Hlavní obsah

Insolvence Sberbank jde do finále: Pachuť ze zpoždění mám, říká správkyně

Foto: Archiv insolvenční správkyně Sberbank.

Likvidace ruské banky Sberbank zkrachovalé kvůli runu na banku po vpádu Ruska na Ukrajinu míří ke svému konci.

Reklama

Věřitelé padlé Sberbank se budou moci za týden dostat k většině svých zmrazených peněz. Úspěšné završení obří insolvence firmy se tak blíží ke svému konci. Co si o ní myslí její správkyně a co ještě věřitele čeká?

Článek

Více než 15 300 věřitelů padlé ruské banky Sberbank se bude moci za týden dostat k většině svých pohledávek, které měli vůči bance mimo či nad rámec pojištěných vkladů ve výši 100 000 eur (cca 2,5 milionu korun). Každý z věřitelů zahrnutých v takzvaném částečném rozvrhu získá při výplatě 95 procent své zjištěné pohledávky, což je při insolvenci nevídaně vysoký podíl.

Komerční banka začne věřitele vyplácet z majetkové podstaty Sberbank 18. března prostřednictvím svých poboček a online, a to bezhotovostně, v české měně a na účty vedené v ČR. Výplata, na kterou je přichystáno téměř 57 miliard korun, potrvá až do 15. dubna 2024.

Foto: Archiv insolvenční správkyně Sberbank.

Jiřina Lužová, insolvenční správkyně Sberbank. Během své praxe spravovala přes 200 konkursů a oddlužení. Před ruskou bankou „likvidovala“ například Kreditní banku Plzeň, Avii Kutná Hora, ŘEMPO, Šroubárnu Libčice, ČKD Kutnou Horu nebo ERB bank. Při řešení velkých dlužníků dává vedle na prvním místě co největšího uspokojení věřitelů přednost zachování činnosti podniku a následnému prodeji majetku jako funkčního celku se zachováním zaměstnanosti v regionu.

Na peníze se už „těší“ fyzické a právnické osoby, finanční instituce, obce a hlavně Garanční systém finančního trhu (GSFT), který v rámci zákonného pojištění už vyplatil 25,5 miliardy korun 89 tisícům klientům a sám se tak místo nich stal největším věřitelem Sberbank.

„Do Fondu pojištění vkladů se nyní vrátí téměř 26 miliard korun. Díky historicky nejúspěšnějšímu insolvenčnímu řízení je to vůbec poprvé, co se do Fondu vrátí všechny prostředky z výplaty náhrad vkladů klientům padlé banky,“ říká výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová. V takzvaném částečném rozvrhu dostane Fond (i ostatní věřitelé) nejprve 95 procent všech vkladů, později má přislíbeno dalších pět procent.

Není pochyb o tom, že se jedná, co se týče výše uspokojení a rychlosti celého procesu, o nejúspěšnější insolvenci vůbec, ač pachuť tříměsíčního zpoždění kvůli odvolání jednoho z věřitelů ve mně stále je.
Jiřina Lužová, insolvenční správkyně Sberbank

Výplata věřitelů tak začne přesně tři měsíce poté, co byl na ještě předvánoční den naplánován původní termín výplaty. Ještě předtím se však proti částečnému rozvrhu odvolal jeden jediný věřitel, společnost LitFin SPV 9, a vyplácení peněz všem zbývajícím muselo počkat. Jak celou situaci vnímala samotná správkyně Jiřina Lužová? SZ Byznys se jí zeptal:

Jak velkou komplikací bylo pro další průběh insolvence odvolání LitFin SPV 9 v prosinci minulého roku?

Samozřejmě to komplikace byla. Na druhou stranu toto právo měl každý z věřitelů, a proto jsme museli být nachystáni i na variantu, že se některý z nich odvolá. Mrzelo mě to kvůli ostatním věřitelům, zejména těm, kteří se kvůli spekulativnímu jednání jednoho z nich mohli dostat do existenčních problémů. Jednalo se zejména o ty věřitele, kteří už počítali s prosincovou výplatou kvůli vlastním nákladům, ale třeba i úvěrům, které potřebovali splatit.

