Hlavní obsah

Ceny výrobců v únoru opět zrychlily růst, v zemědělství o téměř 23 procent

Foto: Getty Images

Ceny výrobců stoupají a to se projeví i v cenách, které zaplatí koncový zákazník. Ilustrační snímek.

Reklama

Meziroční růst cen výrobců v únoru zrychlil. V zemědělství se zvýšily o 22,9 procenta po lednovém růstu o 21,4 procenta. U průmyslových výrobců zrychlil růst na 21,3 procenta z 19,4 procenta.

Článek

Ceny tržních služeb pro podniky byly v únoru meziročně vyšší o 4,3 procenta, zatímco v lednu o 3,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V rostlinné výrobě ceny vzrostly o třetinu, v živočišné o 11 procent. Ceny olejnin byly letos v únoru vyšší o 44,2 procenta, obilovin o 34,3 procenta a brambor o téměř pět procent. Naopak ovoce zlevnilo o 14,5 procenta a zelenina o bezmála osm procent. Ceny skotu se zvýšily o 16,4 procenta, mléka o 13,7 procenta, drůbeže o 8,6 procenta a vejce zdražila o více než pět procent.

V průmyslu nejvíce rostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. „Úhrnný index významně ovlivnily ceny elektřiny, plynu a páry, které se zvýšily o 45,5 procenta, z toho elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 57,7 procenta,“ uvedli statistici. Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily téměř o čtvrtinu, chemické látky a výrobky o 47,5 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 9,5 procenta.

„Již před vypuknutím války na Ukrajině docházelo k mohutnému nárůstu cen výrobců. Nyní lze očekávat, že se situace ještě více vyhrotí, protože se bude komplikovat situace v dodavatelských řetězcích. K tomu navíc pokračuje energetická krize a vlivem příchodu uprchlíků vzroste poptávka, která umožní obchodníkům dál zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Materiály a výrobky pro stavebnictví meziročně zdražily zhruba o pětinu. V oblasti tržních služeb pro podniky se ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě zvýšily o 15,6 procenta, za reklamní služby a průzkum trhu o 13,9 procenta a za služby v oblasti zaměstnání o 12 procent. Zdražil i pronájem a operativní leasing a také vydavatelské, právní a účetnické služby. Více se platilo rovněž za služby v pozemní dopravě.

Ve všech čtyřech případech se ceny výrobců zvýšily i v meziměsíčním srovnání. V zemědělství to bylo o tři procenta, v průmyslu o 2,2 procenta, ve stavebnictví o 0,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky vzrostly proti letošnímu lednu o 1,8 procenta.

„Bez překvapení se obešlo hledání hlavního viníka rychlého zdražování – stal se jím obvyklý podezřelý z posledních měsíců, tedy oddíl Elektřiny, plynu a páry s růstem cen o úctyhodných 45,5 procenta meziročně, čímž do celkové inflace přihodil 7,3 procentního bodu. Nezdražovalo se ovšem jen v průmyslu, ceny v zemědělství narostly o 22,9 procenta, ve službách pro podniky o 4,3 procenta a ušetřeno nezůstalo ani stavebnictví, kde šlo meziročně o 8,6 procenta,“ komentoval čísla o cenách Vít Hradil ze společnosti Cyrrus.

Podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka patří aktuální čísla mezi argumenty podporující další zvýšení sazeb ČNB, ke kterému nejspíše dojde už na březnovém zasedání.

Reklama

Doporučované