Hlavní obsah

Inflace ve Španělsku poskočila. Madrid zrušil dotace na energie

Foto: Museo Reina Sofia, Seznam Zprávy

Palacio de Cristal del Retiro v Madridu. Ilustrační foto.

Reklama

Ve Španělsku zrychluje inflace, což ekonomové připisují zrušení vládních dotací na energie. V důsledku toho spotřebitelské ceny v březnu vzrostly meziročně o 3,2 %, což odpovídá trendu pozorovanému v eurozóně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle údajů zveřejněných ve středu vzrostly spotřebitelské ceny ve Španělsku meziročně o 3,2 %. Tento ukazatel je spíše v souladu s trendem, který je patrný v celé eurozóně.

Podle Bloombergu se očekává, že inflace tento měsíc klesne na 2,4 %, podle dalších odhadů by se mohla snížit až na 2,2 %. Trh očekává první snížení sazeb ze strany Evropské centrální banky v červnu a následně do konce roku minimálně další dvě snížení, vždy o čtvrt procentního bodu.

Španělská vláda k tomu ruší některé dotace, včetně těch na pohonné hmoty používané v dopravě a zemědělství. „Vzhledem k tomu, že inflace v hotelích a restauracích se letos pohybuje nad 5 %, inflace ve službách se pravděpodobně udrží nad 3 %, to zabrání poklesu jádrové inflace na 2 % až do příštího roku,“ uvádí poradenská společnost Oxford Economics.

Reklama

Související témata:

Doporučované