Hlavní obsah

Koruna se potápí: může za to ČNB i Polsko

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Koruna v posledních dnech dále oslabuje. Její kurz potápí nedávné rozhodnutí ČNB, ale i centrální banky ze sousedního Polska.

Článek

Česká koruna se vůči euru již zhruba týden nachází pod silným prodejním tlakem a znatelně oslabuje. Během úterního obchodování se propadala na hladinu 24,60 za euro, což jsou nejslabší úrovně za necelý rok.

Tímto rychlým oslabením se přibližuje k úrovním, na kterých loni v létě Česká národní banka (ČNB) koruny mohutně nakupovala, aby zabránila jejímu dalšímu pádu a také tento krok veřejně propagovala. Tyto garance ze strany centrální banky však nyní koruně chybí. ČNB totiž na svém posledním zasedání intervence na podporu koruny formálně ukončila.

„Společně s ukončením intervenčního závazku ČNB jsme předpokládali, že bude koruna výhledově slabší a zároveň i zranitelnější. K první vlně oslabení došlo ihned po formálním ukončení závazku na začátku srpna a v posledních týdnech se zdálo, že si koruna našla novou post-intervenční úroveň okolo 24,20 Kč/EUR,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Nedávný vývoj koruny však podle něj potvrdil tezi, že tuzemská měna je mnohem zranitelnější. Oslabování koruny nastartovala minulý týden ve středu odpoledne polská centrální banka (NBP), která nečekaně snížila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na šest procent. To vedlo k rychlému oslabení polského zlotého, který podle analytiků s sebou stáhl i korunu.

„Z pohledu velkých zahraničních investorů je totiž středoevropský region tradičně vnímán jako jeden homogenní celek. A někteří investoři tudíž mohou nabýt dojmu, že podobně agresivně jako NBP by mohla postupovat i ČNB, což však z našeho pohledu není vůbec na stole. Tuzemské měně nepomáhá ani silnější dolar, který obecně rizikovým aktivům – kam spadají i regionální měny – nepřeje,“ dodává Bureš.

Analytik Miroslav Novák z devizové společnosti Akcenta však připouští, že aktuální oslabování koruny lze vysvětlit tak, že finanční trhy již do kurzu promítají budoucí snižování úrokových sazeb ze strany ČNB. „A slovo budoucí se již pravděpodobně počítá na měsíce, ne na čtvrtletí,“ tvrdí.

„Na korunu navíc doléhá i nervozita před blížícím se zasedáním Evropské centrální banky (ECB), které se uskuteční již tento čtvrtek a kde rozhodně nelze vyloučit, že dojde k ještě jednomu zvýšení,“ tvrdí Novák. Pokud by skutečně ECB sazby dále zvedla, koruna by byla v očích investorů kvůli ztenčujícímu se rozdílu v úročení měn zase o něco méně atraktivnější.

Reklama

Doporučované