Hlavní obsah

Foto: Paprika vede vitaminem C, avokádo vlákninou. Co jíst a nezkrachovat

Foto: Profimedia.cz

Avokádo obsahuje hodně vlákniny a draslíku. Kilogram ale vyjde na víc než 110 korun. Výživově ho lze nahradit třikrát levnější brokolicí.

Avokádo, hrozny, paprika – ačkoliv tyto plody obsahují řadu prospěšných výživových látek, v zimě, kdy jsou velmi drahé, za ně není nutné utrácet. Jejich roli dobře nahradí i uskladněné zelí, brambory či mrkev.

Článek

Víte, kolik vitaminů obsahuje 100 gramů červené papriky? Zhruba dvacetkrát více než jablka, osmkrát více než brambory a čtyřikrát více než bílé zelí. Ani to však není důvod sahat v zimě do regálů kvůli zdraví právě pro drahou zeleninu z dovozu.

Brambory totiž zase obsahují oproti paprice násobně více důležitého draslíku, hlávkové zelí folátů a jablka mají hodně vlákniny. Přitom jsou mnohem levnější než paprika, zjistila analýza SZ Byznys, která podrobně zkoumala složení 18 druhů vybraných druhů ovoce i zeleniny a porovnávala je s cenou.

V galerii se dozvíte například to, k čemu jednotlivé nutrienty potřebujeme a co se stane, když je ve stravě opomeneme. Kolik zdraví prospěšných látek konkrétní ovoce a zelenina obsahuje, nakolik je kysané zelí „lepší“ než čerstvé hlávkové a jak si levně sestavit jídelníček tak, aby v něm bylo vše potřebné. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků, pozn. red.)

+25

Doporučované