Hlavní obsah

Z čokolády bude luxusní zboží, zní z pupku čokoládového světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Clark Ahlstrom, Shutterstock.com

Cena kakaa láme rekordy, pohled na kakaovníkovou plantáž.

Reklama

Nepříznivé počasí, nemoci rostlin a roky nízkých mezd v oblastech pěstování kakaa zatížily pěstitele do té míry, že se v letošní sezoně očekává pokles celosvětové produkce o 11 procent.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čokoládová sommelierka Karin Steinhoffová se nedávno vydala do amsterodamského skladu, aby nakoupila kakaové boby pro svého německého výrobce. Když však se svým obchodníkem vešla do budovy, zarazilo je, jak je nezvykle prázdná. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Mizerná úroda v západní Africe výrazně snižuje dostupnost této plodiny, což katapultovalo cenu nad rekordních 10 000 dolarů za tunu. Steinhoffová nakonec utratila za kilogram nejméně o 40 procent více než loni v červenci.

To je obzvláště špatná zpráva pro Německo a Švýcarsko, které jsou srdcem čokolády a jsou proslulé výrobou kvalitních tyčinek a jejich konzumací v přepočtu na obyvatele více než kdekoli jinde.

„Pro mnoho lidí v oboru je to varovný signál, protože věci samozřejmě nemohou pokračovat jako obvykle,“ řekla Steinhoffová, která pracuje pro společnost Georgia Ramon. „Z čokolády se jednoduše stane takový malý luxus,“ dodala.

Začátkem letošního roku německý výrobce cukrovinek Hussel kvůli prudce rostoucím nákladům na suroviny a pracovní sílu vyhlásil bankrot. Rakouský výrobce cukrovinek Mozartkugeln zkrachoval v roce 2021 a později byl převzat.

„Koncentrace cukrářského průmyslu se tímto zvýšením cen kakaa ještě urychlí, protože ne každý bude schopen přenést zvýšení cen na sebe,“ uvedl pro Bloomberg Hermann Bühlbecker, majitel společnosti Aachener Printen-und Schokoladenfabrik Henry Lambertz.

Reklama

Související témata:

Doporučované