Hlavní obsah

Finanční svět míří na setkání do Jackson Hole. Co naznačí šéf Fedu?

Foto: Shutterstock.com

Hornaté území Jackson Hole je oblíbeným místem turistů a lyžařů. V příštích dnech zde ale bude probíhat bedlivě sledované setkání ekonomů. Ilustrační foto.

Reklama

Každý rok v srpnu se centrum finančního světa přesouvá do Jackson Hole v americkém Wyomingu, kde se koná tradiční ekonomické sympozium. A trhy bude s jistotou nejvíce zajímat, co zde řekne šéf Fedu Jerome Powell.

Článek

Horské letovisko Jackson Hole v americkém státě Wyoming je jednou z nejoblíbenějších lyžařských destinací v USA. Rozsáhlé hornaté území v poslední době přitahuje velkou pozornost, která ale se sjezdovkami nemá nic společného.

Od čtvrtka do soboty zde totiž na každoročním sympoziu o hospodářské politice budou debatovat přední ekonomové z celého světa včetně guvernéra americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella. Půjde o první konferenci „naživo“ od vypuknutí koronavirové pandemie.

A právě na šéfa amerického Fedu se budou trhy a investoři soustředit nejvíce. Powell na setkání promluví v pátek v 16:00 středoevropského času a jeho vystoupení by mohlo naznačit mimo jiné tempo budoucího zvyšování úrokových sazeb. O těch bude Fed rozhodovat 21. září.

„Nejdůležitějším okamžikem bude určitě Powellův projev a jeho slova by mohla trhy rozhýbat nejvíce. Akce se naopak nezúčastní prezidentka Evropské centrální banky Lagardeová, takže z pohledu Evropy bychom se ničeho zásadního dočkat neměli. S projevem by neměl vystoupit ani šéf britské centrální banky Bailey,“ přibližuje pro SZ Byznys analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Přesný harmonogram řečníků bude zveřejněn v noci ze čtvrtka na pátek.

Tradiční ekonomické zasedání se koná v době, kdy někteří analytici a ekonomové odhadují, že inflace v USA již dosáhla svého vrcholu a všechna pracovní místa zaniklá během pandemie byla znovu obnovena. Obavy, že se Spojené státy ocitnou v recesi nebo se k ní blíží, však stále rostou. A ekonomická situace v USA má samozřejmě vliv na téměř celý svět.

Recese vs. inflace

Centrální banka v čele s Powellem je v nelehké situaci. Pokud by Fed začal polevovat ve zvyšování úrokových sazeb, mohl by ztratit kontrolu nad inflací. Pokud ale bude v agresivním zvyšování sazeb pokračovat, mohl by Spojené státy dostat do recese, která by opět vedla k propouštění zaměstnanců.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech sice v červenci zpomalilo na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta, inflační cíl Fedu je však stále na dvou procentech.

Navzdory zmírnění vzrůstu inflace zůstávají inflační tlaky stále zvýšené. Americká centrální banka (Fed) nyní zvažuje, zda v září opět zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu.

Ekonomové Deutsche Bank předpokládají, že Powell zopakuje závazek Fedu dostat inflaci pod kontrolu. „Powell zdůrazní, že pokud Fed zvýší úrokové sazby o půl procentního bodu na rozdíl od 0,75 procentního bodu, což učinil na posledních dvou zasedáních, v žádném případě to nebude signalizovat, že boj Fedu s inflací je u konce.“

Myslím, že se budou snažit získat zpět kredibilitu, o kterou kvůli nečinnosti v reakci na inflaci přišli.
Jiří Tyleček, analytik XTB

Sympozium v Jackson Hole v americkém státě Wyoming pořádá od roku 1978 Federální rezervní banka v Kansas City. Ta společně s dalšími jedenácti regionálními rezervními bankami v USA tvoří Federální rezervní systém – americkou obdobu centrální banky. Sympozium se zabývá klíčovými ekonomickými otázkami, jimž čelí americká i globální ekonomika.

„V historii bylo už několikrát setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole pro trhy zásadní, ale nemyslím si, že bychom se letos dočkali výrazných tržních dopadů,“ odhaduje analytik Tyleček.

Podle něj bychom se mohli naopak dočkat dalšího „přiznání“ centrálních bankéřů, že inflaci podcenili. „Myslím, že se budou snažit získat zpět kredibilitu, o kterou kvůli nečinnosti v reakci na inflaci přišli,“ dodává.

Reklama

Doporučované