Hlavní obsah

Kompenzační bonus se vrací. Peníze ale přijdou nejdříve za několik týdnů

Foto: Seznam Zprávy

Podnikatelé budou moci získat až 71 tisíc korun.

Reklama

aktualizováno •

Až tisíc korun denně pro OSVČ a pětistovka pro dohodáře. Vláda vrací na scénu kompenzační bonus. SZ Byznys přináší přehledný návod na to, jak ho získat, jaké jsou podmínky a na co si dát pozor.

Článek

Co se v článku dočtete?

  • Jaké jsou podmínky.
  • Jak se příspěvek počítá.
  • Výše bonusu pro OSVČ, společníky s. r. o. a dohodáře.
  • Kombinace s dalšími programy.
  • Odkdy žádat a kdy přijdou peníze.

Podmínky nového kompenzačního bonusu

Podnikatelům už dobře známý kompenzační bonus doznal aktuálně jedné podstatné změny. Pro jeho získání už není nutné dokazovat pokles tržeb o polovinu. V podobě, jaké ho předložila bývalá ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), bude nově stačit pokles tržeb nejméně o 30 procent.

„Je to majoritně v důsledku negativního vlivu aktuálních vládních restrikcí, což zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ uvedla Schillerová.

Kompenzační bonus pak mohou získat jen ti podnikatelé, kteří měli k 22. listopadu aktivní živnostenské oprávnění. Druhou variantou je přerušená živnost na dobu nejdéle jednoho roku pro takzvané sezónní podnikatele. O nich podrobněji později.

Pro přiznání bonusu musí být pro žadatele podnikání hlavním zdrojem příjmů. Pro přiznání bonusu musí být také splněna příčinná souvislost mezi poklesem tržeb a působením opatření.

Ministerstvo financí uvedlo, že pro zachování nároku na kompenzační bonus postačí, aby pokles tržeb nebyl zjevně způsoben jiným faktorem. Tím se myslí hlavně vlastní (ne)aktivita podnikatele, který svou činnost utlumí či fakticky (byť ne formálně) přeruší, případně sezónním charakterem jeho činnosti, kdy v relevantním období dochází k pravidelnému útlumu činnosti a poklesu tržeb.

Výpočet bonusu

Stejně jako na jaře letošního roku i nyní obnovený kompenzační bonus pracuje s termíny srovnávací a srovnávané období. Dvě velmi podobná slova popisují dva rozdílné časové úseky klíčové pro výpočet celkového bonusu.

Srovnávacím obdobím jsou tři libovolné po sobě jdoucí kalendářní měsíce od června do října 2021. Pro výpočet příspěvku pak potřebujete průměrný výdělek za tyto měsíce.

Jako srovnávané období pak bereme měsíční výdělky za měsíc, který chceme kompenzovat. V první fázi tedy půjde o výdělky za prosinec. Při lednovém kompenzačním bonusu, se kterým návrh zákona také počítá, použijeme tržby za leden.

Příklad výpočtu kompenzačního bonusu

  • Podnikatel měl letos v červnu tržby 51 tisíc, v červenci 43 tisíc a v srpnu 61 tisíc korun. Průměrně tak 52 tisíc korun. V lednu 2022 bude mít vlivem vládních nařízení tržby 20 tisíc.
  • Rozdíl je tedy 32 tisíc korun. Po vydělení počtem dnů ve srovnávaném období, tedy v lednu (31 dnů), získáme částku 1 032 korun.
  • Podmínka propadu příjmů o více než 30 procent byla splněna. Jelikož je takzvaná limitní částka vyšší než tisíc korun, připadne podnikateli právě 1 000 korun denně. Celkem tedy 31 tisíc korun za měsíc.

Specifika pro OSVČ, společníky s. r. o., dohodáře a podnikatele v karanténě

Jak už jsme zmiňovali dříve, OSVČ musel mít buď činnost aktivní k 22. listopadu, případně přerušenou od 22. listopadu 2020.

V případě společníků s. r. o. mohou na bonus dosáhnout jen společnosti, ve kterých působí maximálně dva společníci. Výjimku mají společnosti, v nichž působí jen členové jedné rodiny.

U dohodářů platí, že v rozhodném období (tedy od června do října 2021) pracovali alespoň tři měsíce a účastnili se nemocenského pojištění jako zaměstnanci a současně nevykonávali jinou činnost, v jejímž důsledku by byli účastni nemocenského pojištění jako zaměstnanci. Na bonus pak budou mít nárok v případě, že nemohli práci vykonávat z důvodů na straně zaměstnavatele.

OSVČ a společníci s. r. o. mohou získat kompenzaci až 1 000 korun denně, dohodáři maximálně pětistovku.

Jestliže zůstanou podnikatelé v karanténě či izolaci, mají nárok na kompenzaci ve výši alespoň 500 korun denně. To platí v případě, že se účastní nemocenského pojištění. Pokud si ho neplatí, musejí doložit pokles příjmů alespoň o 30 procent. Pokud pokles dokážou, mohou dostat až tisícovku denně.

Sezónní pracovníci

  • Co se týká sezónních pracovníků, kteří nemohou dokázat své výdělky za léto 2021, i pro ně je program nastavený. Jako srovnávací období si vyberou tři po sobě jdoucí měsíce v období od 1. listopadu 2019 do 31. března 2020.

Kombinace s dalšími programy

Stejně jako na jaře 2021 nemělo být možné kompenzační bonus kombinovat s jinými podpůrnými programy. Jedinou výjimku měl tvořit program Antivirus.

Oproti původnímu vládnímu návrhu ale prošel kompenzační bonus některými změnami. Jednou z nich je právě nová možnost kombinovat bonus s dalšími koronavirovými programy.

Kdy a jak žádat

O nový kompenzační bonus ještě není možné žádat. Peníze je totiž možné peníze získat nejdříve za prosinec. Právě s tržbami z tohoto měsíce totiž budou podnikatelé srovnávat průměrné tříměsíční tržby, jak už jsme vysvětlovali dříve.

Návrh zákona o kompenzačním bonusu je nastavený tak, že stanovuje zatím dvě bonusová období. Prosinec 2021 (do něhož se počítá také devět listopadových dnů) a leden 2022. Vláda pak může jednotlivá bonusová období přidávat až do konce příštího roku.

Žádost půjde podat buď osobně, poštou, nebo online, a to nejpozději dva měsíce po skončení bonusového období.

Ministerstvo financí odhaduje, že kompenzační bonus vyjde rozpočet zhruba na 10,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované