Hlavní obsah

Putin potápí euro proti dolaru, po letech mají USA navrch

Foto: Shutterstock.com/NATALIA61

Euro je poprvé od roku 2002 slabší než americký dolar. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli strachu o dodávky ruského plynu do Evropy euro oslabilo pod paritu s dolarem. Stalo se tak poprvé od roku 2002. Kromě obav o evropský průmysl hrají roli i rozdílné politiky centrálních bank a jejich úroky.

Článek

Jednotná evropská měna euro se poprvé od konce roku 2002 propadla pod paritu s americkým dolarem a krátce před 15:00 našeho času se prodávala zhruba v kurzu 0,9998 dolaru.

Podle analytiků k tomu přispívají obavy z recese v eurozóně a také předpoklad, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve svižném zvyšování úrokových sazeb.

Náladu na trhu ovlivnila dnešní statistika ze Spojených států, která ukázala, že míra inflace v USA v červnu překvapivě vystoupila na 9,1 procenta. V eurozóně podle předběžných údajů činila 8,6 procenta, Evropská centrální banka (ECB) však základní úrok přesto drží na rekordním minimu nula procent. Tento měsíc se chystá základní sazbu zvýšit o čtvrt procentního bodu, zatímco americký Fed už diskutuje o dalším zvýšení, které by podle analytiků mohlo být znovu nejméně o 75 bazických bodů.

Společné evropské měně nesvědčí ani nervozita kolem dodávek ruského plynu. Pokud by Gazprom přestal surovinu dodávat, čekala by Evropu těžká hospodářská recese. Ta by se týkala zejména Německa, které navzdory všem snahám dováží z Ruska 35 procent veškerého zemního plynu. Před rokem však německá závislost na plynu z východu překračovala 55 procent.

Právě drahé energie jsou jedním z faktorů, které pohánějí dlouho nevídanou inflační vlnu nejen na obou stranách Atlantiku, ale prakticky po celém světě.

Euro se už v úterý dotklo parity, což znamená, že se k dolaru prodávalo v kurzu jedna ku jedné. Dnes pod tuto paritu spadlo. Euro se v bezhotovostní formě začalo používat v roce 1999, od začátku roku 2002 pak existuje i ve fyzické podobě, tedy ve formě bankovek a mincí.

Reklama

Doporučované