Hlavní obsah

Investoři vyhlížejí znamení krize. Sice ho našli, ale mohou se mýlit

Foto: Shutterstock.com

Výnosová křivka na americké státní dluhopisy je na hraně převrácení.

Reklama

Analytici v křivkách minulosti často hledají, kudy se ekonomika vydá v budoucnosti. Nyní je zaujala výnosová křivka amerických státních dluhopisů, která nakročila k „převrácení“ – tedy půjčka na 10 let je levnější než dva roky.

Článek

V normálním době výnosová křivka roste. To znamená, že dluhopisy s delší dobou splatnosti nabízejí větší úroky než ty krátkodobé. To proto, aby kompenzovaly investory za risk spojený s delší dobou, během které nemají přístup ke svým penězům.

V okamžiku, kdy výnosy z krátkodobých dluhopisů předčí ty z dlouhodobých, značí to, že investoři si nejsou jistí ekonomickým růstem – a často se tak děje před ekonomickou recesí. Informuje o tom agentura Bloomberg.

V posledních dnech se výnosová křivka v USA rychle zplošťovala. Rozdíl (spread, pozn. red.) mezi výnosy dvouletých a desetiletých dluhopisů v současnosti činí pouhých 17 bazických bodů, úroveň, na které byl naposledy v roce 2020, když ve Wuchanu propukla koronavirová epidemie. Měsíc nato se USA ponořila do recese.

Převrácení výnosové křivky dvou a desetiletých dluhopisů předcházelo všem z osmi předchozích recesí. Značí tedy hrozící inverze další recesi? Ne nutně.

Výnosová křivka se zplošťuje podle plánu. Americký Federální rezervní systém (Fed) podporoval ekonomiku dvěma způsoby – udržováním klíčové krátkodobé úrokové sazby federálních fondů blízko nuly a kvantitativním uvolňováním, tedy nákupem státních dluhopisů. To drželo dlouhodobé sazby na nízké úrovni.

Aby teď mohl Fed bojovat i s vysokou inflací, musí však zvyšovat své základní krátkodobé úrokové sazby. Podle ceny futures na státní dluhopisy, budoucích obchodů za předem dohodnutou cenu, investoři očekávají do konce roku zvýšení úroků centrální bankou na osminásobek, celkem tedy až na dvě procenta. A v souladu s tím rychle rostly i výnosy z krátkodobých dluhopisů.

Úroky na dlouhodobých dluhopisech jsou mezitím v důsledku kvantitativního uvolňování ještě dole. Podle odhadu investiční banky Morgan Stanley pokřivilo kvantitativní uvolňování probíhající od března 2020 výnos třicetiletých dluhopisů o 50 bazických bodů. Výnosová křivka se tak možná nepřevrátí kvůli obavám na trhu, ale spíše jako odraz „normalizace“ politiky Federálního rezervního systému.

Finanční komunita si tak možná bude moct převrácení výnosových křivek z tradiční soupisky špatných znamení vyškrtnout – což může být dobrá zpráva, protože přehození už nemusí věstit katastrofu.

Zároveň je to z toho samého důvodu i špatná zpráva. Fed svým jednáním možná poškodil ten nejspolehlivější ukazatel, že se schyluje k recesi.

Reklama

Doporučované