divokou kartou a má potenciál drasticky posunout trh s polorafinovaným kobaltem jedním nebo druhým směrem,“ uvádí Darton.

Kobalt ale už nemusí být „bateriovým zlatem“ dlouho, právě jeho nedostatek a vysoká cena tlačí výrobce, aby za něj hledali náhradu. Společnosti odrazuje i fakt, v jakých podmínkách se kov získává. Značná část těžby probíhá hlavně v afrických dolech Demokratické republiky Kongo, které jsou pověstné zneužíváním dětské práce.

Například loni se objevila informace, že investoři včetně Billa Gatese a Jeffa Bezose pomohli financovat expedici za průzkumem nerostného bohatství v Grónsku, právě kvůli možným nalezištím kobaltu.

Reklama

Doporučované