Počítala jste s tím, že Vrchní soud toto odvolání zamítne?

Vzhledem k obsahu odvolání jsem od začátku měla dojem, že skutečné důvody pro odvolání byly jiné, než byly v odvolání zmíněné, ale nechci o nich spekulovat. Věřila jsem proto, že Vrchní soud nakonec potvrdí platnost rozhodnutí o částečném rozvrhu, což se nakonec potvrdilo. Klíčové bylo, že ve svém rozhodnutí potvrdil nedůvodnost argumentů v odvolání. Těší mě to hlavně kvůli věřitelům banky, kteří se konečně dočkají většiny svých peněz.

Jaké konkrétní komplikace odvolání přineslo?

Příprava výplaty byla v průběhu minulého roku velmi pečlivě naplánována a realizována ke konkrétnímu termínu jejího zahájení, který Sberbank CZ znala dostatečně dlouho dopředu. Z tohoto důvodu bylo možné vyladit všechny interní procesy tak, aby vše bylo k danému dni připraveno (údaje o věřitelích, podklady pro compliance, aby bylo vše v souladu se zákonem, např. z pohledu sankčních seznamů apod.). Stejně tak Komerční banka, která byla vybrána ve výběrovém řízení jako instituce, která bude věřitele vyplácet, směřovala všechny své přípravy ke konkrétnímu dni výplaty.

Anketa

Měli jste peníze u Sberbank?
Ano a již mi byly vyplaceny
11,5 %
Ano a čekám na výplatu
13,4 %
Ne
75,1 %
Celkem hlasovalo 433 čtenářů.

Jedno bezdůvodné odvolání způsobilo, že musíme nyní opakovat velkou část kontrol spojených s udržením databáze věřitelů a jejich pohledávek. Současně musíme připravit aktuální vstupy, zejména kompletní údaje o věřitelích nutné pro výplatu a sankční kontroly pro Komerční banku, prostřednictvím které budou věřitelé vypláceni a která musí zajistit připravenost pobočkové sítě.

U jednotlivých věřitelů je třeba nově zjistit, zda se v mezidobí nedostali na sankční seznamy, případně zda z nich nebyli odstraněni. Dále musíme v souladu se zákonem zjišťovat skutečného majitele a i zde mohlo v mezidobí docházet ke změnám.

Muselo u věřitelů dojít i k přepočítání úroku z prodlení, který byl stanoven na 11,75 procenta ročně?

V tomto ohledu odložení výplaty nemělo na pohledávky vyplácené v tomto insolvenčním řízení vliv, protože pohledávky věřitelů se uspokojují včetně úroku narostlého pouze do dne prohlášení úpadku, tedy do 26. srpna 2022.

Vyplácet se začne 18. března, má toto datum nějaký svůj důvod?

Toto datum bylo stanoveno pár dní po rozhodnutí Vrchního soudu, tedy ve chvíli, kdy jsme byli schopni odhadnout, kolik času potřebujeme na přípravu výplaty. Symbolické může být to, že prvním stanoveným termínem výplaty bylo 18. prosince, takže vyplácet začneme přesně na den přesně po třech měsících.

Co mají věřitelé nyní dělat, aby jim byly vyplaceny peníze? Mají postupovat všichni stejně, nebo jsou u některých nějaká specifika. Například Kraj Vysočina, kterému zůstalo ve Sberbank zhruba 2,4 miliardy korun?

Věřitelé zatím stále nemusí činit žádné kroky. Termín zahájení výplaty začne 18. března a doporučuji jim pravidelně sledovat insolvenční rejstřík a internetové stránky Sberbank CZKomerční banky, kde jsou již zveřejněny podrobnosti k postupu při samotné výplatě. Výplata proběhne ve všech případech pouze bezhotovostně. Prostředky budou zaslány na bankovní účet vedený u bank či finančních institucí v ČR, a to výhradně v českých korunách.

Skupiny věřitelů v insolvenčním řízení

Věřitelé se dělí do tří skupin: V první je Garanční systém finančního trhu (GSFT), který zajišťuje výplatu pojištěných vkladů do 100 tisíc eur. Ve druhé skupině jsou fyzické osoby a malé a střední podniky a ve třetí jsou pak například velké firmy, obce, města či kraje.

Obce i kraje budou postupovat stejně jako ostatní věřitelé. Budou muset doložit oprávnění osoby, která za ně bude jednat při sdělení bankovního účtu, příslušným dokumentem, jak je vysvětleno v instrukcích pro výplatu prostřednictvím Komerční banky.

Dostanou věřitelé nakonec sto procent svých zjištěných pohledávek, jak bylo slíbeno a na kolik si přijde třetí skupina věřitelů, tedy obce, města, kraje a velké společnosti?

V částečném rozvrhu budeme rozdělovat téměř 57 miliard korun, což pro každého věřitele znamená 95 procent jejich zjištěné pohledávky. Momentálně je jasné, že sto procent svých zjištěných pohledávek, tedy 95 procent teď a pět procent později, dostane první a druhá skupina věřitelů. Ze zákona tedy GSFT, ale i fyzické osoby a malé a střední podniky.

Co se týče třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou sto procent, ačkoliv věřím, že tomu tak bude. Počítat ale mohou s více jak 95 procenty svých peněz.

Věřitelé, kteří si navíc po pádu banky v únoru 2022 požádali o své vklady, dostanou navíc kromě vložených finančních prostředků také úrok z prodlení, který nabíhal od doručení takové žádosti až do prohlášení úpadku 26. srpna 2022 ve výši 11,75 procenta per annum. Pro některé věřitele i ze třetí skupiny to tedy znamená, že dostanou rovnou všechny své peníze uvázlé ve Sberbank a čeká je ještě navýšení o úrok.

Úrok z prodlení je atraktivní, je tak možné říci, že někteří věřitelé na zmrazení peněz nakonec vydělají, než kdyby měli peníze uložené na spořicích či termínovaných účtech?

Takto to nelze posuzovat. Sazba úroku z prodlení je závazná, protože vyplývá z právního předpisu – odvíjí se od výše REPO sazby stanovené Českou národní bankou. Kdo tak zesplatnil svůj vklad u Sberbank CZ, spustil toto úročení, ale jen od okamžiku podání žádosti do prohlášení úpadku.

Jak a kde by jednotliví věřitelé od srpna 2022 až do 18. března 2024 své vklady zhodnocovali, je čistě individuální záležitost a nelze tak říci, že někdo vydělal. Nicméně je pravda, že úrok z prodlení byl, byť jen za několik měsíců, až násobně vyšší, než od té doby činily standardní sazby bank, kde ty nejvyšší dosahovaly kolem šesti procent ročně.

Jak se bude rozhodovat o rozdělení zbývajících peněz z majetkové podstaty Sberbank?

Po vyplacení částečného rozvrhu budu pokračovat v krocích směřujících k ukončení insolvenčního řízení. Zejména se budu muset vypořádat s více jak stem incidenčních sporů. Tyto spory iniciuje věřitel v případě, že je jeho pohledávka v insolvenčním řízení popřena ze strany insolvenčního správce.

Pohledávky, u kterých jsou dosud vedeny incidenční spory, do částečného rozvrhu zahrnuty nebyly, protože to není možné. Insolvenční správce však musí vytvořit rezervu pro případ, že věřitel ve sporu uspěje. V případě Sberbank se jedná o přibližně 1,5 mld. Kč rezervu… Pak musím připravit další přezkum dosud nepřezkoumaných pohledávek, konečnou zprávu a podobně.

Garančního systému finančního trhu označil likvidaci Sberbank za historicky nejúspěšnější insolvenční řízení. Jak celou likvidaci vnímáte vy?

Celá situace ohledně Sberbank byla samozřejmě ze své podstaty specifická. Konkrétně tak, že likvidace a následná insolvence byla způsobena vnějšími vlivy, tedy válečným konfliktem na Ukrajině a následně naprosto ukázkovým runem na banku, kdy klienti začali masivně vybírat své vklady. Byla to neúnosná situace, která nešla řešit jinak.

Banka jako taková byla zdravá a patřila mezi nejlepších 10 bank u nás. Jsem ale přesvědčená a velmi pyšná na to, jak se nám celý proces podařilo urychlit a nakonec uspokojit věřitele v tak vysoké výši. Není pochyb o tom, že se jedná, co se týče výše uspokojení a rychlosti celého procesu, o nejúspěšnější insolvenci vůbec, ač pachuť toho tříměsíčního zpoždění kvůli odvolání jednoho z věřitelů ve mně stále je.

Dotklo se vás odvolání LitFin SPV 9 osobně?

Na osobní rovinu a emoce zde není prostor, jako insolvenční správce hájím zájmy věřitelů. Po podání odvolání jsem okamžitě přistoupila k obraně výplaty, což se mi podařilo. V dosavadním průběhu insolvenčního řízení jsem se svým týmem postupovala velice rychle s cílem vyplatit prostředky věřitelům co nejdříve a udělali jsme pro to vše, co jsme mohli, a tak mě mrzelo, že odvolání mělo dopad na všechny ostatní věřitele, kteří mohli dostat své peníze dříve.

Narazila jste během celé insolvence na něco, co by se mohlo ve stávající úpravě insolvenčního zákona zlepšit? Něco, co vás například v procesu zbytečně brzdilo?

Ověřili jsme si, že záchranný systém v případě krachu banky, ač v případě Sberbank o typickém krachu mluvit nemůžeme, u nás funguje dobře. Stejně tak i insolvenční zákon je na tyto případy nastaven dobře. Jediné, co bych možná otevřela k diskuzi, je právě to odvolání jednoho z věřitelů proti částečnému rozvrhu.

Přestože bylo od začátku velmi pravděpodobné, že je toto odvolání nedůvodné, tak to prodloužilo výplatu téměř 15 300 věřitelů o tři měsíce. A to ještě můžeme být rádi, že soud rozhodl tak rychle. Zde si dovedu představit mechanismus, který by mohl rozhodnout okamžitě. Například by bylo vhodné zvážit, zda by v tomto případě neměl mít soud pravomoc rozhodnout, že odvolání nemá odkladný účinek.

Dále je určitě k zamyšlení způsob rozdělení věřitelů do druhé a třetí skupiny. Sice je tento postup založen na evropském právu, ale komplikovanost celého procesu rozdělení by v případě, kdy by nebylo dostatek peněz pro první a druhou skupinu, vedla k podstatnému a dle mého názoru zbytečnému prodloužení a prodražení celého procesu.

Konkrétně šlo o to, že bylo potřeba rozdělit více jak 15 000 věřitelů do skupin na základě kritérií, která nelze jednoduše vyhodnotit a insolvenční správce ani nemá k dispozici všechny informace a podklady pro vyhodnocení těchto kritérií. Také není jasné, kdo má dokazovací povinnost a kdo bude odpovědný v případě, že k zařazení dojde nesprávně. Bylo by tedy vhodné, aby se právní úprava v této věci ještě přehodnotila a efektivněji vymezila.

Je něco, co byste chtěla sama k insolvenci dodat?

Asi to, že je potřeba poděkovat všem, kteří se na insolvenci podíleli a podílejí. Rozhodně to nebylo jen o mně, ale i o mém týmu poradců, insolvenční soudkyni, ale i samotných věřitelích, kteří, až na pár výjimek, jednali férově a cítila jsem z nich důvěru.

Nemohu samozřejmě opomenout Českou spořitelnu, která nabídla férových 41 miliard korun ve výběrovém řízení za portfolio hypoték a úvěrů v nominální hodnotě 47 miliard. To byl zásadní moment, kdy jsme věděli, že společně s dalšími aktivy bude uspokojení věřitelů naprosto ojedinělé. Za chvíli uzavřeme tu nejdůležitější etapu, ale budeme dál pokračovat, abychom insolvenci dotáhli do úplného konce.

Reklama

Doporučované