Hlavní obsah

Rusko chystá digitální rubl, slibuje si od něj lepší obcházení sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mistervlad, Shutterstock.com

Sídlo ruské centrální banky v Moskvě

Reklama

Rusko je o krok blíž k zavedení digitálního rublu. Digitální rubl by mohl být testován již příští měsíc a podle představ ruské centrální banky by měl pomoci obejít blokádu ekonomických sankcí a usnadnit mezinárodní platby.

Článek

Ruská centrální banka plánuje spustit pilotní projekt, ve kterém otestuje digitální rubl. Připojuje se tak k dlouhému seznamu zemí, které s digitální měnou experimentují, nebo ji dokonce už zavedly.

Legislativou, která by vytvoření měny umožnila, se ve středu začne zabývat ruská Rada federace, což je horní komora tamního parlamentu. Zákon již prošel dolní komorou, Státní dumou. Pokud by zákon Rada schválila a následně ho podepsal také ruský prezident Vladimir Putin, mohla by se měna začít testovat už příští měsíc, tedy v srpnu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

„Nový zákon stanoví hlavní pojmy a definice nezbytné pro zavedení digitálního rublu, zejména právní status digitálního rublu a transakce s touto formou peněz, jakož i vztahy mezi Ruskou centrální bankou jako provozovatelem platformy digitálního rublu, jejími účastníky (finančními zprostředkovateli) a uživateli (lidmi a firmami),“ uvádí v tiskové zprávě Ruská centrální banka.

Doposud v Rusku probíhalo pilotní testování mezi bankami, nyní, pokud vše půjde hladce, by pilot mohl přejít do reálného prostředí. Ruská centrální banka totiž plánuje spustit test s 15 subjekty v zemi. Firmy i jednotlivci by si tak mohli skrze centrální banku otevřít digitální peněženku, přes kterou by prováděli transakce s digitálním rublem. Podle banky by pro fyzické osoby transakce měly být zdarma, firmy by pak z každé transakce měly odvádět 0,3procentní poplatek.

Co je digitální měna (CBDC)?

CBDC jsou digitální peníze, které představují přímou pohledávku držitele vůči centrální bance. Stejně jako současné hotovostní peníze je lze využít jako prostředek směny (k placení) i jako uchovatele hodnoty (ke spoření). Mohou, ale nemusí využívat technologii distribuovaného registru. Emitentem CBDC je centrální banka. Podle databáze Atlantic Council spustilo CBDC asi 11 zemí, zatímco 21 zemí na nich provozuje pilotní program. Dalších 32 zemí má jeden ve vývoji a 46 provádí výzkum CBDC.

Zdroj: ČNB

Rusko chce lepší spojení se zahraničím

„V současném prostředí je důležité mít nezávislé platební nástroje a finanční informační kanály, které lze využít v našem obchodě se zahraničními partnery,“ cituje Bloomberg Nikolaje Žuravleva, místopředsedu Rady federace. Žuravlev to řekl během debaty o digitálním rublu na finančním kongresu Ruské banky v Petrohradě.

Takové cíle by ale mohly být předčasné, vzhledem k tomu, že k mezinárodním transakcím je nutné, aby byl digitální rubl propojen s měnovými platformami jiných zemí. Vzhledem k mezinárodní izolaci, ve které se však Rusko nachází kvůli válce, kterou rozpoutalo na Ukrajině, takovému propojení zatím nic nenasvědčuje – minimálně ne do finančních center na Západě.

„Digitální rubl zatím připomíná bodový systém ve věrnostním programu korporace ‚Pevnost Rusko‘, což potenciálně zvyšuje pohodlnost transakcí uvnitř země. Možná také zprůhlední transakce na územích anektovaných od Ukrajiny, protože nyní se zde vše provádí prostřednictvím hotovosti,“ sdělila Bloombergu Alexandra Prokopenková, bývalá poradkyně ruské centrální banky, která je nyní vědeckou pracovnicí berlínského Carnegie Russia Eurasia Center.

Reklama

Související témata:

Doporučované