Hlavní obsah

Jak opravit rozpočet. Ve hře jsou pozdější odchod do penze i vyšší daně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) očekává o úsporných řešeních dlouhou diskusi.

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) jednal s členy Národní ekonomické rady vlády (NERV) o návrzích na zpomalení současného rekordního tempa zadlužování státu. Diskutovalo se o 25 opatřeních.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu seznamoval s návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) k úsporám. Podle informací, které zveřejnila Česká televize, návrh obsahuje 14 opatření na zvýšení rozpočtových příjmů a 11 opatření na omezení výdajů.

Na příjmové straně rozpočtu NERV navrhuje například zvýšit daň z příjmu fyzických osob na úroveň před zrušením superhrubé mzdy. Růst by podle NERV měla i spotřební daň na alkohol a tabák, některé druhy zboží a služeb by se měly přesunout do vyšší sazby DPH a zvednout by se měly poplatky za těžbu nerostných surovin. Rada navrhuje i zavedení odloženého školného na vysokých školách.

Na výdajové straně rozpočtu podle médií NERV navrhuje zajistit úspory posunutím věku odchodu do penze a jeho svázáním s očekávanou dobou dožití. Měl by se také zpomalit růst důchodů.

NERV navrhuje i zrušení státní podpory pro stavební spoření či zrušení odečitatelné položky na dani za školkovné. Dalšími doporučeními jsou vrácení slev na jízdném na úroveň před rok 2018, snížení počtu úředníků nebo sloučení malých obcí.

Podle vyjádření premiéra se zdá, že některé z návrhů jsou už nyní mimo hru. Ještě před začátkem jednání vlády totiž uvedl, že se vláda zavázala nezvyšovat daňovou zátěž.

„Musíme to vnímat jako jakési menu, ze kterého bude vláda vybírat,“ řekl o návrzích NERV Fiala. „Jednotlivá opatření komentovat nebudeme, vycházíme z programového prohlášení, ve kterém jsme se zavázali, že nebudeme zvyšovat daňové zatížení,“ doplnil.

Podle premiéra vláda nechce pokračovat v zadlužování, a proto povede diskusi o návrzích, s nimiž NERV přišel. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) teprve z této diskuse vyplyne, jaké návrhy bude chtít kabinet realizovat. Podotkl, že s některými navrženými opatřeními od NERVu by mohl polemizovat.

„Až přestaneme čelit krizím, doufám že už v příštím roce, se budeme věnovat tomu, abychom veřejné rozpočty dostali do lepší kondice,“ dodal Fiala.

Česko se v posledních letech potýká s vysokými rozpočtovými schodky. Loni činil 420 miliard korun, na letošní rok vláda plánuje 375 miliard korun a na příští rok 295 miliard korun.

Reklama

Doporučované