Hlavní obsah

Bitcoin a spol. zatím moc hodnoty nepřináší, říká viceprezident kryptoburzy

Foto: Profimedia.cz

Kryptoburza Binance.

Reklama

V provozování sociálních sítí Evropa nikdy nebyla lídr, ale v oblasti krypto se jím může stát, protože na tomto trhu stále není jasný vítěz, říká viceprezident kryptoburzy Binance Martin Bruncko.

Článek

Původně čínskou společnost Binance pronásledují regulátoři po celém světě, a přesto si udržuje pozici největší burzy s kryptoaktivy na světě. Denně se na ní zobchodují kryptoměny za desítky miliard dolarů.

„Pracujeme na vylepšování programu dodržování předpisů, který zahrnuje zásady proti praní špinavých peněz a nástroje používané finančními institucemi k odhalování a řešení podezřelých aktivit,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Martin Bruncko, výkonný viceprezident Binance pro Evropu, který dříve působil například jako poradce slovenského ministra financí Ivana Mikloše. V Binance má na starosti zlepšení vztahů s evropskými regulátory.

Tři roky jste působil jako poradce původně čínské kryptoburzy Binance. Co vás přesvědčilo, abyste přijal nabídku stát se viceprezidentem této firmy?

Blockchain a kryptoměny jsou největší transformační technologií od dob internetu. A Binance je v této oblasti nesporným lídrem. Pokud máte rádi technologie, Binance je právě teď tou nejzajímavější společností, pro kterou pracoval.

Ve které zemi bude Binance v budoucnu sídlit? Zatím nemá žádné pevné sídlo, což je poměrně důležitá otázka pro regulační orgány a dohled.

Myslím, že budeme sídlit v poměrně velkém počtu zemí, a všude se samozřejmě budeme řídit místními pravidly. Takže být v nějaké zemi znamená, že musíme být registrovaní nebo licencovaní.

Ptám se proto, že poté, co jste museli odejít z Číny, která zakázala obchod s kryptoměnami, jste přeskakovali mezi jurisdikcemi. Činnost vám zakázala Malta, Japonsko a naposledy například Velká Británie. Odkud tedy teď provozujete svou činnost?

Rád bych to uvedl na pravou míru. V uvedených zemích Binance burzu neprovozuje, ani to nebylo zakázáno. Nicméně provádíme řadu velmi podstatných změn v organizačních strukturách, nabídce produktů, interních procesech a způsobu spolupráce s regulačními orgány.

Zmiňujete Velkou Británii. V současnosti pracujeme na splnění požadavků FCA pro udělení licence k provozování kryptografické burzy. Je pravdou, že když nám regulátoři ve Velké Británii položili jednoduchou otázku „Kde je vaše centrála?“ a naše odpověď zněla, že žádnou centrálu nemáme, že jsme decentralizovaná organizace, nevěděli, jak s námi pracovat.

Nyní jsme v procesu zřizování skutečných kanceláří, právních subjektů, řádné správní rady, řádných řídicích struktur na většině míst, včetně Velké Británie.

Loni společnost Binance na obchodování s kryptoměnami vydělala 900 milionů dolarů. Kde tyto prostředky daníte?

V souladu s našimi povinnostmi platíme daně v řadě různých jurisdikcí.

Martin Bruncko

Foto: Binance

Martin Bruncko, viceprezident kryptoburzy Binance

  • v listopadu byl jmenován výkonným viceprezidentem Binance pro Evropu
  • má především zlepšit vztahy s evropskými regulačními orgány
  • v letech 2003 až 2006 působil jako hlavní poradce ministra financí Slovenské republiky Ivana Mikloše
  • kromě toho byl členem Hospodářského a finančního výboru Rady EU, členem Rady Evropského mechanismu stability (Euroval)
  • Bruncko je v současné době členem investičního výboru Evropské rady pro inovace, poradního orgánu Evropské komise, jehož cílem je podporovat komercializaci vysoce rizikových technologií

Ve Spojených státech vás nyní vyšetřuje kvůli praní špinavých peněz ministerstvo spravedlnosti a daňové úřady. Spolupracujete s nimi a v jaké fázi je vyšetřování?

Naše právní závazky bereme velmi vážně a s regulačními orgány a orgány činnými v trestním řízení spolupracujeme. Konstantně pracujeme na vylepšování programu dodržování předpisů, který zahrnuje zásady proti praní špinavých peněz a nástroje používané finančními institucemi k odhalování a řešení podezřelých aktivit.

Podle webové stránky CoinMarketCap jste největší kryptoměnová burza na světě, několikanásobně větší než váš konkurent Coinbase. Denně zobchodujete kryptoměny za desítky miliard dolarů. Podle dat společnosti Chainalysis právě Binance zpracovává nejvíce nelegálních prostředků ve srovnání s ostatními burzami. Jak postupujete, aby se praní špinavých peněz neopakovalo?

Máme mnoho dalších dobrých odpovědí na otázky dodržování předpisů, včetně přijetí mnoha zkušených odborníků z oblasti státní správy a průmyslu, kteří se zaměřují na dodržování předpisů a regulační záležitosti. Angažovali jsme Grega Monahana, bývalého vedoucího kriminálního vyšetřovatele amerického ministerstva financí, jako našeho globálního referenta pro hlášení praní špinavých peněz.

Vynakládáme značné prostředky na rozšíření mezinárodních programů společnosti Binance proti praní špinavých peněz a na posílení našich vztahů s policejními a regulačními orgány po celém světě. Pokračujeme ve velmi proaktivní spolupráci s regulačními orgány a orgány činnými v trestním řízení. Nadále spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení na mnoha významných vyšetřováních. Toto úsilí zvyšuje naši schopnost zajistit, aby ekosystém zůstal bezpečný, zabezpečený a poskytoval nejvyšší úroveň důvěry a ochrany uživatelů.

Německý regulátor BaFin vám hrozí pokutou, že jste nabízeli své digitální tokeny na obchodování s cennými papíry, aniž byste zveřejnili prospekt pro investory. Řešili jste to s nimi?

Binance bere své povinnosti týkající se dodržování předpisů velmi vážně a zavazuje se dodržovat požadavky místních regulačních orgánů všude, kde působí.

Troufám si tvrdit, že Evropa je už nyní globálním lídrem v blockchainu.
Martin Bruncko, viceprezident kryptoburzy Binance

Tvrdíte, že chcete posílit v Evropě, která má podle vás potenciál stát se globálním centrem kryptoměn. Jak to chcete provést?

Jsem pevně přesvědčen, že krypto je budoucností financí. A Evropa už má velmi silný fintech průmysl. Troufám si tvrdit, že Evropa je už nyní globálním lídrem v blockchainu.

Když se podíváte například na sociální sítě, Evropa nikdy nebyla lídr, ale v oblasti krypto se jím může stát, protože na tomto trhu stále není jasný vítěz. Takže je tady velká příležitost a máme tu spoustu talentů. A myslím, že mnoho evropských vlád zaujímá ke kryptu a blockchainu velmi pozitivní postoj. Jakmile začnete všechny tyto prvky kombinovat, vytváří to vlastně velmi dobré podmínky.

Které jurisdikce máte na mysli, například Gibraltar?

S tamními regulačními orgány máme velmi dobré vztahy. I tam budeme pracovat poměrně aktivně.

A když se podíváte na Evropu, myslím, že je tam docela dost zemí, které jsou velmi nakloněné kryptu a blockchainu. Nedávno jsme navštívili Francii a Portugalsko. Myslím, že to jsou příklady zemí, které by se skutečně mohly stát předními globálními centry pro blockchain a krypto.

Společně se zakladatelem a majitelem Binance Čchang-pcheng Čao jste jednali s prezidentem Emmanuelem Macronem. Co nabízí?

Nabízí vysoce kvalitní a spravedlivý regulační rámec. V podstatě regulační rámec, který dává jasně najevo aktérům, již chtějí dělat pozitivní dobré věci, že chtějí, abyste zde působili. Naším cílem je získat povolení od AMF (The Autorité des marchés financiers), abychom mohli naplno rozvinout naši činnost ve Francii.

Neexistují tu ani příliš silná omezení, která by potlačovaly inovace. A je tu obecně velmi rozsáhlé kvalitní fintechové prostředí. V případě Portugalska je zde také velmi příznivý fiskální rámec.

Hodláte ve Francii investovat 100 milionů eur. Na co peníze půjdou?

Čtyřicet až padesát procent této částky bude vynaloženo na výzkumné a vývojové centrum a na nábor nových talentů ve Francii. Pravděpodobně dvacet až 30 procent budou tvořit investice do místního krypto odvětví: platební služby, nové finanční projekty, platformy NFT. 20 % půjde na vzdělávání a sponzoring.

Před několika lety jsme přispěli na rekonstrukci katedrály Notre-Dame a právě jsme podepsali dohodu o daru ve výši 2 milionů eur na obnovu salonu oeil-de-boeuf na zámku Versailles.

Vedli jste nějaká jednání s českými úředníky?

V Česku zatím ne. Ale myslím si, že čeští regulátoři jsou také docela otevření, féroví a přátelští.

Zdá se mi, že spíš tomu nevěnují takovou pozornost.

Nemusí to nutně znamenat, že je to špatně.

Binance

  • Binance je největší kryptoměnová burza na světě s denním obratem v desítkách miliard dolarů.
  • Zakladatelem a hlavním akcionářem je Číňan Čchang-pcheng Čao.
  • Společnost Binance původně sídlila v Číně, ale později své sídlo přesunula mimo Čínu v důsledku rostoucí regulace kryptoměn ze strany čínské vlády.
  • Loni Binance vydělala 900 milionů dolarů.
  • V současnosti je vyšetřována americkým ministerstvem spravedlnosti a daňovou správou USA kvůli praní špinavých peněz a daňovým únikům.

V Česku je hodně projektů založených na kryptoměnách a blockchainu. Nemám mezinárodní náhled, jestli je tady hustota projektů větší než jinde. Jak se na prostředí v Česku a na Slovensku díváte?

Nemám k dispozici podrobná čísla. V Česku a na Slovensku je docela slušný počet projektů a také spousta technických talentů. Máme hodně podnikatelského ducha.

Myslím si, že klíčové je tady opět zajistit, aby tyto projekty byly správně regulovány, a dělaly správné věci. V případě Slovenska to není úplně nejpřívětivější prostředí, mám na mysli například daňový rámec. Myslím, že tam má vláda ještě hodně práce, pokud chce vidět nějaké výsledky.

Jak vlastně vidíte budoucnost vašeho odvětví? Zdá se mi, že v této fázi lidé pouze obchodují s digitálními mincemi a tokeny… A vlastně nevidím moc projektů, které by byly ziskové, nebo mi jako koncovému uživateli mohly přinést nějakou hodnotu, jako třeba Amazon?

Máte pravdu, kvalitní projekt skutečně přináší nějakou hodnotu a používá ho mnoho uživatelů. V tomto smyslu je toto odvětví stále poměrně v počátečních fázích.

Již ale nějaké příklady existují, například tokeny NFT, které vytváří velkou hodnotu pro fanoušky her a dokonce i tradičních sportů.

Nedávno jsme udělali fanouškovský token pro jeden latinskoamerický tým. A vygeneroval pro tento tým významné množství finančních prostředků. Tento token je zcela novým alternativním zdrojem financování, který efektivně přináší finance od fanoušků.

A je jasné, že fanoušci by nebyli ochotni platit, pokud by se domnívali, že jim to nepřináší žádnou hodnotu. Myslím si tedy, že se případy užití začínají objevovat. Ti, kdo si je kupují, věří, že krypto je budoucnost peněz.

Je to v zásadě lepší způsob fungování peněz a finančního systému. A pokud dokážete zlepšit efektivitu finančního systému, vytváříte v konečném důsledku hodnotu pro každé další odvětví.

Krypto plně nenahradí roli tradičních financí. Měny vydávané státem tu stále zůstanou.
Martin Bruncko, viceprezident kryptoburzy Binance

Myslíte si, že nahradí svět tradičních financí? Zdá se mi, že s ním spíš splyne.

Ano, to je pravda. Možná nahradí některé jeho části. Můj osobní názor je, že krypto plně nenahradí roli tradičních financí. Měny vydávané státem tu stále zůstanou.

Myslím, že jen zlepší efektivitu a upraví způsob, jak dnes používáme peníze. Je to jako s internetem, jenž přinesl spoustu novějších případů využití, o kterých jsme dříve prostě ani neuvažovali, například chat a vyhledávání na webu či autonavigaci. Internet skutečně narušil mnoho stávajících odvětví. Ale nenahradil stávající.

Ano, stále čteme i na papíře. Zdá se mi, že kryptoměny zatím mohou umožnit to, že některé firmy mohou najít financování, které tradičně musely hledat v bankách nebo na finančních trzích, ale nebylo pro ně dostupné.

Přesně tak, je to nový způsob financování. Mohou to být různé tokeny. A totéž dělají s umělci, kdy umělci nyní mohou oslovit nové kupce, protože technologie blockchainu eliminuje padělání.

ICO (primární úpis digitálních mincí, pozn. red.) je fantastickým způsobem, jak dosáhnout na rizikový kapitál. Rizikový kapitál tu pravděpodobně stále zůstane, ale najednou, pokud děláte projekt například z Portugalska, je pro vás pravděpodobně mnohem jednodušší získat finanční prostředky pomocí ICO na mezinárodním trhu.

Kde vidíte budoucí tzv. jednorožce (start-upy s hodnotou nad milion dolarů) v tomto odvětví?

Zajímavější otázkou je, kdo bude absolutním gigantem v tomto odvětví, kdo budou pak ti noví Google, Facebook či Microsoft. Věříme, že my už teď máme velmi silnou pozici, abychom to v budoucnu dokázali.

Reklama

Doporučované