Hlavní obsah

Ruská centrální banka zasáhla a rubl po rekordním propadu posiluje

Foto: ČTK

Rubl podpořila první intervence ruské centrální banky na devizovém trhu od roku 2014.

Reklama

Ruský rubl po čtvrtečním propadu na rekordní minimum posiluje, zotavují se i ruské akcie. Hlavní index moskevské burzy RTS kolem 09:30 SEČ vykazoval růst zhruba o 24 procent po propadu o více než 38 procent předchozí den.

Článek

Za čtvrtečním rekordním propadem stálo zahájení ruského útoku na Ukrajinu. Americký dolar ve stejnou dobu vykazoval vůči rublu pokles o 2,6 procenta na 83,10 rublu. Ve čtvrtek se přitom vyšplhal až na 89,60 rublu. „Očekáváme, že dolar zůstane v rozpětí 83 až 85 rublu za dolar,“ uvedla společnost Promsvjazbank.

Rubl podpořila první intervence ruské centrální banky na devizovém trhu od roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Očekává se, že centrální banka nyní podnikne další kroky, aby zmírnila dopad poklesu kurzu rublu na inflaci, která se už teď pohybuje v blízkosti devíti procent, poznamenala agentura Reuters.

Centrální banka by podle analytiků například mohla uskutečnit mimořádné zvýšení úroků. Podobně postupovala v roce 2014, kdy jednorázově zvýšila základní úrokovou sazbu z 10,5 až na 17 procent.

Podle banky Morgan Stanley je nyní pravděpodobné mimořádné zvýšení základní úrokové sazby minimálně o čtyři procentní body. Pravidelné zasedání ruské centrální banky je naplánováno na 18. března, v současnosti základní úrok činí 9,5 procenta.

Finanční trhy rovněž posuzují nové sankce západních zemí vůči Rusku. Ty zatím nezahrnují odpojení Ruska od mezinárodního platebního systému SWIFT, jejich terčem není ani vývoz ruského plynu a ropy.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované